Zdravlje 08. siječnja 2016.

Izazivaju li dnevni ulošci infekcije?

Ulosci
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Funkcija dnevnih uložaka je sprječavanje sekreta iz vagine da dospije na donje rublje, iako je kod zdravih žena on minimalan. Mnoge žene su gotovo pa ovisne o nošenju dnevnih uložaka iako neki ginekolozi tvrde da oni mogu izazvati iritacije sluzokože budući da sprečavaju dotok zraka i tako stvaraju plodno tlo za razvoj bakterija. Prim. dr. sc. Ulla Marton, ginekologinja objasnila je u kojim slučajevima nošenje dnevnih uložaka može biti štetno

Znak upale

"Ako se održava redovita higijena, a ulošci mijenjaju barem dva puta unutar 12 sati, oni sami po sebi ne uzrokuju medicinski problem. No, podržavanjem njihova nošenja stvara se poruka da je normalno da žena ima pojačani iscjedak žućkaste ili zelenkaste boje te gusto bjelkasti sirasti iscjedak (naravno to se ne odnosi na onaj fiziološke prirode koji se javlja redovito tijekom svakog menstruacijskog ciklusa) i time se maskira u najboljem slučaju tinjajuća upala rodnice", objašnjava dr. Ulla Marton.

Maskiranje problema

Promjenom pH rodnice uslijed infekcije virusnim ili bakteriološkim uzročnikom, ili i jednim i drugim istodobno dolazi do pada broja laktobacila koji održavaju normalno stanje te dolazi do stvaranja patološkog iscjetka koji ne mora uvijek biti popraćen boli svrbežom ili nelagodom.

"Ako na gaćicama primijetiš bilo koje odstupanje od očekivanog normalnog iscjetka koji je u vrijeme ovulacije proziran rastezljiv, a neposredno prije menstruacije bjelkast i nerastezljiv, javi se svom ginekologu da se točno isključi bilo koja mogućnost infekcije rodnice, grlića maternice ili gornjeg dijela reproduktivnog sustava", savjetuje ginekologinja.

Pročitaj kojih sedam navika tvoj ginekolog ne bi nikada odobrio.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.