Ne trebaju svi izbaciti gluten iz svoje svakodnevne prehrane, ali mnogi koji ga izbace zajedno s prerađenim ugljikohidratima, imaju zdravstvene benefite, smatra dr. Wendie Trubow. Bolest nepodnošljivosti na gluten je celijakija.
"Mnogo ljudi kaže mi da imaju negativan test na celijakiju i da zbog toga ne trebaju eliminirati glutensku hranu, stoga pogledajmo što znanost tvrdi. Dakle, postoje dva gena povezana s celijakijom, DQ2 i DQ3, i ako ih nemaš, nikada nećeš dobiti celijakiju. Oko 40 do 55% osoba u SAD-u ima jedan ili oba gena za celijakiju, ali čak i osobe koje nemaju nijedan takav gen i imaju negativan test na celijakiju, mogu biti osjetljive na gluten i prerađene ugljikohidrate", rekla je dr. Trubow za portal MBG.
Trubow navodi kako celijakija nije bolest koja se pojavi pa nestane. Ona je rezultat "spektra neudobnosti i patnje" koji može prijeći u "teritorij" autoimune bolesti u bilo kojem trenutku. Celijakija je dijagnosticirana onda kada antitijela prijeđu određenu razinu. Nije tako lako moguće da će osoba iz "normalnog stanja" prijeći u "stanje s celijakijom". Osoba će osjetiti određene simptome poput nadutosti i mučnine koji mogu trajati mjesecima ili čak i godinama.
"Osluškuj svoje tijelo i ne zanemaruj ni najmanje znakove koje ti šalje. Ako se odlično osjećaš nakon jela i ne osjećaš nikakve tegobe, ne trebaš biti opsjednuta glutenom. Ako osjećaš neke od simptoma nakon što pojedeš poput umora, glavobolje i debljine posavjetuj se sa svojim liječnikom i probaj izbaciti namirnice s glutenom iz svoje prehrane", istaknula je Trubow.