Hrana 27. svibnja 2011.

Bezglutenska hrana trend ili potreba?

Pizza2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom Međunarodnog dana celijakije, 27. svibnja, donosimo nove znanstvene spoznaje o bezglutenskoj prehrani koja je postala trend i među osobama koje ne boluju od celijakije. Nova istraživanja otkrila su da u određenim dozama gluten kod svakoga može prouzročiti probavne tegobe kao što su bol, napuhavanje, zatvor ili proljev te umor

Osobe oboljele od celijakije ne podnose gluten koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i zobi i kad konzumiraju hranu koja ga sadrži njihov imunološki sustav reagira, što posljedično dovodi do oštećenja tankog crijeva. Jedina sigurna terapija kod celijakije je stroga doživotna bezglutenska prehrana.

Međutim, nedavno je bezglutenska prehrana postala trend i proširila se i među osobama koje ne boluju od celijakije. Jedan od razloga iznenadne popularnosti takve dijete su istraživanja koja ukazuju na mogućnost da gluten uzrokuje probavne tegobe i kod osoba koje ne boluju od celijakije.

Probavne smetnje zbog preosjetljivosti na gluten

Uzrokuje li gluten probavne tegobe i kod osoba koje nemaju dijagnosticiranu celijakiju pokušali su saznati znanstvenici iz Australije. Znanstvenici su sakupili dosadašnja istraživanjakoja su se bavila tom problematikom i obavili njihov pregled. Studija objavljena u stručnom časopisu Journal of Gastroenterology and Hepatology dovela je znanstvenike do zaključka da preosjetljivost na gluten zaista postoji i da se razlikuje od celijakije.

Najčvršći dokaz tome pružilo je istraživanje u kojem su sudjelovale osobe kod kojih je, na temelju niza pretraga, isključeno postojanje celijakije. Ti su ispitanici tijekom šest tjedana dobivali ili 16 grama glutena kojem su uklonjeni ugljikohidrati ili placebo.

Prije početka istraživanja, svi su se ispitanici pridržavali prehrane bez glutena tijekom najmanje šest tjedana. Ispitanici koji su dobivali gluten osjetili su veće probavne tegobe u usporedbi sa skupinom koja nije dobivala gluten. Smetnje koje je kod ispitanika uzrokovalo unošenje glutena su bol, napuhavanje, problemi sa zatvorom ili proljevom te umor.

Bezglutenska dijeta je zdrava

Zbog nedovoljnog broja istraživanja za sada se može tvrditi samo kako postoje snažne indicije da određene osobe mogu biti preosjetljive na gluten iako ne boluju od celijakije. Potrebna su dodatna istraživanja koja bi utvrdila zbog čega gluten izaziva smetnje u probavnom sustavu određenih ljudi i koju količinu glutena te osobe mogu tolerirati.

Potrebno je naglasiti da bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam, a gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga sačinjavaju su zamjenjive brojnim drugim prehrambenim izvorima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.