Kolumne 19. rujna 2016.

Kolumna: "Promjene koje su mi se dogodile od kad ne jedem gluten"

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako sam vječni tragaoc za istinom i novim spoznajama u jednoj fazi života počela sam se intenzivno baviti yogom. Fascinirala me je cjelovita tehnika koja obnavlja tijelo, duh i dušu.

Asanama se djeluju na elastičnost i gibljivost tijela, pranayamom se savršeno uvježbava kontrola daha, a meditacijom se postiže sklad misli i osjećaja. Uz sve to čovjek počinje bolje percipirati svijet oko sebe, postaje pozitivan prema osobama s kojima je povezan bilo u partnerskom, rodbinskom ili poslovnom odnosu.

Gluten i debljina - postoji li veza?

Moj put do vegetarijanstva

Bila sam iznenađena što su gotovi svi u tom društvu bili čisti vegetarijanci, a neki čak i vegani (nisu uzimali nikakvu hranu životinjskog porijekla kao što su mliječni proizvodi i jaja). Počela sam osvještavati da meso nije hrana za mene te se nisam dobro nosila sa spoznajom kako unosim u svoje tijelo hranu koja je prožeta frekvencijom stresa.


Nije mi teško pala odluka da postanem vegetarijanka jer sam ionako malo konzumirala meso, a od ribe sam se postupno odvikla. Otkrila sam nove vegetarijanske delicije i  bila sam sretna što mogu prijatelje koji su inače ovisni o mesu iznenađivati  uvijek novim „kerefekama“. Često sam pripremala pšenični sejtan (čisti gluten) na razne načine. U mom mentalnom sklopu on je bio glavna zamjena za meso, a i okus mi je odgovarao. Tada se još nije pričalo da postoji i bezglutenski sejtan.

Vegani sa zdravstvenim problemima i moje čuđenje

Kako sam se upoznavala s ljudima s joge sve sam više uočavala kako neki imaju problema s kožom - nešto poput  dermatitisa, s dišnim putevima, sa štitnjačom, sa zglobovima pa čak i probavne smetnje. Bila sam neugodno iznenađena i tada još nisam nikako mogla shvatiti gdje je problem. Kako ništa u životu nije slučajno upoznala sam djevojku koja mi je dolazila na tretman, a imala je celijakiju- autoimuni poremećaj kod kojeg gluten oštećuje tanko crijevo. To mi je otvorilo nove vidike i potaknulo me da krenem u istraživanje.


Saznala sam da neriješena celijakija izaziva razvoj neke od autoimunih bolesti dijabetes tip 1, multiplu sklerozu, dermatitis, osteoporozu, anemiju, Kronovu bolest, neke neurološke smetnje naročito oboljelih od autizma i epilepsije, migrene, bolesti štitnjače, sekundarni sterilitet, smetnje u rastu i razvoju. Kod pacijenata oboljelih od celijakije osnovni simptomi su učestalo povraćanje, proljevi, grčevi i bolovi u trbuhu, nadutost, a kod nekih je to pothranjenost, anemija zbog gubitka željeza te umor i iscrpljenost.

Dijagnoza dermatitis

Mnoge osobe koje su mi dolazile na tretmane, a bilo je tu i dosta djece imale su dijagnozu dermatitisa. Klasična medicinska terapija bila je dugotrajna, a svodila se na uzimanje kortikosteroida. Svatko tlo bi mi došao na tretman radiestezijski bih dijagnosticirala intoleranciju na hranu koju uzimaju. Gotovo 80 posto osoba bilo je osjetljivo na gluten, odnosno na žitarice koje sadrže gluten.


Bioenergetskim tretmanom popravljala bih im imunitet, ali ako je u pitanja intolerancija na neku hranu obavezno bih im preporučila da je izbjegavaju, odnosno potpuno izbace iz prehrane. Hraniti se bezglutenskom prehranom znači izbjegavati kruh i druge pekarske i proizvode na bazi pšenice, ali ima još mnogo namirnica koje bi trebalo izbjegavati. Postoji još neka hrana za koju nikad ne bih posumnjala da sadrže gluten, a to je: sladoled, zobene pahuljice, začini, čokolada, alkohol (piva), mesne prerađevine, umaci, cjelovite žitarice, pir, ječam.

                    | Author: Biserka Blašković, bioenergetičarka Foto: Biserka Blašković, bioenergetičarka

Što ne sadrži gluten?

Ima žitarica koje uopće ne sadrže gluten, a najbolje od svega je što se lako pripremaju i vrlo su ukusne i hranjive. A to su amarat, heljda, kukuruz, proso, quinoa, zob, riža, lan, kineska šećerna trska. Zadnjih sedam godina izbjegavam gluten i zanimljivo je kako nakon uzimanja bezglutenske hrane ne osjećam težinu u probavnom traktu nego osjećaj ugodne sitosti. Primijetila sam da mi je koža postala sjajna i glatka, a umor koji me je nakon obroka obuzimao u potpunosti je izčeznuo.

"Ako bismo svakom pojedincu mogli odrediti odgovarajuću količinu hrane i vježbi, ni previše, ni premalo, pronašli bi najsigurniji put do zdravlja." – Hipokrat

Pročitaj još kolumni Biserke Blašković.

Tretmane bioenergije Biserka Blašković radi u Centru Hareom u Zagrebu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.