Zdravlje Briga za tijelo i um 03. prosinca 2018.

Tihi znakovi da s tvojim tijelom nešto nije u redu

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Suptilni i naoko zanemarivi znakovi mogu biti pokazatelji ozbiljnijih bolesti. Zato je iznimno važno osluškivati svoje tijelo i otići na pregled kada je to potrebno

Kad smo bolesni i imamo očite simptome, primjerice prehlade ili gripe, liječit ćemo se kod kuće ili otići doktoru ako nam se stanje pogorša. Međutim, neke znakove i simptome mogućih drugih stanja i bolesti najčešće ćemo ignorirati ili ih uopće nećemo primijetiti. Naime, skloni smo razmišljanju da se loše stvari događaju drugim ljudima, a ne nama, ističe psihologinja Sunčana Rokvić iz savjetovališta ŽirahaTaj način razmišljanja, koji često ide ruku pod ruku s onim da se loše stvari događaju lošim ljudima, zapravo nas “čuva” u smislu mentalnog zdravlja jer nam omogućava kakav takav osjećaj prividne kontrole nad vlastitim životom te je povezan s idejom da živimo u pravednom svijetu gdje se stvari događaju prema zaslugama, objašnjava Rokvić. Drugi je razlog za ne brigu o svome zdravlju taj što često ne želimo znati loše stvari jer ako nešto ne znamo, možemo se praviti da to ne postoji, govori psihologinja. 

Međutim, psihologica ističe da takvo razmišljanje ne vrijedi kada su u pitanju naši bližnji jer ipak prevlada strah da se njima nešto loše ne dogodi. No, unatoč što brinemo za druge, u istim situacijama zanemarujemo vlastito zdravlje. Uglavnom nikada nemamo dovoljno vremena, pa kada i primijetimo neke promjene sa zdravljem, najčešće si kažemo Nije mi ništa ili Proći će. Ipak, neke znakove treba shvatiti ozbiljno, a ne ih ignorirati. U nastavku saznaj koji su to znakovi i na što ukazuju. 

Nenamjerni gubitak težine

Dok će mnogi biti oduševljeni uspiju li skinuti desetak kilograma, u nekih se osoba takav gubitak kilaže očituje kao simptom neke bolesti. Izgubiš li 10 ili više kilograma bez tjelovježbe i promjene u prehrani odnosno općenito u načinu života, bilo bi pametno otići liječniku na pregled. Naime, moglo bi se raditi o hipertireozi - pretjeranoj aktivnosti štitnjače, nedostatku cinka ili celijakiji - netolerantnosti organizma na gluten. S druge strane, nagli gubitak težine moguć je i zbog čira na želucu ili, u najgorem slučaju, zbog raka gušterače, jednjaka, želuca ili pluća. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Osipi i neobičnosti na koži

Poneki osipi mogu samo biti pokazatelj intolerancije na određenu namirnicu, mogu nastati zbog osjetljivosti na sunce ili zbog alergijske reakcije na neku biljku. Međutim, postoje osipi i druge promjene na koži koje mogu ukazivati na nešto ozbiljnije, poput raka kože. Naravno, određene mrlje i osipi mogu ukazivati i na ekcem ili psorijazu, no s tim treba biti oprezan i provjeriti s dermatologom o čemu je točno riječ kako bi se moglo liječiti. 

Natečena stopala i gležnjevi

Mnogi od nas ne obraćaju previše pozornosti na svoja stopala i gležnjeve osim ako ne postoji neki očiti problem. Međutim, oticanje stopala ili gležnjeva može ukazivati na to da nešto nije u redu s bubrezima. Kada bubrezi ne rade dobro u tijelu se mogu zadržavati voda i natrij, zbog čega dolazi do oticanja. Iako to oticanje ne mora biti jako, možeš osjetiti laganu neugodu pri oblačenju čarapa ili obuvanju cipela. U tom se slučaju odmah obrati liječniku. 

Promjene s probavom i mjehurom

Nažalost, ova je tema danas još uvijek popriličan tabu. Malo kome je ugodno razgovarati o problemima s probavom i općenito navikama vezanim uz odlazak u toalet. No, to je vrlo ozbiljna tema o kojoj treba razgovarati, naročito ako nešto nije u redu. Bilo kakva promjena u boji i konzistenciji stolice može ukazati na problem s bubrezima ili, u najgorem slučaju, na karcinom. Učestalo mokrenje pak može biti simptom upale mjehura ili infekcije mokraćnog puta - naročito ako se javlja peckanje, dok često i obilno mokrenje može ukazivati na dijabetes tipa 2. Naime, pri razvitku dijabetesa tijelo postaje manje učinkovito u pretvaranju šećera u glukozu koja mu je potrebna za energiju, stoga se šećer počinje nakupljati u krvotoku, pa tijelo s vremenom počinje taj višak šećera izbacivati kroz mokraću. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Konstantan umor

Kako većina nas živi ubrzanim tempom i dan nam se uglavnom vrti oko posla i stvari koje trebamo obaviti, čini nam se normalnim što smo stalno umorni. Na to uvelike utječe i vrijeme koje nas, dolaskom hladnih i kraćih dana, još više umara, ali bi zapravo konstantan osjećaj umora mogao biti pokazatelj da nešto nije u redu s tvojim tijelom. Možda ti nedostaje vitamina i minerala, možda ne unosiš dovoljno tekućine tijekom dana, a možda trebaš početi vježbati ili baviti se nekom aktivnošću kako bi se tijelo probudilo. Međutim, možda se radi i o apneji - poremećaju spavanja koji se manifestira kao niz prekida disanja tijekom sna što znači da se budiš noću, čak i ako se ne sjećaš buđenja. Budući da apneja može biti povezana s bolestima srca, važno je liječiti je. 

Ne izbjegavaj odlazak liječniku

Ovo su samo neki od simptoma na koje trebaš obratiti pozornost, a primijetiš li neku promjenu nemoj odgađati posjet liječniku. Mnogima je tlaka odlaziti kod liječnika po uputnicu, naručivati se na specijalistički pregled i onda, u najgorem slučaju, čekati i mjesecima na određene pretrage. No ne smiješ uzimati svoje zdravlje zdravo za gotovo, stoga nemoj da te duge liste čekanja odgovore od odlaska na pregled, iako simptomi u međuvremenu nestanu. Jedna od opcija su i privatne klinike poput onih u sklopu Merkur health4me Premium programa u kojima nema dugog čekanja, pa sve specijalističke preglede možeš vrlo brzo obaviti. U svakom slučaju, posveti više brige svom zdravlju i ne shvaćaj ga olako. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.