Zdravlje Simptomi i pomoć 04. listopada 2022.

Tableta koja na kosti i mišiće ima jednak učink kao vježbanje!

Foto: shutterstock Žena uzima tabletu na kojoj piše - tjelovježba
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novi lijek, nazvan lokamidazol, može povećati koštanu masu, mineralnu gustoću, veličinu i snagu mišića za sada kod miševa, a možda uskoro i kod ljudi.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tjelesna neaktivnost je ozbiljan, ali nedovoljno tretiran javnozdravstveni problem budući da  do 85 % svjetske populacije vodi sjedilački način života. Neaktivnost je također povezana s povećanim rizikom od kroničnih bolesti. Britanska zaklada za srce pripisuje više od pet milijuna smrti diljem svijeta fizičkoj neaktivnosti, što je jedna od devet smrtnih slučajeva ukupno. Kronična stanja, ozljede i starenje mogu dovesti do otežanog kretanja, što može uzrokovati slabljenje mišića (sarkopenije) i gubitak koštane mase (osteoporoze). Novo istraživanje provedeno na Medicinskom i stomatološkom sveučilištu u Tokiju (TMDU) otkrilo  je novi lijek koji može oponašati tjelovježbu i potaknuti promjene u mišićima i kostima koje se događaju osobama koje vježbaju. Rad, koji je vodio profesor Tomoki Nakashima, objavljen je u časopisu Bone Research.

Ohrabrujući rezultati

U studiji, istraživački tim identificirao je novi spoj pod nazivom Lokamidazol (LAMZ) kao potencijalni terapijski lijek koji može izazvati slične učinke kao vježbanje. Kako bi testirali novi spoj, istraživači su muškim miševima davali ili 10 mg/kg LAMZ-a oralno jednom dnevno, 6 mg/kg LAMZ-a injekcijom dva puta dnevno ili kontrolnu otopinu tijekom 14 dana. Primjena LAMZ-a oralno i injekcijom pokazala je promjene i na mišićima i na kostima. Istraživači su primijetili da su tretirani miševi imali šira mišićna vlakna i povećanu snagu mišića u usporedbi s miševima koji nisu bili tretirani LAMZ-om. Izdržljivost je proučavana pomoću trake za trčanje, miševi tretirani LAMZ-om bili su manje umorni i prevaljivali su veće udaljenosti od miševa koji nisu bili tretirani. U intervjuu za Medical News Today, dr. Joseph Watso, docent na Sveučilištu Florida State, koji nije bio uključen u studiju, objasnio je: “Potiče na razmišljanje da su promjene u udaljenosti koju su životinje prešle bile male oko dva posto, ali su povećanja prilagođene maksimalne snage mišića i širine mišićnih vlakana bila prilično značajna nakon 14-dnevne primjene LAMZ-a."

Možda te zanima... Istraživanje pokazalo da kava produžuje život, a pomaže i u vježbanju Hrana

Bez negativnih učinika na okolna tkiva

Studija je pokazala da LAMZ može ojačati kosti i mišiće bez negativnih učinaka na okolna tkiva i može djelovati kao terapeutski lijek oživljavanjem mišića i kostiju putem PGC-1α, oponašajući fizičku vježbu. Dr. Watso sažeo je nalaze: “Studija pruža uvjerljive dokaze o učinkovitosti lijeka na životinjama kao sredstvo s visokim potencijalom poboljšanja zdravlja kostiju i mišića. Kao i većina agenasa procijenjenih na životinjama, ključno je hoće li ti učinci biti djelotvorni i na ljudima. Naravno, bez ikakvih štetnih nuspojava koje možda nisu uočene u studijama na životinjama.”

Upozorio je da će biti težak zadatak razviti jedan eliksir zdravlja koji bi zamijenio nebrojene dobrobiti redovite tjelesne aktivnosti i tjelovježbe. Ipak, potrebni su stalni napori kako bi se smanjila učestalost i teret povezan s bolestima koje se mogu spriječiti. U određenim slučajevima, lijekovi mogu biti sigurnija opcija od tjelovježbe, ali gdje je to moguće, tjelovježba bi trebala biti prvi izbor za one koji mogu biti fizički aktivni, rekao je dr. Watso.

Možda te zanima... 5 pogrešaka pri držanju planka zbog čega je neučinkovit i potencijalno bolan Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.