Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 21. rujna 2021.

Sve više djece i mladih pozitivno na koronu, krivac delta varijanta?

Foto: shutterstock Čak 22% zaraženih u proteklih nekoliko tjedana čine mladi od 10 do 19 godina
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Korona je do sada većinom zahvaćala starije stanovništvo i one slabijeg imuniteta, no brojke su se promijenile te je sada sve veći udio zaraženih od 10 do 19 godina. Točan uzrok nije jasan, ali postoji nekoliko teorija

Prošlu akademsku godinu obilježila je online nastava, a nova je započela nastavom u klupama. To bi se uskoro moglo promijeniti budući da statistika pokazuje kako je sve više zaraženih korona virusom mladih od 10 do 19 godina. Čak 22 % zaraženih proteklih tjedana su školarci, a od početka nove školske godine zaraženo ih preko dvije tisuće. 

"Infekcija se širi daleko brže i intenzivnije nego protekle jeseni. Tada nam se situacija pogoršala u listopadu, ovdje već u prvoj polovici rujna vidimo nagli skok broja novozaraženih", rekla je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel za RTL. Ovi podaci dovode u pitanje i održavanje nastave u učionicama, no još je važnije pitanje zašto se povećava broj djece oboljele od COVID-a. 

Trend je isti u ostalim zemljama

Ovaj trend povećanja broja zaraženih u dobi do 19 godina ne raste samo kod nas, nego i u drugim dijelovima svijeta. Slične brojke od 22,2% zaražene djece možemo vidjeti i u Americi, prenosi The Washington Post. Iako su brojke pale na početku ljeta, ponovno rapidno rastu u posljednjih tjedan dana. 

Odgovor zašto brojke rastu nije potpuno poznat, na najviše se priča o tome kako su mladi zapravo najmanje procijepljeni zbog toga što su starija populacija i imunokompromitirani ljudi imali prednost pri cijepljenju. Kako se nije znao utjecaj cjepiva na one najmlađe na samom početku cijepljenja, njih je jednostavno manje i cijepljeno u svijetu. Većina cjepiva i dalje nisu odobrena za djecu mlađu od 12 godina, navodi The Washington Post
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Od početka školske godine na koronu je bilo pozitivno preko dvije tisuće školaraca

Možda te zanima... Proteinsko cjepivo stiže u Hrvatsku, imunolog tvrdi: Nema argumenata za necijepljenje Zdravlje

Delta varijanta je krivac?

Većina djece koja ima pozitivan test na koronu nosi delta varijantu virusa. Znamo da je delta varijanta znatno zaraznija te da se brže širi, pa je možda i to jedan od razloga zašto su djeca školske dobi posebno izložena. No usprkos većem broju zaražene djece, i dalje se pokazuje kako mladi razvijaju puno blaže simptome i rijetko su hospitalizirani, kako kod nas tako i u ostalim dijelovima svijeta. 

Rješenje za sve veći broj zaražene djece neke zemlje vide u ranijem cijepljenju. Jedna od takvih zemalja je i Kuba koja je prije samo nekoliko dana postala prva zemlja koja je odobrila cijepljenje djece od dvije godine starosti i više. Planiraju cijepiti svu djecu prije početka nastave, a hoće li to biti pravo rješenje tek ćemo vidjeti. Ono što znamo prema podacima Stožera za civilnu zaštitu RH je da je čak 74% hospitaliziranih necijepljeno, što kao rješenje nameće pojačano procjepljivanje. 
 

Možda te zanima... Izraelsko iskustvo s trećom dozom cjepiva, smatraju da štiti 96 posto Zdravlje Možda te zanima... Statisike pokazale da cjepivo štiti od smrti i težih oblika bolesti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.