Zdravlje Zdravlje žena 16. studenoga 2017.

Sve što si ikada trebala znati o cistama na grudima: Svaka kvržica ne znači i rak

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako pronađeš kvržicu na svojim grudima, to ne mora značiti i da je nešto opasno u pitanju. Neke od njih mogu biti i fibrocistične promjene dojke, ili ciste na grudima. Portal Prevention donosi ti sve što si ikada trebala znati o njima.

1 od 8 žena obolijeva od raka dojke

Pronađeš li kvržicu na grudima, to te može poprilično uzrujati ako uzmeš u obzir poražavajuće statistike oboljenja od raka grudi. Čak 1 od 8 žena oboljet će tijekom života od ove vrste karcinoma, a godišnje od njega premine tisuće žena. 

Iako ovo zvuči poprilično zastrašujuće, svaka promjena na tvojim grudima ne znači i put prema ozbiljnom oboljenju (iako, ako ju pronađeš, moraš se pod hitno savjetovati sa svojim liječnikom). 

Možda te zanima... Fotografija s limunima koja pomaže ženama otkriti rak dojke Zdravlje

Moguće je da je u pitanju fibrocistična bolest grudi, koja je toliko učestala da su je u svijetu medicine počeli nazivati fibrocističnom promjenom u grudima, što ukazuje na prirodnu, regularnu pojavu cista u tijelu žene - i to nužno ne znači da nešto nije u redu s tobom. 

Vjerojatno si i sama doživjela ovu promjenu 

Alyssa Dweck, ginekologica u njujorškom CareMount Medicalu kaže kako preko 50% žena doživi ovu promjenu nekad tijekom života, između 20. i 50. godine. 

Ovo su samo neki od načina na koje možeš prepoznati da je kvržica koju si pronašla u biti produkt fibrocistične promjene i da nema razloga za paniku

Grudiu_2 Možda te zanima... 10 ayurvedskih savjeta za grudi Zdravlje

1. Fibrocistična promjena ne čini te više podložnom karcinomu 

Ovo je sasvim benigna pojava i ne pomaže razvitku raka. Nicole Zemba, onkologica za pacijentice s karcinomom grudi kaže kako "Puno žena s fibrocističnim grudima ima dugu povijest multiplih benignih izraslina u grudima".

Iako, neke žene s tim stanjem imaju bujnije grudi, a poznato je da žene s iznimno bujnim grudima imaju pet puta veću šansu da razviju karcinom.  

No da bi se sve ovo provjerilo, potrebno je pregledati se mamogramom ili ultrazvukom

2. Pregledaj se 

Prevencija bilo kakve bolesti povezane s grudima leži u samopregledu. To ne treba biti prečesto, no s vremena na vrijeme je obavezno. Nakupine uzrokovane fibrocističnom promjenom najbolje je potražiti oko tjedan dana nakon što ti je započela mjesečnica, kada su se hormoni u tvome tijelu malo 'smirili'.

Ovo je jedan on načina na koje se možeš sama pregledati:

3. Neke boli, neke ni ne znaju da ih imaju

Većina žena s ovom promjenom nema posebno iritantnih simptoma. Ponekad, ovo stanje bude toliko neprimjetno da žene ni ne primjećuju ciste u sebi dok ne naiđu na njih prilikom samopregleda ili ultrazvuka. 

Za druge je pacijentice drugačije, jer, kako objašnjava Sherry Ross, specijalistica za žensko zdravlje, one osjete bol i pojačanu osjetljivost na području grudi. "...pogotovo su 'kvrgave' i osjetljive na gornjem i vanjskom dijelu grudi", objašnjava Ross.

Uobičajena je i promjena boje bradavica, u smećkastu ili zelenkastu, kada se grudi pritisnu. 

4. Uglavnom se ne liječe

Kada počnu boljeti, ciste se mogu izvući iglom ili operacijom, no ništa ovih metoda nije pretjerano komplicirano niti opasno. Postoje čak i metode kojima možeš ublažiti osjetljivost i bol prije odluke za uklanjanje istih.

Preporučuje se nošenje grudnjaka koji će pružiti punu podršku grudima, pogotovo za vrijeme vježbanja, kako bi se smanjila bol. 

Pacijentice koje osjećaju srednje jaku do umjerenu bol, mogu si pomoći lijekovima poput ibuprofena ili toplim oblozima, a neke su primijetile smanjenje boli nakon smanjena unosa kofeina. 

Prije nego išta od ovoga započneš, naravno, doktor ti mora potvrditi da uistinu i imaš ciste. 

Možda te zanima... 10 namirnica koje čuvaju zdravlje tvoje vagine i grudi Hrana

5. Tvoja mjesečina može biti razlog!

Iako još nije dokazano, većina doktora sumnja da bi upravo unutarnji faktori, hormonalne promjene poput tvoje mjesečnice, mogli biti razlog razvijanja ovih cista. 

Svaki ciklus priprema tvoje tijelo na trudnoću promjenom hormonalne razine, a kada se ona ne dogodi, te dodatno stvorene stanice povećavaju svoj broj, propadaju i upale se. Ta bi upala mogla biti razlog stvaranja cista, kažu stručnjaci. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.