Zdravlje 22. ožujka 2013.

10 ayurvedskih savjeta za grudi

Grudiu_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stanyavaha srotas ili tkiva dojki, posebne su strukture ženskog bića koje, sve i da želimo, ne možemo samo promatrati na fizičkoj razini. U području naših grudi, ne leže samo žlijezde i tkiva, već brojni, suptilni kanali kroz koje protječe životna energija, piše Senka Kušer Mijić, ayurvedski terapeut

Bitan preduvjet postizanja i ostvarivanja zdravlja u što je uključeno i zdravlje dojki, je postizanje ravnoteže. Ravnoteža naše mentalno-tjelesne konstitucije u ayurvedi se naziva dosha. Svaki poremećaj i svaka bolest, uzrokovana je poremećajem dosha (vata, pitta, kapha ali i njihovih kombinacija). Donosimo ti ayurvedske savjete Senke Kušer Mijić, profesorice književnosti i nove suradnice Zdrave Krave koja posljednjih šest godina intenzivno proučava ayurvedu, a trenutno je studentica završne godine College of Ayurveda koji djeluje u sklopu Midllesex Universtiy of London. Osim znanja ayurvede, koristi i alternativne metode iscjeljenja i liječenja te različite metode terapijskog rada, što uključuje i primjenu različitih tehnika disanja i opuštanja, tehnike emocionalne slobode, meditacije. S obitelji živi i radi u Velikoj Rakovici kraj Samobora.

Neprihvaćanje vodi u bolest

Do poremećaja doshe dolazi kad vodimo život koji nije u skladu s potrebama naše tjelesno-mentalne konstitucije, odnosno doshe. Niti jedna bolest ne dolazi preko noći i svaka je rezultat disbalansa doshe. Jedna ili više dosha se počne remetiti, a da bi se taj poremećaj pokazao na ili u nekom dijelu našeg tijela potrebno je vrijeme. Kroz to vrijeme "akumuliranja bolesti" uvijek, više ili manje, dobivamo znakove da s našim zdravljem nešto nije u redu. Osjećamo promjene. Međutim, često ne reagiramo na vrijeme, nego tek kad se pojavi vidljivi fizički znak prisustva bolesti.

Zato ayurveda uvijek savjetuje da zastaneš i slušaš poruke vlastitog tijela, a najviše od svega da se baviš prevencijom. Prvi je preduvjet za zdravlje – živjeti u skladu sa sobom i svojim potrebama, a ayurveda će reći – s nama urođenim, prirodnim potrebama doshe koje su za svakoga od nas individualne i samo nama svojstvene. Zato imaj na umu kako nije prirodno misliti da sve možemo imati istu veličinu grudi. Nije prirodno misliti kako je poželjno težiti promjeni njihova oblika. Nije prirodno misliti kako u poznijim godinama možemo imati grudi poput djevojke od 20 godina. Nije prirodno misliti kako s 18 možemo imati dojke zrele žene od 30 godina. Sve to nije prirodno, a težnja promjene prirodnog vodi do remećenja sklada tj. do pojave neprirodnog

10 savjeta za zdrave i lijepe grudi

  • Odluči se za vegetarijansku prehranu - iako sam dugogodišnji vegetarijanac, rijetko ističem dobrobiti vegetarijanske prehrane jer uvijek držim kako ne treba ljude nagovarati te da je odabir načina prehrane osobna odluka i na kraju, slobodan odabir svakoga pojedinca. No, kada je riječ o ozbiljnoj bolesti kako što je rak dojke, treba istaknuti kako je ova odluka i promjena prehrambene navike, jedna od možda najpresudnijih odluka po zdravlje i ozdravljenje oboljelih. Izniman broj znanstvenih studija sada već dokazuju prednosti vegetarijanske prehrane u odnosu na onu koja uključuje meso. Kada je riječ o raku dojke, a osobito kod hormonalno ovisnih oblika raka, potrebno je iz prehrane isključiti sve namirnice koje mogu utjecati na poticanje i rast hormona.
  • U prehranu uvrsti cjelovite žitarice - cjelovite žitarice kao što su smeđa riža, zob, ječam, heljda, kvinoja poznate su kao dobri ugljikohidrati jer su bogate vlaknima i održavaju zdravu razinu šećera u krvi. One sprečavaju nakupljanje masti, utječu na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, sprečavaju pretilost, dijabetes i drže nas duže vremena sitima te povoljno utječu na probavu.
  • Posegni za orašastim plodovima - bademi, lješnjaci,orasi, brazilski i indijski oraščići...neki su od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina. Većina orašastih plodova značajan je izvor antioksidansa, odličan su izvor proteina, esencijalnih minerala i vitamina. Koristi ih u prehrani svakodnevno. Uvedi ih kao zdravu zamjenu za grickalice ili njima obogati svoje kuhane obroke.
  • Reguliraj i potiči probavu - redovita probava je jedan od osnovnih stupova zdravlja stoga su lako probavljiva hrana i začini koji potiču probavu, osnova za svaki početak razgovora o zdravlju. Zato u prehranu uvrsti lako probavljive namirnice poput cjelovitih žitarica, a među njih svakako uvrsti i basmati rižu, mung dhal, mungo grah, pripremajte kitchari, obogaćuj jela hranjivim učinkom ghee-ja i dan započni zdravom navikom ispijanja čaše prokuhane, tople vode.
  • Potakni cirkulaciju - izmjena tople i hladne vode, u vrijeme tuširanja, pokazala se jako dobrom tehnikom koja na prirodan način potiče cirkulaciju, stimulira tkiva, a ujedno i pomaže u uklanjanju bolova i napetosti u grudima. Tako se utječe i na čvrstoću i toniranje mišića dojki. Pokušaj. Što te koči da tijekom tuširanja, jednu do dvije minute, odvojiš za to. Isplati se!

Ostalih pet savjeta pročitaj na sljedećoj stranici.

Voli svoje grudi

  • Posveti pozornost odabiru rublja - pri tome ne mislim samo na odabir i korištenje prirodnih materijala iako, naravno, i to je iznimno bitno. Ovdje želim istaknuti pitanje udobnosti odnosno sprečavanja agresije na vlastito tijelo. Odbaci sve što te iritira, bode i steže. Obrati posebnu pozornost na veličinu košarica, odbaci žičane umetke te pripazi na ispodpazušno područje jer je i ono bitno po zdravlje dojki. Ako te pritišće i sputava, to ne sprečava samo normalnu cirkulaciju, zapamti i limfa i limfni sustav su također bitni.
  • Maži se uljem - snehana, odnosno terapija uljenjem, naziv je koji uključuje velik broj ayurvedskih tehnika uljenja kojima se uspostavlja balans. U dogovoru s ayurvedskim terapeutom, odredi ulje za sebe i svoju doshu. Posavjetuj se s njim i podari si moći uljenja svakodnevno. Osobno, svoje korisnice savjetujem različitim vrstama uljenja. Dok neke to čine u vrijeme jutarnjih sati i prije tuširanja, mnogima savjetujem činiti isto, ali tek uvečer. Nakon kupanja i prije odlaska na spavanje. Različiti smo i imamo različite potrebe. Stoga i pristup treba biti različit. Ako te bole grudi ayurvedski savjet je da koristiš ricinusovo ulje. Nanesi ga na dlanove, dobro razmaži, a zatim ga blagim pokretima nanesi na bolno područje. Možeš napraviti i oblog od toplog ricinusovog ulja i položiti ga na bolni dio grudi.
  • Masiraj svoje grudi - uvijek kada govorim o uljenju, svoje korisnice podučavam i postupcima samomasaže. Jer, ona je bitna. Samomasaža uključuje lagane pokrete, masiraj grudi počevši s donje, unutarnje strane uz pokrete prema gornjemu dijelu prsnoga područja. Ne žuri. Ako imaš potrebu, žmiri i na nekim dijelovima zastani. Samomasaža nije samo stimuliranje cirkulacije, djelovanje na tkiva, epidermu i elastičnost kože, samomasaža je proces za sebe. Jedna priča, kojom si žena može štošta ispričati. Sama sa sobom, može u tom procesu, vidjeti prostor samoobnavljanja i samoiscjeljenja
  • Nauči tehnike opuštanja - ako nemaš vremena, prilike, novca za svladavanje tehnika opuštanja uz pomoć stručnih osoba, učini sve što možeš kako bi si pomogla sama. Za početak, nauči tijekom dana mirno i opušteno sjediti. Diši i udiši mir i nesputanost. Neka to potraje barem pet minuta. Osjećaj se slobodno, a uvijek kad to možeš, slobodu podari i grudima, budi bez grudnjaka.
  • Bodri se - ovaj, posljednji savjet, jedan je od najčešćih kojeg udijelim ženama koje mi dolaze. Ovisno o poremećaju koji ih muči, osim ayurvedskih savjeta i receptura, učim ih sebevoljenju i sebepoticanju. Ayurveda nas uči kako smo tripod i kako zdravlja nema bez trolista kojega čini sklad uma, duha i tijela. A taj sklad je preduvjet zdravlja. Pa kada govorimo o zdravlju dojki, od srca ti savjetujem sljedeće. Draga ženo, iskoristi trenutke redovite tjelesna higijene za higijenu unutarnjeg bića. Dodirni se s ljubavlju i reci: 'moje su dojke zdrave, osjećam to i tome se predajem'. U pomoć pozovi i osmijeh. Nauči se nasmiješiti unutarnjoj sebi, kako bi ona vanjska, zdravo i sretno sjala.

Više o ayurvedi i autorici teksta Senki Kušer Mijić potraži na njenoj facebook stranici.

Želiš li saznati kako izgleda ayurvedski wellness, pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.