Zdravlje Zdravlje žena 30. travnja 2018.

Sve što si ikada htjela znati o tome kako mršavljenje utječe na grudi

Foto: Guliver/Shutterstock Ako imaš određeni cilj u treningu snage i želiš dizati veće težine prilikom mrtvog dizanja ili čučnja, definitivno trebaš teretanu učiniti prvom stanicom.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nažalost je neizbježno, no trening i dijeta, osim što će uzrokovati mršavljenje na kritičnim dijelovima tijela, tako će i smanjiti tvoje grudi. Kako i zašto seto događa, Woman's Health upitao je Angelu Fitch, liječniku na Centru za mršavljenje Sveučilišta u Cincinnatiju.

Mršavljenjem ti se smanjuju i grudi

Kako su one dio tvoga tijela, ovo je neizbježna situacija. Veći dio tvojih grudi sastoji se od masnoća, skupa s tkivom grudi, pa kada gubiš kilograme po cijelom tijelu, i one će biti zahvaćene, objašnjava Fitch.

Koliko ćeš izgubiti u grudima, ovisi o tome koliko se sala nalazi na njima i koliko ćeš ukupno smršavjeti

Što znači da ćeš to smanjenje možda i primijetiti, a možda nećeš uopće.

Objese li se još više grudi zbog naglog mršavljenja?

Konačno malo dobrih vijesti - brzina kojom mršaviš ne utječe na elastičnost (ili opuštenost) tvoje kože pa tako i grudi. 

Jedino u slučaju da izgubiš značajnu količinu kilograma, koža bi ti se mogla objesiti, kako po cijelom tijelu tako i na grudima. 

"Ponekad će ti grudi biti opuštenije od npr. bedara jer su teće od njih i gravitacija ih vuče prema dolje", kaže Fitch. 

Možda te zanima... Je li nošenje grudnjaka povezano s rakom dojke plus vježbe za podizanje grudi Fitness Možda te zanima... Postoji 7 tipova ženskih grudi i za svaki idealan grudnjak Ljepota i relax

Uvjetuje li jo - jo efekt opuštenije grudi?

Gubiš li i konstantno vraćaš kilažu na početnu poziciju neće utjecati na tvoje grudi, jedino ako, ponavljamo, ne izgubiš puno kilograma odjednom

To će uvjetovati i da cijelo tvoje tijelo, skupa s grudima postane opuštenijim jer je salo koje je sadržavalo prije rastegnulo tu kožu koja si sada više ne može vratiti tu elastičnost. 

Ipak, s jo - jo efektom je drugačije jer njime samo puniš stanice masnoćom i nakon toga ih prazniš i tako u krug, objašnjava Fitch. Što znači da osim ako ih ne napuniš jako velikom količinom masnoće, one se neće promijeniti izgubiš li tu masnoću. 

Što mogu napraviti za podignute i čvrste grudi?

Vježbe snage će ti izgraditi prsne mišiće koji će onda podupirati i podignuti tvoje grudi. To su vježbe s utezima, na šipci, na 'bench-u' i slično. 

Jako je bitno tijekom mršavljenja baviti se treningom snage ako želiš imati čvrsto tijelo i kožu, kaže Fitch. 

"Cardio će ti pomoći sagorjeti masnoće, ali trening snage služi za ubrzavanje metabolizma. Gubiš li težinu, tvoj se metabolizam usporava, a izgradnja mišića će ga vratiti natrag u funkciju", objašnjava. 

Video: Supersetovi za grudi i stražnjicu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.