Zdravlje 28. travnja 2016.

Previše sunčanja - manjak vitamina D?

Sunce-Zena
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pretjeranim sunčanjem smanjuješ proizvodnju vitamina D. Svi dobro znaju da sunce pomaže našem tijelu u proizvodnji vitamina D, ali prema novom istraživanju, koje je provedeno na Sveučilištu Pernambuco u Brazilu, preveliko izlaganje suncu zapravo može smanjiti razinu ovog vitamina

Preplanula koža predstavlja prirodnu zaštitu od štetnih UV zraka, ali istovremeno blokira sintezu vitamina D i smanjuje mogućnost da koža proizvodi vitamin D. Na taj način se smanjuje optimalna koncentracija vitamina D u krvi.

Zanimljivo istraživanje

U ovom istraživanju sudjelovalo je približno 1000 ispitanica i ispitanika dobi između 18 i 82 godine koji su svaki dan značajno bili izloženi suncu, nisu koristili preparate sa zaštitnim faktorom, kao ni vitamin D u obliku dodataka prehrani. Ispitanicima su određeni fototip kože i indeks izloženosti suncu, koji je predstavljao tjednu izloženost suncu, a zatim su oni uspoređeni s koncentracijom vitamina D u krvi.

Sveukupno je 72 posto ispitanika imalo manjak vitamina D. Rezultati su pokazali da je većina ispitanika s vrlo visokom izloženosti suncu imala razinu vitamina D manju od normalne. Izvor: Endocrine Society

Skup ''Sunce prijatelj ili neprijatelj''

Stručni skup za farmaceute ''Sunce prijatelj ili neprijatelj? održat će se 06. svibnja 2016. u Hotelu Westin u Zagrebu. Na skupu će govoriti, Prof.dr.sc. Mirna Šitum, dr.med. Sanja Poduje, dr. med, Prim.mr.sc. Ines Sjerobabski Masnec, dr.med Prim.dr.sc. Nives Pustišek, dr.med., Doc. dr.sc. Darija Vranešić Bender, Aisa Zanki-Zelić, mag.pharm., univ.mag.pharm.

Za imunitet je ključan vitamin D.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.