Zdravlje 22. svibnja 2022.

Stručnjaci savjetuju kako izbjeći debljanje u menopauzi

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Festival zdravlja u parku Maksimir. Panel "Zivot pocinje u četrdesetoj", na kojem su sudjelovali Ljerka Jurić Karoli, Martina Marvin Jeličić i Vlaho Šapro
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koliko je način na koji starimo povezan s našom genetikom, a koliko sa stilom života? Koje promjene se događaju u ženskom tijelu nakon prelaska 40-e? Otkrivamo kako biohakirati te promjene te (p)ostati zdrava, snažna i opuštena žena, ispunjena energijom i zadovoljna sobom

"U četrdesetima žene imaju jasniju viziju života, ali ipak postoje fizičke stvari koje idu prema dolje, ali možemo puno napraviti s prehranom i tjelovježbom. Genetika također dosta utječe", rekla je Ljerka Jurić Karoli, magistra farmacije sa 17 godina radnog iskustva. Na njenu inicijativu počela je dodatna edukacija stručnih timova u smjeru sportske prehrane te je idejni začetnik projekta Farmacia Sportsko savjetovalište. Iako je sada na funkciji regionalne ravnateljice Farmacije, projekt sportske prehrane i razvoj znanja za buduće naraštaje prva su joj strast koja se realizira u brojnim projektima. 2020. godine završila je i inozemni studij uz stjecanje diplome iz sportske prehrane pri Olympic Committee Diploma in Sports nutrition. Osim teorije, Ljerka zaista živi ono za što se zauzima nalazeći životnu ravnotežu u trail trčanju još od 2008. godine.

 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell Foto: Tomislav Miletić/Pixsell Ljerka Jurić Karoli, magistra farmacije

 

"Ono što napravimo u dvadesetima imat će utjecaj u četrdesetima pa je potrebno potaknuti svijest mladih o fizičkom i mentalnom zdravlju. Danas je boljka išijas jer smo stvoreni za kretanje na dvije noge, ali u današnjem svijetu zbog tehnologije puno više sjedimo pa je potrebno da nadoknadimo tu neaktivnost", rekla je dr. sc. Martina Mavrin Jeličić, doktorirala je na Kineziološkom fakultetu na temu očuvanje zdravlja na radnom mjestu. Cijeli svoj život posvetila je istraživačkom i praktičnom radu u domeni unaprijeđena psihofizičkog zdravlja čovjeka. Više od 27 godina provodi kineziološke i zdravstvene programe za zdravlje kralježnice, te terapeutske metode za mentalno zdravlje. Vlasnica je MBS centra te sveučilišta profesorica.

 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell Foto: Tomislav Miletić/Pixsell Dr. sc. Martina Mavrin Jeličić

 

"U svojim četrdesetim su žene više zaposlene pa se dogodi da zaborave na sebe i zapuste se. Daleko je to vrijeme od menopauze, dolazi do hormonskih disbalansa što otežava održavanje zdrave kilaže. No prehranom i tjelovježbom uvelike možemo učiniti to razdoblje zlatnim. Genetika je zaslužna kako ćemo izgledati tijekom cijelog života, no 1/3 je genetika, 2/3 naše ponašanje koliko vremena ćemo posvetiti zdravlju, kako i čime ćemo se hraniti, koliko ćemo vježbati da ne bi došlo do probleme", rekao je dr. Vlaho Šapro, autor Fitometabolic diet; jedinstven hedonistički pristup hrani u kojoj se uživa bez gladovanja i restrikcija razvijao je godinama, a rezultat je dugogodišnjeg osobnog iskustva i znanja u radu s pretilim osobama u vlastitom centru za mršavljenje – Sapro Slimming Clinic. Stečena znanja usavršavao je uz pomoć najnovijih nutricionističkih, medicinskih i fitoterapijskih spoznaja i stvorio potpuno drugačiji pristup mršavljenju bez gladovanja i iscrpljivanja koji će biti pristupačan svima bez obzira na godine i eventualne zdravstvene poteškoće.

 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell Foto: Tomislav Miletić/Pixsell Dr. Vlaho Šapro, autor Fitometabolic diet

 

U menopauzu žene trebaju ući u što je boljoj formi moguće

 "U četrdesetima počinje debljanje u području trbuha jer jajnici prestaju lučiti estrogen odnosno estradiol pa kako bi organizam to nadoknadio stvara ga u području trbuha. Zato je bitno da se na vrijeme krene s pravilnom prehranom i tjelovježbom pa da žene uđu u peri i menopauzu što vitkije. Prehrana je danas puna šećera, pogotovo zapakirana hrana, ali neće pisati na deklaraciji šećer nego primjerice glukozno fruktozni sirup i onda puno ljudi uzme jer misle da je to zdravo. Kod izloženosti gušterače velikoj količini šećera ona popusti. Na jednog dijabetičara imamo još jednog koji ni ne zna da je dijabetičar. U 190 ml jogurta s voćem nalazi se 22 g šećera što je ekvivalent šest vrećica šećera kojeg dobijemo uz kavu! Zato je bolje napraviti sami svoj voćni jogurt", objasnio je Šapro.

"Potrebno je napraviti sinergiju između unosa kalorija i onoga što trošimo kako bi doskočili problemu debljine. Problem je što ne znamo što unosimo. Ovakvi festivali su dobri kako bi se ljude informirali. Tjelovježba utječe na fizičko i mentalno zdravlje i aerobna vježba je odlična. S vježbanjem treba početi odmah, a ne čekati da nas sustigne bolest pa da nešto poduzmemo", rekla je Marvin Jeličić.

"Perimenopauza je razdoblje oko menopauze koja traje 8 do 10 godina ovisi od žene do žene. Menopauza je kada žena potpuno izgubi menstrualna krvarenja, minimalno god dana bez menstruacije. Prijevremena menopauza često zna biti obilježena naletima vrućine, noćnim znojenjem, pretilosti, anksioznim ili depresivnim stanjima. Starenjem dolazi do gubitka mišićne mase i tako u mirovanju trošimo manje kalorija. Bitno je raditi na nutritivnoj i osnovnoj edukaciji kako funkcionira naše tijelo. Oko 50. dolazi menopauza, ali ti pomaci mogu biti par godina prije ili poslije, ako nastupi u četrdesetima to je prijevremena menopauza. Stvari koje unosimo i putem hrane ili primjerice kozmetičkih proizvoda također utječu na naš hormonalni sustav", objasnila je Jurić Karoli.

Šapro je objasnio da zbog hormonalnog disbalansa koji dolazi u četrdesetima žene imaju izraženiji pred menstrualni sindrom (PMS)  i promjene raspoloženja. "Nizak progesteron, visok kortizol mogu dovesti do depresije, nakupljanja vode u tijelu, nemira, buđenja tijekom noći i slično. I muškarci doživljavaju promjene u bazalnom metabolizmu, ali se puno više istraživanja posvećuje ženskoj promijeni. Dobrim balansom hormona, detoksikacijom, tjelovježbom i zdravom prehranom mogu se popraviti stvari. Već u mladosti treba voditi brigu. Današnje su generacije zbog promjene životnih navika, izloženosti lošoj hrani, manjku tjelovježbe mogle brže stariti", objasnio je.

Sudionici panela su se složili da treba jesti balansirano, kretati se, ali i uživati u životu i hrani i piću, ali s mjerom.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.