Zdravlje 08. ožujka 2012.

Stres 'troši' tvoju nadbubrežnu žlijezdu

Zena-Tuga-Stre1S
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nadbubrežna žlijezda bitno ti pomaže u preživljavanju dajući energiju, entuzijazam i djelotvornost. Ako su nadbubrežne žlijezde istrošene, veća je vjerojatnost da ćeš imati tegoba s umorom i menopauzom, piše Christiane Northrup, autorica knjige ''Žensko tijelo ženska mudrost''

Donosimo ti dijelove iz knjige ''Žensko tijelo ženska mudrost'', iz poglavlja ''Menopauza'' autorice Christiane Northrup u izdanju Planetopije.

Simptomi koje ne treba zanemariti: budiš se nemoćna i teško izlaziš iz kreveta. Ne možeš započeti dan, a da ne popiješ jednu ili dvije šalice kave s kofeinom. Da bi prebrodila sve ono što te čeka u jednom danu, često moraš uzimati nešto slatko i kavu naročito kasno prije podne ili poslijepodne.

Po noći, premda umorna, teško zaspiš, jer se svakodnevne brige stalno vrte u glavi. Pitaš se što se događa s tvojim zanimanjem za seks. Ako se u svemu ovom prepoznaješ, vjerojatno da su ti nadbubrežne žlijezde prazne, iako svi medicinski testovi pokazuju uredne nalaze.

Patiš od kroničnog umora?

Funkcionalno mjerenje dvaju bitnih hormona nadbubrežne žlijezde, a koje se izvodi tijekom 24 sata, pokazuje da žlijezde u stalno umornih žena ne funkcioniraju maksimalno - a to je obično rezultat kroničnih emocionalnih, prehrambenih ili drugih stresova. Smušenost, nesanice, hipoglikemija, česte upale, depresije, slabo pamćenje, glavobolje i silna želja za slatkim, vrlo su jasni znaci oslabljenog funkcioniranja nadbubrežnih žlijezda. Ako se to na vrijeme shvati, moguće je znatno poboljšati stanje.

Nadbubrežne žlijezde glavni su ''upijači šoka'' u tvojem tijelu. Veličine su palca i nalaze se iznad svakog bubrega, a imaju zadaću proizvoditi hormone koji pomažu svladati sve tegobe dana na zdrav i prilagodljiv način. Ali, ako intenzitet i učestalost stresa u tvojem životu, iznutra (kao što su opažanja o vlastitom životu) ili izvana (kao što su npr. operacija ili rad u noćnoj smjeni), postanu preveliki teret, tijekom vremena tvoje će se nadbubrežne žlijezde iscrpiti - što se može usporediti s konjem koji radi ili trči bez odgovarajućeg odmora, hrane i vode. Na kraju će tvoje tijelo početi stvarati puno različitih simptoma u pokušaju da skrene tvoju pozornost i da te upozori da promijeniš neke aspekte svog života - isto kao što će i premoren konj prije ili poslije prestati raditi, bez obzira na to koliko ga udarala bičem.

Disbalans hormona

Kao što vidiš, neravnoteža između kortizola i hormona DHEA-e može uvjetovati mnoge tegobe, od umora do svih vrsta bolesti, kao i mnoge simptome vezane za menopauzu. U nekih žena DHEA pada sa starenjem i reguliranje razine tog hormona može značiti zdravlje. Naravno, stvar nije tako jednostavna.

Ovakva se terapija ne daje baš svakome. Kad se postigne da nadbubrežna žlijezda profunkcionira normalno, daljnja proizvodnja hormona može biti zadovoljavajuća.

Provjeri svoj stres indeks nadbubrežnih žlijezda

Kako bi provjerila trenutnu razinu kortizola i DHEA i jesu li oni u ravnoteži, zatraži od liječnika da učini tzv. stres-indeks nadbubrežnih žlijezda ili privremenu sliku razine adrenalnih hormona. Nije nužno izmjeriti razine kortizola i DHEA-e u slini kako bi mogla ponovno uspostaviti zdravu funkciju adrenalnih žlijezda uz pomoć mojih preporuka, ali otkrila sam da većinu žena najjače motiviraju rezultati testova na papiru, posebice ako nisu optimalni.

Ako ne želiš učiniti spomenute testove, slijedi navedene naputke o tome kako se brinuti o svojim nadbubrežnim žlijezdama, ali bez daljnjeg izlaganja stresu.

Napuni svoje baterije snagom misli i emocija

Ispitivanja pokazuju da postoji prirodna sposobnost povećane proizvodnje DHEA-e kad naučiš ''misliti srcem''. Institut ''HearthMath'' u Boulder Creeku u Kaliforniji razvio je metode fokusiranja srcem. Jedna od njih se zove Cut-thru metoda. Ako se iskreno vježba, može mijenjati štetno djelovanje fizioloških i emocionalnih reakcija na stres.

Analize su već nakon mjesec dana vježbanja pokazale 1000/o-tni rast razine hormona ĐHEA-e kod ispitanika. Ispitanici još navode da osjećaju porast snage i volje, a pad napetosti i nemira. Ova tehnika pomaže razbiti statiku emocija i pomaže liječenju briga, neprijateljstva, nemira i krivnje.

''Misliti srcem'' zahtijeva puno vježbe, ali ako uistinu svladaš metodu, nakon nekog vremena moći ćeš osobno puniti svoje baterije.

Kako prevladati stres?

 • stani i promatraj svoje emocionalno stanje
 • kaži što ti smeta ili čak to napiši na papir
 • koncentriraj se na područje srca (stavi ruku na srce, to pomaže koncentraciji)
 • sada usmjeri pozornost na nekakav sretan dogadaj, osobu ili mjesto iz svojeg života ili sjećanja i zadrži te vesele misli nekoliko minuta
 • dovedi u misli nešto što će sigurno izazvati nesebičnu ljubav ili ushićenje - obično se zamišlja dijete - zadrži te emocije petnaestak sekundi (pomaže ako se ruka drži na srcu)
 • osjeti kako izlaziš iz spirale negativnosti u koju si bila uhvaćena

Prolazeći gore spomenute korake, automatski mijenjaš emocije koje troše tvoje nadbubrežne žlijezde, a time pokrećeš i punjenje baterija.

Što oslabljuje žlijezde?

Nabrojat ćemo uobičajene stresove koji s vremenom oslabljuju funkciju nadbubrežnih žlijezda. Pogledaj koje su tegobe karakteristične za tebe:

 • neriješeni emocionalni stresovi
 • brige
 • ljutnja
 • krivnja
 • tjeskoba
 • strah
 • depresija
 • okolina i fizički stresovi
 • pretjerano tjelesno naprezanje
 • izloženost industrijskim i drugim otrovima iz okoliša kronične ili teške alergije
 • prekomjeran rad, tjelesni ili umni
 • kirurški zahvati
 • kasno lijeganje, nedovoljno sna
 • traume, ozljede
 • izloženost ekstremnim temperaturama
 • kronične bolesti
 • rad u smjenama, zamjena noći za dan
 • kronična bol

Glavni su hormoni nadbubrega adrenalin, koji nas oprema za borbu ili bijeg, kortizol koji je u istoj obitelji lijekova kao što su prednizon i kortizon te DHEA. Upravo je odnos kortizola i hormona DHEA-e važan za zdravlje.  Kortizol u normalnim koncentracijama održava prirodan otpor i izdržljivost tijela.  Ali, treba znati da višak tog hormona može izazivati i sljedeće probleme:

 • smanjuje iskorištavanje glukoze u stanicama i povisuje šećer u krvi
 • smanjuje sposobnost tijela za sintezu bjelančevina
 • ubrzava propadanje bjelančevina, što slabi mišiće i izaziva osteoporozu
 • blokira ili slabi djelovanje seksualnih hormona
 • povećava rizike za visoki tlak, srčane bolesti i visoku razinu kolesterola
 • slabi imunološki sustav i izaziva alergije, infekcije i karcinom

U normalnim uvjetima, DHEA ima zadaću kontrolirati i poništavati neželjene učinke povišenoga kortizola, ali ima i druge važne uloge: djeluje kao androgen i pomaže stvarati tkivo, preteča je testosterona, hormona povezanog sa seksualnom željom, povećava otpornost na viruse i bakterije, kvasnice, parazite, alergije i  rak, poništavajući djelovanje povećanog kortizola, potiče izgradnju kosti te smanjuje osteoporozu, smanjuje kolesterol i time poboljšava zdravlje srca i krvnih žila, povećava mišićnu masu i time smanjuje postotak masti u ukupnoj masi, povećava vitalnost i energiju, poboljšava spavanje, jasnoću uma, smanjuje simptome PMS-a i ubrzava oporavak nakon nedovoljnog spavanja, pretjerivanja u tjelovježbi ili ublažuje emocionalne traume.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.