Zdravlje 16. studenoga 2016.

Stres na poslu uzrokuje grčenje mišića i probleme s cirkulacijom

Zena_Stres
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mali svakodnevni stres je opasniji po zdravlje čovjeka od velikog stresa izazvanog razvodom, smrti drage osobe ili gubitkom posla.

"Ljudima će sve više štetiti podražaji iz okoline jer je živčani sustav suvremenog čovjeka nepovratno razoren stotinama manjih svakodnevnih stresova", rekao je Richard Lazarus, psiholog.

Kako način prehrane i stres mogu utjecati na 'bujanje' candide

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Stres uzrokuje grčenje mišiča

Posebno su opasne sitne svađe na poslu, neugodna zvonjava telefona i pretjerani fizički te mentalni napor u utrci s vremenom. Zbog stresnog života ubrzavaju se nervne poruke od mozga do mišića, mišići tada postanu zgrčeni, a to mozak tumači kao znak za opasnost pa šalje nove uznemirujuće poruke organizmu. Za rezultat dobijamo poremećaje u disanju, cirkulaciji i radu srca.

"Vrlo je važno da zbog ovih stvari čovjek nauči da se opusti specijalnim vježbama disanja. Na ovaj način opuštate tijelo i šaljete poruku mozgu: opusti se, sve će biti dobro", tvrdi Lazarus. 

Otkriveno zašto žene puno teže podnose stres od muškaraca

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.