Zdravlje 12. travnja 2024.

Što znači tamno crvena, ružičasta i tamno smeđa boja mjesečnice?

Foto: Pexels Boja i izgled mjesečnice mogu biti pokazatelj zdravstvenog stanje osobe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mjesečnica govori jako puno o zdravlju osobe, a američko Sveučilište za porodništvo i ginekologiju savjetuje da se mjesečnica promatra kao vitalni znak zdravlja, na isti način kao što promatramo krvni tlak, puls i temperaturu

Promjene u ciklusu i sam izgled mjesečnice mogu ukazati na razna stanja organizma. Boja same mjesečnice može ukazati na stanje hormona u tijelu, a drastične promijene u boji i izgledu mogli bi biti znak da je vrijeme za posjet liječniku. 

Svijetlo crvena prema ružičastoj

Svijetla mjesečnica može signalizirati nisku razinu estrogena u tijelu, posebno ako je količina menstrualne krvi manja no inače. Studije su pokazale da intenzivna tjelovježba može sniziti razinu estrogena i tako utjecati na menstrualni ciklus. Iako vam se možda čini da to i nije neki problem, niska razina estrogena izlaže vas većem riziku za razvoj osteoporoze. Osim tjelovježbe, svijetlu i oskudnu mjesečnicu mogu uzrokovati loša prehrana, sindrom policističnih jajnika i približavanje ulasku u menopauzu, prenosi Women's Health

Vodenasta mjesečnica

Vodenasta mjesečnica može biti znak ozbiljnijeg nedostatka hranjivih tvari u organizmu. "Bjelkasta, razrijeđena mjesečnica može biti znak teške anemije", tvrdi ginekologinja Alyssa Dweck za The Times. Ako kroz dva ili tri ciklusa ne dođe do promjene na bolje, svakako se obratite liječniku. Također, ako se javlja suprotan problem odnosno jako obilne mjesečnice zbog kojih mijenjate uložak ili tampon svakih sat vremena, ne bi bilo loše da napravite kontrolu željeza u krv. Obilne mjesečnice mogu uzrokovati anemiju.

Tamno smeđa

Vjerojatno je riječ o krvi koja se dulje vremena zadržala u maternici i sada izlazi van. Nema razloga za paniku, to je sasvim normalno i svima se ponekad dogodi. "U tom slučaju krv provede više vremena u kontaktu s kisikom zbog čega oksidira i potamni", objašnjava Dweck.

 | Author: Pexels Foto: Pexels Normalna boja mjesečnice je jarko crvena

Gusta mjesečnica s ugrušcima

Ovakva mjesečnica može biti simptom niske razine progesterona i vrlo visoke razine estrogena. Dweck smatra da je manji ugrušak s vremena na vrijeme potpuno normalan, ali pojava čestih i velikih ugrušaka može biti znak ozbiljnog poremećaja ravnoteže hormona. Druga, rjeđa, mogućnost su fibroidi maternice, benigne izrasline koje se često javljaju nakon trudnoće. Nisu naročito opasne, ali mogu biti jako bolne. Ultrazvučnim pregledom se može utvrditi jesu li u pitanju fibroidi ili ne.
 

Možda te zanima... 4 položaja za smirivanje menstrualnih grčeva Fitness

Mješavina sive i crvene

U ovom slučaju, moguće je da se radi o infekciji, bilo gljivičnoj ili spolno prenosivoj, posebice ako je mjesečnica popraćena izrazito neugodnim mirisom. Tada je potrebno odgovarajuće liječenje, nakon što ginekolog pretragama utvrdi o čemu je točno riječ. Kada dođe do spontanog pobačaja, žene ponekad primijete sivkaste ugruške, nalik jetrici, navodi Dweck. Stoga, ako postoji mogućnost da si trudna i primijetiš ovu pojavu, hitno se javi liječniku.

Jarko crvena

Boja "normalne" mjesečnice varira od žene do žene, ali u većini slučajeva upravo je jarko crvena boja znak zdrave i uobičajene mjesečnice. 
 

mjesečnica Možda te zanima... Smeđi iscjedak prije i nakon mjesečnice: Trebate li se zabrinuti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.