Zdravlje Simptomi i pomoć 06. srpnja 2022.

Što uzrokuje bradavice na glavi i kako ih ukloniti?

Foto: shutterstock Bradavice na glavi su relativno čest problem, iako se te lezije češće pojavljuju na prstima i rukama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bradavice na glavi u većini slučajeva nestaju same i ne uzrokuju ozbiljne probleme. Jedino što izazivaju jest nelagoda jer ponekad znaju biti vrlo uočljive.

Bradavice na glavi su obično dobroćudne kvržice, ali uvijek je najbolje biti oprezan. Ponekad mogu biti simptom neke druge bolesti pa ih zato nije preporučljivo zanemariti. Ako ne nestanu nakon nekog vremena, najbolje je posjetiti dermatologa, a postoji nekoliko tretmana za njihovo uklanjanje.

Što su bradavice na glavi?

Bradavice na glavi su relativno čest problem, iako se te lezije češće pojavljuju na prstima i rukama. Zaobljenog su izgleda i gotovo su uvijek smeđe boje, ali mogu biti i bež ili ružičaste. Ponekad ove bradavice imaju crne točkice te su na dodir grube ili ljuskave, ali su bezbolne. Mogu biti velike od jednog milimetra do nekoliko centimetara.

Osim uobičajenih bradavica, mogu se pojaviti i druge vrste:

  • Ravne bradavice: manje su grube i manje u veličini. Ponekad su žućkaste boje, a ponekad smeđe. Može ih se pojaviti i nekoliko odjednom.
  • Filiformne bradavice: izgledaju poput niti ili resica i rastu vrlo brzo.

Ponekad se bradavice na glavi zamjenjuju s drugim zdravstvenim problemima kao što su:

  • Seboroična keratoza
  • Aktinična keratoza
  • Nevus lojnice
  • Madeži

Zašto se pojavljuju bradavice na glavi?

Bradavice na glavi uzrokovane su humanim papiloma virusom (HPV). Postoji više od 100 vrsta ovog virusnog agensa, ali ako se pojavi na glavi, obično se radi o podtipu koji se razlikuje od onih koji uzrokuju genitalne bradavice.

HPV je vrlo zarazan, stoga se bradavice na glavi pojavljuju izravnim ili neizravnim kontaktom. Prvi je kontakt koža na kožu s drugom osobom. Neizravni kontakt je putem osobnih stvari, kao što su četke za kosu ili šeširi. Također, oboljela osoba može biti samozarazna pa se i na drugom dijelu tijela može pojaviti bradavica. Primjerice ako osoba dotakne bradavicu i zatim svoje vlasište, na njega može prenijeti virus. 

Možda te zanima... Posljedice neliječene infekcije HPV-om Zdravlje

Mogući rizici bradavica na glavi

Obično bradavice na glavi ne predstavljaju rizik i ne uzrokuju značajne posljedice, a nestaju nakon što HPV završi svoj ciklus. To traje od nekoliko mjeseci do nešto više od godinu dana. U međuvremenu, jedina nelagoda je estetska.

U svakom slučaju, važno je biti na oprezu. Najbolje što možeš učiniti je konzultirati se s dermatologom, ako dođe do bilo koje od ovih promjena:

  • Intenzivan svrbež
  • Gnojni iscjedak
  • Krvarenje u leziji
  • Boluješ od dijabetesa
  • Povećanje veličine bradavica
  • Promjene u teksturi ili boji bradavice
  • Nelagoda ili bol prilikom češljanja ili pranja glave

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ako bradavice na glavi uzrokuju intenzivan svrbež, najbolje je konzultirati se s dermatologom

Kako liječiti bradavice na glavi?

Ponekad bradavicama na glavi treba duže vremena da nestanu, ali ako ne izazivaju nelagodu, nema promjena i osoba ih dobro podnosi, najbolje je pričekati da same nestanu. Ipak, ako ne želiš čekati ili ti je neugodno zbog ovih izraslina, postoji nekoliko tretmana koji prema Step to Health omogućuju uklanjanje ove vrste bradavica. 

Proizvodi protiv bradavica

Postoje neke kreme koje stimuliraju imunološki sustav i izazivaju reakciju nakon koje sustav eliminira stanice koje sadrže humani papiloma virus.

Salicilna kiselina

Ovo je lijek bez recepta u obliku tekućine ili gela.Treba ga svakodnevno nanositi izravno na bradavicu. Lijek postupno otapa slojeve izrasline, a potrebno ga je koristiti nekoliko tjedana.

Krioterapija ili terapija ledom

U ovom slučaju, bradavice na glavi se zamrzavaju korištenjem tekućeg dušika nakon čega se uklanjaju. Ovo je tretman koji mora provoditi liječnik i obično je vrlo učinkovit.  

Možda te zanima... Virusne bradavice: Zašto nastaju, kako ih liječiti i prevenirati Zdravlje

Elektrokauterizacija

Pomoću električne struje spaljuje se bradavica, a nakon toga se vrši struganje. Također je vrlo učinkovit tretman za trenutno uklanjanje.

Lasersko liječenje

Često se koristi kada su bradavice na glavi tvrdokorne ili ih je teško liječiti. Koristi se ugljikov oksid te se radi o sigurnoj metodi koja obično daje vrlo dobre rezultate.

Kirurška ekscizija

Ovom operacijom bradavica se izrezuje skalpelom, a vrijeme zacjeljivanja rane obično traje do tri tjedna. Iako može ostati ožiljak, ovaj tretman je vrlo praktičan za rješavanje problema. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock U nekim slučajevima bradavice na glavi potrebno je ukloniti malim kirurškim zahvatom

Kućni lijekovi

Postoji nekoliko kućnih lijekova koji mogu biti učinkoviti u uklanjanju bradavica na glavi. Prema Step to Health to su:

  • Jabučni ocatkoji  je prirodna protuupalna i antiseptička tekućina pa ga nanesi na bradavicu i ostavi da djeluje preko noći. 
  • Aloe vera gel možeš nanijeti kao i jabučni ocat. Aloe vera regenerira i obnavlja stanice kože.
  • Ulje čajevca razrijedi u malo vode i nanesi malu količinu na izraslinu.

Nemoj ih sama uklanjati

Nije preporučljivo samostalno uklanjati bradavice na glavi rezanjem ili povlačenjem. To ne samo da može dovesti do infekcije, nego i potiče samozarazu. Također je važno oprezno češljati ili prati kosu.

Preporučljivo je držati glavu suhom jer se bradavice više razmnožavaju u vlažnim područjima. Nakon dodirivanja ovih izraslina potrebno je oprati ruke te nije dobra ideja dijeliti osobne predmete kao što su češljevi, ručnici ili kape. 

Jabučni_Ocat Možda te zanima... Napravi domaći jabučni ocat i ukloni bradavice Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.