Zdravlje 07. listopada 2019.

Što miris i boja sperme govori o zdravlju muškarca?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kvaliteta sperme zapravo je dobar pokazatelj onoga što se događa u muškarčevu tijelu. Evo na što mora paziti i kako da održava svoje "plivače" u vrhunskom stanju.

Vjerojatno ti je zadnja stvari na koju misliš, tijekom seksualnih odnosa, ali dosljednost, izgled i miris sjemena mogu biti dobar pokazatelj muškarčeva ukupnog zdravlja. Urološki kirurg John Davies, za Net Doctors, rekao je nekoliko stvari o tome kako zadržati optimalno zdravlje sjemena i na što bi se trebalo paziti.

Što je sjeme?

Svi znamo da je sjeme muška reproduktivna tekućina, ali zapravo "plivači" sadrže samo do 10% sperme. Ostatak se sastoji od enzima, vitamina C, kalcija, proteina, natrija, cinka i fruktoznog šećera.

Kako znati je li sperma normalna?

Zdravo sjeme je obično zamućena bijela ili siva tekućina s želatinoznom konzistencijom. "To je složena tekućina obično bijele ili sive boje, ponekad žućkaste boje i ima miris poput izbjeljivača zbog alkalnih tvari u sebi", kaže Davies.

"Alkalne supstance važne su kako bi se sperma mogla boriti protiv kisele prirode ženskog genitalnog trakta. Otprilike 200 do 500 milijuna spermija se otpušta tijekom svake ejakulacije, ali to također može varirati", dodaje.

Možda te zanima... Utječu li hrana i piće na miris sperme? Hrana

Krv u sjemenu

Ako sjeme ima crveni ili smeđi izgled, to je vjerojatno zbog puknute krvne žile i obično se ne treba brinuti u vezi toga. U roku od dan ili dva, sperma bi se trebala vratiti u svoju normalnu boju ( ako se ne vrati, obavezan je pregled liječnika). "Krv u sjemenu (inače poznata kao hematospermija) je alarmantan simptom za bilo kojeg čovjeka", kaže Davies. "Međutim, rijetko je to ozbiljno medicinsko stanje. Uobičajeni uzroci uključuju istjecanje krvi iz krhkih krvnih žila unutar područja skladištenja sjemena, koji se nazivaju vezikuli."

Kada se brinuti za zdravstveno stanje sjemena

Izražena žuta ili zelena boja može ukazivati na spolno prenosivu infekciju. "Pojava sjemenske infekcije može rezultirati žuto-zelenim sjemenom koje djeluje i miriše pojačano", kaže Davies. "Takvu infekciju uvijek trebaju istražiti liječnici kako bi utvrdili ili isključili osnovne uzroke, a obično se propisuju antibiotici."

Ostali simptomi kod muškaraca uključuju čireve ili žuljeve na penisu, bol ili peckanje tijekom mokrenja, svrbež i oticanje. Međutim, neke spolno-prenosive bolesti uopće ne pokazuju simptome, stoga je važno da prilikom spolnih odnosa muškarac koristi kondom i redovito se pregledava, čak i ako se čini da je sperma normalna.

Možda te zanima... Penisologija: 16 nepoznatih činjenica o penisu Psiha i seks

Što ako nema sjemena?

Suhi orgazam - kad muškarac dosegne seksualni vrhunac, ali ne ejakulira - može biti krajnje neugodan i proizvesti nervozu. Kod većine mladića to nije problem, a obično je samo rezultat opetovanog orgazma, pri čemu genitalije jednostavno ostanu bez sjemenske tekućine i stoga se ne stvara tekućina.

Međutim, kod starijih muškaraca koji su bili podvrgnuti operaciji prostate, radioterapiji ili drugim tretmanima na području prostate, to bi mogao biti znak retrogradne ejakulacije. "Kako muškarci ostare, volumen sjemenske tekućine i snaga ejakulacije mogu pasti kako se žlijezde prostate polako povećavaju, uzrokujući promjenu mokraće", kaže Davies.

Seks_8 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

"Muškarcima se mogu propisati lijekovi za ublažavanje mokraćne opstrukcije, no oni mogu smanjiti snagu ejakulacije i u nekim okolnostima promijeniti ejakulaciju tako da se sjeme ne izrazi kroz penis, već natrag u mjehur. To je poznato kao retrogradna ejakulacija."

Možda zvuči drastično, ali jedina promjena koju će muškarci primijetiti (osim očiglednog nedostatka ejakulacije) je da će urin biti zamućen, te klimaks možda neće osjećati intenzivno kao prije.

Seks-Partneri Možda te zanima... Koliko puta dnevno žene razmišljaju o seksu, a koliko muškarci? Psiha i seks

Kvaliteta sjemena i plodnost

Idiom „ono si što jedeš / piješ / pušiš“ istinito je kada je riječ o sjemenu. Studija iz 2014. objavljena na temu plodnosti i sterilnosti otkrila je da muškarci čiji je ukupni zdravstveni učinak najniži imaju veću vjerojatnost da će imati nižu razinu sperme i kvalitetu sperme.

Neplodnost | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Muškarci i dalje stvaraju sjeme u starosti i mogu ostati plodni pod uvjetom da se proizvodnja sperme putem testisa nastavi. Međutim, prekomjerni alkohol i pušenje mogu oštetiti proizvodnju sperme, uzrokujući da muškarci postanu manje plodni", kaže Davies.

Kako poboljšati kvalitetu sperme

Održavanje uravnotežene i zdrave prehrane (antioksidanti su posebno dobri za plodnost) održavat će spermu u dobroj formi, dok uobičajeno konzumiranje alkohola i pušenje mogu oštetiti kvalitetu sjemena. Međutim, dobra vijest je da su navedeni učinci reverzibilni.

Uz to, istraživanje pokazuje da pretilost može sniziti kvalitetu i količinu muške sperme za čak četvrtinu. Zdrava tjelovježba je zato uvijek dobra ideja jer može povećati plodnost povećanjem koncentracije sperme.

Seks Možda te zanima... Prirodni načini za povećanje plodnosti kod muškaraca: C vitamin i cink Hrana

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.