Zdravlje 30. ožujka 2011.

Štitnjača u trudnoći

Trudnica_Lijecnik__Stitnjaca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je simptome poremećenog rada štitnjače u trudnoći teško prepoznati, jer su slični uobičajenim znakovima trudnoće, za razvoj djeteta je osobito važno da ova žlijezda kod majke radi normalno, ističe dr. Ante Škaro iz Poliklinike Leptir, prvog privatnog centra u Hrvatskoj specijaliziranog za štitnjaču

Hipertireoza - pojačan rad štitnjače - javlja se u manje od 1 posto trudnica, ali ima važno značenje i za majku i za dijete. Bez obzira što mnoge žene s hipertireozom imaju promjene menstrualnog ciklusa kao što su neredoviti ciklusi ili nedostatak ovulacije, te promjene mogu uzrokovati probleme sa začećem kod žena samo sa slabo izraženom hipertireozom.

Doduše, kad žena koja boluje od hipertireoze ostane trudna, povećan je rizik pobačaja, fetalne retardacije, preranog poroda, kongenitalnih malformacija kao i preeklampsije. Fetalna smrt se može dogoditi kao posljedica kromosomske abnormalnosti kao Downov sindrom. Navedeni rizici su smanjeni kod žena kod kojih je hipertiroidizam prepoznat i adekvatno liječen.

Često je teško razlikovati simptome hipertireoze od simptoma same trudnoće zbog toga što se preklapaju. Naprimjer, osjećaj vrućine, pojačano znojenje, emotivna uzbuđenost, nervoza, povraćanje ili ubrzan rad srca, sve to mogu biti i znakovi normalne trudnoće.

Dva najčešća simptoma hipertireoze su jako ubrzan rad srca (iznad 100 otkucaja u minuti) i gubitak težine. Ukoliko u trudnoći dolazi do navedenih simptoma trudnica se svakako treba testirati na hipertireozu da se spriječe komplikacije u trudnoći.

Hipertireoza može dovesti do zatajenja srca

Najozbiljnija komplikacija neliječene hipertireoze je bolest srca, posebno zatajenje srca kao posljedica bržeg rada srca nego što je normalno, te prekomjeran rad srca zbog povećane količine hormona štitnjače. Mnogi tipični načini liječenja hipertireoze mogu štetno djelovati na razvoj fetusa ili mogu negativno djelovati na dijete izlučujući se preko majčinog mlijeka.

Propiltiouracil je najčešće upotrebljavan lijek za liječenje hipertireoze u trudnoći. Međutim, fetalna štitnjača je ranjiva na antitiroidne lijekove i zbog njih se može dogoditi da ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače za normalan razvoj organizma. Rizik nastanka takvih nuspojava se može svesti na minimum ako se trudnici daje najmanja moguća doza potrebna da bi se simptomi hipertireoze sveli na prihvatljivu razinu.

Operativno liječenje hipertireoze u trudnoći je rezervirano samo za trudnice kod kojih nije moguće provesti medikamentozno liječenje zbog alergije na lijekoveili zbog potrebne velike doze lijekova da bi se suzbili simptomi bolesti.

Hipotireoza i trudnoća

Hipotireoza, odnosno smanjenje funkcije štitnjače, i trudnoća imaju puno zajedničkih simptoma kao što su dobivanje težine, osjećaj umora i otekline te je ponekad teško diagnosticirati hipotireozu u trudnice. Standardni funkcijski testovi štitnjače koji se rade vađenjem krvi potvrdit će dijagnozu omogućujući uspješno liječenje.

Hipotireoza u trudnoći se liječi medikamentozno hormonima štitnjače jednako kao i kod ne-trudnice. Liječenje je sigurno za razvoj djeteta zbog toga što hormoni ne prolaze kroz posteljicu u djetetovu cirkulaciju, dok samo mali dio se izlučuje majčinim mlijekom.

Zbog toga nema nikakve opasnosti za novorođenčad koja se hrane majčinim mlijekom. Svakako je još potrebno napomenuti da je potrebna normalna funkcija majčine štitnjače kako bi se mogla ostvariti adekvatna proizvodnja mlijeka u dojkama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.