Zdravlje 13. prosinca 2013.

Starijim osobama treba više proteina

Glavna-Usr
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nedavno je u Zagrebu održan 4. kongres kliničke prehrane u organizaciji Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti HAZU. Prof. Ronald Maughan iz Europskog instituta za hidraciju održao je predavanje o važnosti nadoknade tekućine putem vode i rehidracijskih napitaka te je razriješio neke dileme o diuretičkom učinku alkohola

Kongres je svečano otvorio prof.dr.sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora i Društva za kliničku prehranu HLZ-a te akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednik HAZU. Na kongresu se okupilo više od 200 stručnjaka s područja medicine, nutricionizma i farmacije koji su slušali predavanja istaknutih domaćih i inozemnih stručnjaka i sudjelovali na raspravama o odabranim aktualnim temama.

Pivo da, žestoka alkoholna pića ne

Prof. Ronald Maughan iz Europskog instituta za hidraciju održao je predavanje o važnosti nadoknade tekućine putem vode i rehidracijskih napitaka te je razriješio neke vječne dileme o diuretičkom učinku alkohola objasnivši kako pivo u konačnici može biti dobro rehidracijsko sredstvo, dok žestoka alkoholna pića neminovno dovode do pojačanog gubitka tekućine iz tijela. Prvog dana kongresa održan je i mini-simpozij o primjeni vrste omega-3 masnih kiselina (EPA) u vrlo visokim dozama kod bolesnika s tumorskom kaheksijom. Predavači predvođeni prof. Mauriziom Muscaritolijem sa Sveučilišta La Sapienza u Rimu prikazali su kako EPA može pridonijeti zaustavljanju progresivnog propadanja tijela kod bolesnika s malignim bolestima i time im osigurati bolju kvalitetu života. Prvi dan kongresa završio je predavanjem Marija Čepeka, chefa i kulinarskog konzultanta s temom "Bolja hrana za bolji život" u kojem su naglašene vrijednosti namirnica koje proizvode mali proizvođači i obiteljska gospodarstva te vrijednost autohtone tradicionalne hrvatske kuhinje.

Novosti u kliničkoj prehrani

Prof.dr.sc. Željko Krznarić istaknuo je neke od zaključaka s kongresa: "Puno je novosti, a ono što bi moglo zanimati širu javnost jesu zaključci da prehrana bogata ribljim uljem, odnosno ribom i maslinovim ulja pozitivno djeluje i kod bolesnika s tumorskim bolestima, onima sa značajnim gubitkom tjelesne težine i mišićne mase te kod stanja koja ugrožavaju te bolesnike prije operativnih zahvata, kemoterapije, radioterapija i drugih načina liječenja. Zanimljive su i novosti nedavno iznesene na međunarodnom kongresu u Dubrovniku, da starije osobe trebaju uzimati više proteina. Nažalost, to je veliki problem jer si mnogi to ne mogu priskrbiti, a neki koji bi i mogli to ne čine, iako bi im viši unos proteina pomogao da održe pokretljivost i aktivnost."

Mikrobiota i sklonost bolestima

Drugi dan kongresa bio je posvećen različitim temama iz područja kliničke medicine i dijetoterapije, a posebni naglasak stavljen je na crijevnu mikrobiotu i primjenu probiotika i prebiotika. Naglašeno je kako svatko od nas nosi drugačije vrste i količine bakterija u crijevima, a taj sastav uvelike određuje našu imunost, sklonost infekcijama i bolestima probavnog sustava. Teme o kliničkoj primjeni probiotika obradili su prof.dr.sc. Željko Krznarić s aspekta odrasle populacije i prof.dr.sc. Sanja Kolaček s aspekta pedijatrije. U predavanju doc.dr.sc. Donatelle Verbanac prikazana je i veza sastava crijevne mikrobiote i debljine koja se danas sve više istražuje. Dužna pažnja posvećena je i nutritivnoj skrbi za osobe starije dobi i strategiji očuvanja mišićne mase. Nadalje, prikazan je i princip rada u ambulanti za pretilost djece koji je opisala nutricionistica Eva Pavić, mag.spec. s KBC-a Zagreb.

U kratkim izlaganjima prikazani su novi projekti i istraživanja na području kliničke prehrane koji ukazuju na sve veći interes za ovo novo, dinamično i interdisciplinarno područje. Neki od projekata uključuju i međunarodnu suradnju ili suradnju među raznim kliničkim centrima u Hrvatskoj što ukazuje na nacionalnu i internacionalnu umreženost stručnjaka na ovome području. Organizacijski odbor kongresa činili su članovi tima za nutritivnu potporu iz Kliničke jedinice za kliničku prehranu s KBC-a Zagreb: prof.dr.sc. Željko Krznarić, doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender i Dina Ljubas Kelečić, mag.pharm.

Pročitaj novosti u liječenju dijabetesa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.