Zdravlje Zdrava i produktivna na poslu 07. studenoga 2022.

Znaš li koji je položaj za spavanje najzdraviji?

Foto: Thinkstock Položaj u kojem spavaš važan je za tvoje zdravlje jer utječe na sve, od mozga do crijeva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Položaj u kojem spavaš ima utjecaj na tvoju probavu i kako se tvoje tijelo nosi s bolovima. Kad vježbaš u teretani ili prakticiraš jogu u nekom studiju, pozornost pridaješ načinu na koji izvodiš vježbi kako bi izbjegla ozljede. Isto bi trebalo vrijediti i za tvoj san.

Položaj u kojem spavaš važan je za tvoje zdravlje jer utječe na sve, od mozga do crijeva. Već znaš da nedovoljno sna utječe na tvoju količinu energija, ali ako spavaš preporučenih sedam do osam sati, a budiš se umorna, možda bi trebala preispitati što točno radiš svome tijelu tijekom spavanja.

Spavanje manje od sedam sati uništava tvoje tijelo

Izbjegavaj spavanje na trbuhu

Spavanja na trbuhu nikad se ne savjetuje jer ne podržava prirodnu krivulju kralježnica, što dovodi do preopterećenja. To stvara pritisak na zglobove i mišiće što može dovesti do boli, ukočenosti i osjećaja trnaca. "Prisiljavamo svoj vrat da bude u rotirajućem, zatvorenom, čvrstom položaju, što također ugrožava disanje i cirkulaciju", rekla je fizioterapeutkinja Vivian Eisenstadt. 

Spavanje na trbuhu može biti korisno za one koji hrče jer pomaže u održavanju dišnih puteva otvorenima. Međutim, glava okrenuta u jednu stranu dugo vremena može dovesti do bolova. Ovu pozicija također trebaju izbjegavati oni koji pate od bolova u vratu ili leđima.

Spavanje na lijevoj strani je najzdravije 

Spavanje na lijevom boku ima najviše stručne i znanstvene potpore za zdravlje. Iako naša tijela izgledaju uglavnom simetrično, naš položaj organa čini nas asimetričnima iznutra. Položaj u kojem spavaš utječe na to kako tvoja crijeva rade. Ako redovito vježbaš i zdravo se hraniš, zašto ne bi i radu crijeva dala istu pozornost? Iako neki ljudi nemaju nikakvih problema s radom crijeva i probavom, za neke su lijena crijeva, upalne bolesti crijeva i drugi gastrointestinalni problemi svakodnevica. Možda upravo položaj crijeva utječe na sve to.

Savjet za spavanje na lijevoj strani: Počni sa spavanjem na lijevoj strani kako bi spriječila žgaravicu i dopustila gravitaciji da pokrene tvoja crijeva. Izmjenjuj strane ako te rame boli. Postavi čvrsti jastuk između koljena i zagrli ga kako bi poduprla kralježnicu. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prednosti spavanja na boku

  • Poboljšava probavu: kako gravitacija utječe na rad crijeva, tako otpad tvoje tijelo brže napušta. 
  • Smanjuje žgaravicu: ova teorija dolazi iz ayurvedskih načela, ali i suvremena istraživanja također podupiru ovu teoriju. Studija iz 2010. godina pronašla je vezu između spavanja na desnoj strani i povećanih slučajeva žgaravica nego kad je osoba spavala na lijevoj strani. Istraživači smatraju da tijekom ležanja na lijevoj strani, želudac i njegovi želučani sokovi ostaju niži od jednjaka dok spavamo što sprječava žgaravicu.
  • Potiče zdravlje mozga: u usporedbi sa spavanjem na leđima ili trbuhu, spavanje na lijevoj ili desnoj strani pomaže tvome tijelo da izbaci intersticijski otpad iz mozga, a to može smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i drugih neuroloških bolesti. 
  • Smanjuje hrkanje: spavanje na boku zadržava tvoj jezik od blokiranja dišnih puteva.

Potencijalni nedostatci spavanja na boku

  • Bol u ramenu: možda će biti dovoljno da se prebaciš na drugi bok, ali ako se bol u ramenu nastavi, pronađi novi položaj za spavanje. 
  • Bol u čeljusti: ako imaš stisnutu čeljust, pritisak na nju dok spavaš na strani može ti stvoriti bolove.

Upute za spavanje na boku

Mnogi od nas preferiraju spavanje na boku, a studija iz 2017. godine zaključuje da potrošimo više od polovice našeg vremena u krevetu u položaju na boku ili u položaju fetusa. Ako si spavač na boku, vjerojatno ćeš se pomicati tijekom noći. Samo pokušaj krenuti s lijevom stranom kako bi pokrenula crijeva.

Prekomjerno spavanje - je li štetno i u kojoj mjeri?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.