Zdravlje Simptomi i pomoć 09. ožujka 2017.

Prekomjerno spavanje - je li štetno i u kojoj mjeri?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istina, kvalitetan san je iznimno važan za zdravlje. Ali, što se događa ako spavamo previše? Pretjerane količine sna se vežu uz pojavu mnogih zdravstvenih tegoba i bolesti, među ostalim dijabetesa i srčanih problema.

Znanstvenici ipak naglašavaju da postoje 2 bitna faktora, koja su usko vezana uz pojavu pretjeranog spavanja - depresija i loš ekonomski status. Njih također treba uzeti u obzir, prije no što okrivimo isključivo san za probleme koji se javljaju, prenosi webmd.com.

Koliko sna je previše?

Količina sna koja ti je potrebna varira tokom života i ovisi o više faktora: dobi, spolu, aktivnostima i zdravstvenom stanju. Primjerice, kada si bolesna ili pod stresom, osjećat ćeš veću potrebu za snom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Noćno tuširanje je okidač za bolji i zdraviji san

Stručnjaci zdravim, odraslim osobama preporučuju između 7 i 9 sati sna dnevno kao zdrav omjer. Poznato je da žene trebaju više sna od muškaraca, točnije 20 minuta više u prosjeku, tvrdi dr. sc. Jim Horne, britanski stručnjak za san.

Zašto spavamo previše?

Postoji više mogućih uzroka pretjeranog spavanja. Prvi je hipersomnija - zdravstveni poremećaj zbog kojeg osoba konstantno osjeća pospanost, čak i nakon što odspava. Popratni efekti hipersomnije su tjeskoba, niska razina energije i problemi s pamćenjem.

Apneja, poremećaj zbog kojeg osoba za vrijeme spavanja naglo prestaje disati na nekoliko sekundi, također može dovesti do povećane želje za snom. Naime, ti prekidi disanja remete normalan ciklus sna zbog čega se ne možeš kvalitetno naspavati.

Spavanje na boku čuva pamćenje

Povećana želja za snom može biti i nuspojava uzimanja određenih lijekova, kao i konzumacije alkohola. Još jedno stanje koje uzrokuje povećanu želju za snom je depresija. Naposljetku, kod nekih osoba ne postoji zdravstveni problem koji uzrokuje dugo spavanje već je to dio njihova bioritma.

Zdravstvene posljedice

San itekako utječe na pojavu dijabetesa, bilo da svake noći spavaš previše ili premalo, dokazala su brojna istraživanja.

Pretilost se također usko veže uz zdrav san. Prema istraživanjima, osobe koje spavaju između 9 i 10 sati dnevno imaju 21% veću šansu da kroz razdoblje od 6 godina postanu pretile, u odnosu na osobe koje u prosjeku spavaju 7 do 8 sati.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mršavi dok spavaš uz pomoć meda za mršavljenje Twiggy

Osobe sklone glavoboljama mogu iskusiti jačanje tog simptoma, ako previše spavaju. Vjeruje se da je uzrok tome činjenica da pretjerano spavanje utječe na određene neurotransmitere u mozgu, uključujući serotonin. Ako voliš odspavati tokom dana, moguće je da time remetiš noćni san, što opet vodi do jutarnjih glavobolja.

Iako se uz depresiju češće veže nesanica, oko 15% ljudi koji pate od depresije previše spava. Pretjerani san im se obije o glavu jer, zapravo, pogoršava ostale simptome. Zdrav san je jedan od ključnih faktora u oporavku od depresije.

Zašto pričamo u snu?

Studija provedena u Americi na preko 72 tisuće žena pokazala je da ženama koje spavaju između 9 i 11 sati dnevno prijeti 38% veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, u odnosu na žene koje u prosjeku spavaju 8 sati. 

U konačnici, pronađena je poveznica između velike količine sna i većeg stupnja smrtnosti. Pokazalo se da osobe koje kontinuirano spavaju više od preporučenih 7 do 9 sati češće umiru mlađe, iako stručnjaci još uvijek nisu uspjeli objasniti zašto je tomu tako.

Što ako previše spavam?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kao prvo, bilo bi dobro posjetiti liječnika koji će ti pomoći utvrditi uzrok pretjerane želje za snom.

Kako izračunati koliko ti je san potrebno?

Ako je problem u alkoholu ili određenoj terapiji koju uzimaš, u dogovoru s liječnikom možeš smanjiti količinu ili promijeniti lijekove. Nikako nemoj prestati piti propisani lijek na svoju ruku, bez konzultacije s liječnikom koji ti ga je propisao.

Ako je riječ o nekom zdravstvenom problemu, poput apneje ili depresije, liječnik će ti propisati odgovarajuću terapiju

Ako si, pak, jednostavno velika spavalica i teško ti se odvojiti od tvog najboljeg prijatelja - kreveta, postoje određene metode i trikovi koji ti mogu pomoći dovesti san u red.

Pokušaj svakog dana ustajati i odlaziti na spavanje u isto vrijeme, da bi uspostavila pravilan bioritam. Izbjegavaj alkohol i pića koja sadrže kofein sat do dva prije spavanja. Redovita tjelovježba također može doprinijeti kvalitetnom snu, a da bi spavaća soba postala ugodna okolina za spavanje, redovito je provjetravaj i pospremaj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.