Zdravlje 02. lipnja 2023.

Španjolska prva u Europi uvela menstrualni dopust

Menstruacija
Foto: Guliver/Shutterstock Ženama u Španjolskoj koje pate od jake menstrualne boli bit će dopušteno da uzmu dopust s posla do tri dana svakog mjeseca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Španjolski zakon o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, koji uključuje pravo žena na menstrualni dopust, stupio je na snagu u četvrtak.

Prijedlog zakona odobren je u parlamentu u veljači, a sada je stupio na snagu. Ministrica za jednakost Irene Montero rekla je tada da je to "povijesni dan za promicanje prava žena", a od tada su također usvojeni određeni amandmani kojima je olakšan pristup pobačaju i promjeni spola. Da bi ostvarile pravo na menstrualni dopust, žene u Španjolskoj trebaju odobrenje liječnika, a trajanje dopusta u načelu nije ograničeno. Po zakonu, ovisi o tome koliko žena ima bolne menstruacije i koliko dana bolovi traju. Troškove dopusta pokriva država.
 

Možda te zanima... Država će osigurati milijun eura za besplatne menstrualne potrepštine u školama Zdravlje
 

Prema španjolskom ginekološkom i opstetričkom društvu, oko trećina žena koje imaju menstruaciju pati od jake boli poznate kao dismenoreja, s tim da se taj udio povećava ako se računaju i predmenstrualne boli. Simptomi dismenoreje uključuju akutnu bol u trbuhu, glavobolju, proljev i groznicu. "Ako netko ima bolest s takvim simptomima, odobrava se privremeni invaliditet pa bi se isto trebalo dogoditi i s menstruacijom i dopustiti ženi s vrlo bolnim mjesečnicama da ostane kod kuće", rekla je Angela Rodriguez, državna tajnica za ravnopravnost, za El Periodico. 
 

vitamin e Možda te zanima... Novo istraživanje: Vitamin E može ublažiti menstrualne grčeve Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.