Zdravlje 29. studenoga 2022.

Država će osigurati milijun eura za besplatne menstrualne potrepštine u školama

Foto: shutterstock Menstrualno siromaštvo je kada djevojke nemaju novca za uloške ili tampone ili nemaju dovoljno da bi mijenjale uloške ili tampone često koliko bi trebale
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Besplatne menstrualne potrepštine bit će dostupne u školama i skloništima za žene žrtve nasilja

Vlada je jučer na telefonskoj sjednici prihvatila amandman Sabine Glasovac koja je tražila milijun eura za besplatne zalihe menstrualnih higijenskih potrepština u školama i skloništima za žene žrtve nasilja. "Niti jedna djevojka više ne smije doći u situaciju da izostaje iz škole u dane mjesečnice jer nema novca za uloške ili da umjesto uložaka koristi wc papir, papirnate maramice ili stare krpe", napisala je na svom Facebook profilu Glasovac i dodaje: "Borba protiv menstrualnog siromaštva se nastavlja!".

Odluka koja bi mogla promijeniti život desetini Hrvatica

Odgovor je to na poražavajuće istraživanje o menstrualnom siromaštvu koje je 2021. provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRite. Istraživanje je pokazalo da si desetina žena ponekad ne može uopće priuštiti higijenske uloške ili tampone, a u tim slučajevima koriste improvizirana sredstva kao što je toaletni papir, a dio ih koristi komade tkanine, krpe ili izrezane majice. Također oko sedam posto ispitanica priznaju da uloške ili tampone ne mijenjaju duže od šest do osam sati jer si ne mogu priuštiti mijenjati ih češće. Više od trećine ispitanica dodale su i da često kupuju nekvalitetnije proizvode jer si ne mogu priuštiti one koji im najbolje odgovaraju.

Besplatne menstrualne potrepštine u sve više zemalja

Nije Hrvatska prva zemlja koja uvodi besplatne menstrualne higijenske potrepštine u škole i skloništa za žene. Istu praksu imaju Škotska, Novi Zeland, Kenija, Južnoafrička Republika, Uganda i Zambija te određene savezne države u Americi. Besplatne uloške i tampone već je samoinicijativno u školu uvela Strojarska i prometna škola Varaždin još početkom prošle godine. "Učenice mogu uzeti dva, tri uloška ako ih za taj dan nisu ponijele u školu ili više njih, ako im je potrebno za doma, ograničenja oko toga nema", ispričala je za 24sata ravnateljica škole Snježana Klarić. 
 

Menstruacija Možda te zanima... Španjolska bi mogla postati prva europska zemlja s menstrualnim dopustom Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.