Zdravlje 12. svibnja 2022.

Španjolska bi mogla postati prva europska zemlja s menstrualnim dopustom

Menstruacija
Foto: Guliver/Shutterstock Ženama u Španjolskoj koje pate od jake menstrualne boli bit će dopušteno da uzmu dopust s posla do tri dana svakog mjeseca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nacrt reforme predložen u Španjolskoj mogao bi ženama omogućiti plaćeni izostanak s posla zbog menstrualnih bolova.

Ženama koje pate od jake menstrualne boli bit će dopušteno da uzmu dopust s posla do tri dana svakog mjeseca u skladu s planom reformi koji će možda sljedeći tjedan odobriti španjolska vlada. Nacrt reforme učinit će Španjolsku prvom zapadnom zemljom koja će ponuditi pravo na menstrualni dopust, prema kojem će ženama biti zajamčeno slobodno vrijeme tijekom menstruacije prenosi The Telegraph. Trenutno samo neke azijske zemlje, uključujući Japan, Južnu Koreju i Indoneziju, kao i Zambiju, odobravaju menstrualni dopust.

Prema španjolskom ginekološkom i opstetričkom društvu, oko trećina žena koje imaju menstruaciju pati od jake boli poznate kao dismenoreja, s tim da se taj udio povećava ako se računaju i predmenstrualne boli. Simptomi dismenoreje uključuju akutnu bol u trbuhu, glavobolju, proljev i groznicu.

"Ako netko ima bolest s takvim simptomima, odobrava se privremeni invaliditet pa bi se isto trebalo dogoditi i s menstruacijom i dopustiti ženi s vrlo bolnim mjesečnicama da ostane kod kuće", rekla je Angela Rodriguez, državna tajnica za ravnopravnost, za El Periodico. 

pravo na pobačaj Možda te zanima... Od Hrvatske, Poljske pa sve do SAD-a, žene se moraju boriti za svoja reproduktivna prava Zdravlje

Škole bi trebale osigurati higijenske uloške

Reforma, koja bi trebala biti usvojena na sjednici španjolske vlade sljedećeg utorka, uključuje druge mjere za poboljšanje menstrualnog zdravlja, kao što je zahtjev da škole osiguraju higijenske uloške za djevojčice. Higijenski ulošci i tamponi također će biti besplatni za žene u društveno zapostavljenim područjima, a PDV će biti uklonjen s njihove prodajne cijene u supermarketima što je dugogodišnja potražnja žena u Španjolskoj.

U istom paketu reformi, španjolska ljevičarska vlada planira učiniti pobačaj dostupnijim ukidanjem uvjeta roditeljskog dopuštenja za pobačaj za djevojke od 16 i 17 godina, a žele omogućiti pristup za prekid trudnoće u javnim bolnicama.

Trenutačno se u svim dijelovima zemlje pobačaj može zabraniti zbog politike isključivanja prema kojoj liječnici mogu odbiti izvršiti pobačaj iz etičkih razloga. Pobačaj, dostupan na zahtjev do 14. tjedna trudnoće i dalje stvara podjelu u većinski katoličkoj Španjolskoj. Parlament je nedavno proglasio kaznenim djelom uznemiravanje ili zastrašivanje žena s ciljem ometanja njihovog prava na pobačaj kao odgovor na česte prosvjede ispred klinika za pobačaj.

Možda te zanima... Kolumbija dekriminalizirala pobačaj, žene više neće ići u zatvor! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.