Zdravlje 22. veljače 2022.

Kolumbija dekriminalizirala pobačaj, žene više neće ići u zatvor!

Foto: instagram Grupa Causa Justa ima za cilj izbaciti pobačaj iz kaznenog zakona Kolumbije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ustavni sud Kolumbije dekriminalizirao je pobačaje u prva 24 tjedna trudnoće. Prema novim pravilima, nitko neće biti kažnjen zbog pobačaja u tom roku.

Od 2006. u Kolumbiji su pobačaji dopušteni u slučajevima silovanja, kada je život žene ugrožen ili ako trudnoća nije održiva. Presudu su pozdravile pro-choice grupe, nazvavši je "povijesnim postignućem".

Pro-choice aktivisti kažu da je to posljednja u nizu pobjeda u posljednjih nekoliko godina, uključujući sličnu presudu meksičkog Vrhovnog suda u rujnu i legalizaciju pobačaja do 14. tjedna u Argentini. No, nadbiskup José Luis Rueda rekao je da će Katolička crkva "nastaviti naviještati, braniti i promicati ljudski život od trudnoće do prirodne smrti". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli BBC News (@bbcnews)

U nekim zemljama pobačaj i dalje zabranjen

Ovo je ogroman korak za Latinsku Ameriku, katoličku regiju s duboko konzervativnim vrijednostima. No činjenica da su Meksiko, Argentina i sada Kolumbija dekriminalizirale pobačaj čini se kao da je veliki broj aktivističkih pokreta urodilo plodom i potaknulo promjene.

Ipak, borba još nije gotova. Mnoge latinoameričke zemlje još uvijek ozbiljno ograničavaju prava na pobačaj, posebno Brazil, daleko najveća nacija u Latinskoj Americi.  A u nekoliko srednjoameričkih država pobačaj je potpuno zabranjen, čak i u slučaju silovanja i incesta. U zatvoru su žene koje služe duge kazne, od kojih mnoge kažu da su imale pobačaj. Ali s tako malo reproduktivnih prava u nekim zemljama, žene koje trebaju liječničku pomoć umjesto toga napuštaju svoje države piše BBC.

Grupa Causa Justa 

Presuda je nastala kao rezultat tužbe grupe Causa Justa (Pravedan razlog) čiji je cilj izbaciti pobačaj iz kaznenog zakona. Grupa Causa Justa je tvrdila da su liječnici koji su obavljali pobačaj i njihovi pacijenti često bili stigmatizirani, budući da su pobačaji definirani kao zločin. Grupa procjenjuje da se 90% pobačaja u Kolumbiji provodi tajno, što dovodi u opasnost zdravlje i život žena.

Iako odluka  nije u potpunosti uklonila pobačaj iz kolumbijskog kaznenog zakona, to se smatra pobjedom u borbi za proširenje pristupa proceduri. Nakon svoje presude, sud je pozvao Kongres i vladu da donesu zakon koji će zaštititi prava trudnica, uključujući pružanje usluga planiranja obitelji, uklanjanje prepreka za pobačaj i pomoć pri posvojenjima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.