Zdravlje Zdravlje žena 10. svibnja 2022.

Od Hrvatske, Poljske pa sve do SAD-a, žene se moraju boriti za svoja reproduktivna prava

pravo na pobačaj
Foto: shutterstock - instagram Mirela je u 24. tjednu trudnoće saznala za komplikacije zbog kojih je htjela prekinuti trudnoću, a podršku je dobila od mnogih žena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od Hrvatske, Poljske pa sve do SAD-a, sve više žena bori se za svoja reproduktivna prava koja umanjuju zdravstveni sustavi i politika.

Slučaj Mirele Čavajde potresao je hrvatski zdravstveni sustav nakon što su čak četiri bolnice odbile izvršiti prekid njezine trudnoće na temelju priziva savjesti. Naime, Mirela je u 24. tjednu trudnoće saznala za komplikacije nakon što je ultrazvuk pokazao da beba ima deformitet zbog kojeg ne bi mogla imati kvalitetan život te postoji mogućnost da umre i prije nego se rodi. 

Iako svaka žena u Hrvatskoj ima pravo na pobačaj nakon 10. tjedna trudnoće u slučaju medicinskih komplikacija, prekid trudnoće nije omogućen za Mirelu, a njezin slučaj poslan je na drugostupanjsko etičko povjerenstvo u KBC Rebro piše Tportal. Mirela je još prošli tjedan rekla kako je odlučila o svom slučaju progovoriti u javnosti kako bi pomogla drugim ženama. "To se već sada nekom događa. Koliko se žena javilo i koliko će ih se još javiti… Radim to za žene i svu našu djecu, jer ja mogu dobiti kćer kojoj će se to isto tako jednog dana dogoditi. Što onda, sustav će reći ‘žao mi je i sretno’. To je sve što mi dobijemo”, rekla je Mirela za N1

Jedan od razloga zašto su prekid trudnoće odbili iz KB Sveti Duh je taj što nemaju educirane stručnjake koji bi mogli izvesti složeni medicinski postupak fetocid. "Moramo napomenuti da se u ovom konkretnom slučaju ne bi radilo o klasičnom pobačaju niti je u neobavljanju zahvata tek riječ o prizivu savjesti, nego se radi o tome da u Kliničkoj bolnici 'Sveti Duh' nažalost nema stručnjaka koji su educirani za izvođenje fetocida, koji je prvi korak u postupku prekida trudnoće nakon 22. tjedna starosti ploda", rekli su iz Svetog Duha za N1.

Podršku je dobila od svoje obitelji, bliskih prijatelja, ali i drugih žena, no ne i od Ministarstva zdravstva od kojeg kako kaže nije dobila nikakvu psihološku pomoć, iako je ministar zdravstva Vili Beroš rekao suprotno: “Većina ginekologa je rekla da bi dijete preživjelo. Stručnjaci su rekli da dijete ima šanse, na osnovu slika. Pružena joj je stručna psihološka pomoć u KB Sveti Duh, nije bilo tako neodgovornog postupanja", rekao je Beroš za N1

Udruga RODA će u znak podrške Mireli, u četvrtak 12. svibnja, organizirat prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića u 18 sati. Podršku je pokazala i zaklada za ljudska prava i solidarnost Solidarna koja je u 48 sati prikupila donacije u vrijednosti od 220 687 kuna prenosi Tportal kako bi Čavajda medicinski postupak mogla obaviti u Sloveniji.

Njezina ginekologinja savjetovala joj je da prekid trudnoće napravi u Sloveniji, a istu stvar rekli su joj iz KB Sveti Duh. Slovenska komisija je danas Mireli odobrila prekid trudnoće zbog komplikacija s djetetovim zdravljem, a vijest je potvrdila i Mirelina odvjetnica Vanja Jurić za Jutarnji. Mirela će ipak pričekati odluku Komisije KBC-a Zagreb koja bi sutra trebala donijeti odluku zbog Mirelinih prigovora na četiri bolnice koje su odbile napraviti prekid trudnoće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Severina (@severina)

Slučaj trudnice iz Ukrajine

Trudnica iz Ukrajine koja je imala zakazani pobačaj zbog velikog rizika da bi njeno dijete moglo imati Downov sindrom, morala je pobjeći zbog ratnog stanja u Poljsku gdje ju je dočekalo neugodno iznenađenje. Iako je pobačaj zakonom dopušten u Ukrajini unutar 12 tjedana trudnoće, u Poljskoj pobačaj zbog abnormaliteta fetusa nije omogućen prenosi The Guardian. "Nazvala me i rekla da je izvan sebe i da ne zna što učiniti. Rekla je da joj vrijeme curi, a trudnoća ulazi u sve kasniju fazu. Dodala je da ne može roditi i podići na noge bolesno dijete u izbjeglištvu", rekla je njezina ginekologinja Miroslava Marčenko.

Marčenko je trudnici preporučila da prekid trudnoće napravi u Češkoj gdje su zakoni o pobačaju puno blaži. Zbog rata u Ukrajini, u Poljsku je stiglo oko dva milijuna izbjeglica, većinom žene s djecom. Osim dopuštenog pobačaja, u Ukrajini se i kontracepcijske pilule mogu kupiti bez recepta. U Poljskoj su prava puno rigoroznija i prema  Europskom Parlamentarnom Forumu kontracepcijska sredstva tamo su gotovo pa nedostupna, a pobačaj je zabranjen u gotovo svakom slučaju. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Prosvjedi u Poljskoj 2020. protiv strogog zakona o pobačaju

Ukrajinska aktivistica Oksana Litvinenko živi već 16 godina u Poljskoj i bori se za reproduktivna prava žena, a danas pomaže ženama koje su pobjegle iz Ukrajine i ne znaju koja su njihova prava u novoj državi. "One su potpuno nepripremljene na ovdašnju situaciju, ne poznaju zakone. Mnoge od njih misle "OK, možda ovdje ne rade pobačaj na zahtjev, ali će ga napraviti u izvanrednim slučajevima, no to nije tako", objašnjava Litvinenko. Litvinenko smatra kako je to za njih samo ponovno proživljavanje traume jer se i u "sigurnoj" zemlji suočavaju s novim problemima. 

Osim Oksane, na granicama su izbjeglice dočekali i pripadnici poljskog pokreta protiv pobačaja i volonteri organizacije "Život i obitelj" te su dijelili letke protiv prekida trudnoće za kojeg smatraju da je "glavna prijetnja miru". Često se mogu čuti i svjedočanstva o silovanju i seksualnim zlostavljanjima Ukrajinki tijekom rata pa se političari dogovaraju o promjeni zakona o pobačaju u tom slučaju. Naime, u 10 godina je u Poljskoj bilo izvršeno samo pet pobačaja godišnje zbog silovanja, ali i u tom slučaju žene trebaju imati dozvolu državnog tužiteljstva. Poljska ljevica zagovara donošenje amandmana kojim bi tužiteljstvo moralo donijeti odluku o pobačaju u roku od sedam dana od podnošenja zahtjeva, ali taj je prijedlog odbio niži dom poljskog Parlamenta. "Nadam se da nijedna žena neće ići putem legalnog pobačaja u Poljskoj, nego da će napustiti zemlju i samo krenuti prema Češkoj ili Njemačkoj. Kažu li ovdje liječnicima da su trudne, to je kraj priče" ističe Litvinenko za The Guardian

Možda te zanima... Poljska: Zbog Zakona o pobačaju umrla žena koja je mogla biti spašena Zdravlje

Pobačaj bi se mogao u potpunosti zabraniti u SAD-u?

Pobačaj je legaliziran diljem SAD-a nakon značajne pravne presude iz 1973., poznate kao slučaj Roe protiv Wadea. Međutim, dokument koji je procurio, i čija je autentičnost potvrđena, tvrdi da Vrhovni sud SAD-a, najviše pravno tijelo u zemlji, sada želi poništiti to pravo. Ako se to dogodi, pobačaj bi odmah mogao postati ilegalan u 22 američke države. Odluka se očekuje krajem lipnja ili početkom srpnja prenosi BBC.

Ukidanje presude značilo bi da svaka savezna država SAD-a može sama odlučiti hoće li dopustiti pobačaj ili ne, a većina ih već sad ima zakone o tome kada je pobačaj dopušten. Tako je u Teksasu prošle godine u rujnu donesena odluka da je pobačaj zabranjen već od šestog tjedna trudnoće. Ovaj zakon je poznat kao zakon o otkucajima srca prenosi DW. Presudom Roe protiv Wadea svakoj ženi je pobačaj zajamčen Ustavom do 12. tjedna trudnoće, a nakon 24. tjedna samo u slučaju medicinski opravdanih razloga.  "Ustav se ne odnosi na pobačaj i nijedno takvo pravo nije implicitno zaštićeno nijednom ustavnom odredbom", rekao je sudac Vrhovnog suda Samuel Alito.

Možda te zanima... Kolumbija dekriminalizirala pobačaj, žene više neće ići u zatvor! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.