Zdravlje Zdravlje žena 08. studenoga 2021.

Poljska: Zbog Zakona o pobačaju umrla žena koja je mogla biti spašena

Foto: shutterstock Prošle godine u Poljskoj su tjednima prosvjedovali protiv rigoroznog Zakona o pobačaju, ali nije pomoglo. Nakon smrti trudnice, Poljaci su ponovno prosvjedovali. Ovaj transparent na kojem piše "Voljela bih da mogu abortirati moju vladu" jasno pokazuje kako brojni Poljaci razmišljaju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izabeli je život mogao biti spašen da je fetus odstranjen ranije, no kako je umro u njoj, mlada Poljakinja umrla je od sepse.

Sada je pala i prva žrtva ovog nehumanog zakona, 30-godišnja Poljakinja Izabela. Izabela je još u rujnu dobila vijest da je njezin fetus u opasnosti jer nema dovoljno plodne vode što može uzrokovati razne deformacije i abnormalnosti u razvoju fetusa, prenosi The Washington Post. Kako kaže njezin odvjetnik, Izabeli je život bio u opasnosti, no liječnici su odgovorili da abortus neće izvesti te da će je liječiti tek kada fetus umre. 

Izabeli je život mogao biti spašen da je fetus odstranjen ranije, no kako je umro u njoj, mlada Poljakinja umrla je od sepse. Liječnici iz bolnice u kojoj je Izabela umrla tvrde kako su napravili sve što su mogli da spase mladu ženu, a da to bude u okviru novog zakona. Iako se slučaj dogodio u rujnu, tek se sada saznalo za njega.

Možda te zanima... Više od 50 posto žena ne zna da su imale pobačaj Zdravlje

Abortus moguć samo u tri slučaja

Prema poljskoj odredbi abortus nije moguće izvesti zbog abnormalnosti fetusa što znači da, ako ostane na snazi Izabela sigurno neće biti jedina koja će izgubiti bitku za život zbog vjerskih uvjerenja vladajućih. Abortus je dozvoljen samo u tri slučaja, ako je trudnoća nastala silovanjem, incestom ili ako je život majke ugrožen. 

Liječnici tumače ovaj zakon na svoj način pa ih tako većina čeka da fetus umre zbog abnormalnosti te tek onda liječe ženu, prenosi The Guardian. Poljske aktivistkinje svoju tugu i ljutnju na vladajuće izrazile su još jednim masovnim protestom i paljenjem svijeća za Izabelu koja je iza sebe ostavila supruga i kćer. Dodaju kako za njezinu smrt direktno krive radikalno konzervativnu organizaciju Ordo Iuris koja je lobirala za strože zakone o pobačaju.

Uma Thurman o pobačaju kao tinejdžerica: "Odluka da ne zadržim ranu trudnoću omogućila mi je postanem majka kakva sam željela i trebala biti" Možda te zanima... Uma Thurman progovorila o svom pobačaju kad je bila tinejdžerica Eko

Uskraćivanje prava abortusa je pitanje života i smrti

Sve je više zemalja koje su potegnule zakonsko pitanje abortusa čime žele uskratiti prava žena da same odlučuju o svom tijelu i životu. Koliko je to štetno za ravnopravnost žena u društvu pokazuje i istraživanje koje pokazuje da bi zabrana abortusa kao što je to učinjeno u Poljskoj mogla povećati smrtnost trudnica za 21 posto. 

Opasnost nije samo medicinska komplikacija kao što je bio slučaj s Izabelom. Ako se ženama uskrati pravo na pobačaj, broj pobačaja se neće smanjiti nego će se žene odlučiti na druge načine prekida trudnoće koji nisu legalni i mogu biti štetni za njihovo zdravlje. Također postoji i opcija da se za prekid trudnoće upute u drugu zemlju u kojoj je pobačaj dozvoljen što znači da će opet samo oni s boljom financijskom situacijom imati pristup sigurnom pobačaju, a siromašniji će za to biti zakinuti. Pravo odlučivanja o vlastitom tijelu trebao bi biti iznad vjerskih uvjerenja pojedinaca što će spasiti živote tisuća žena diljem svijeta.

Zdravolovci Možda te zanima... Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.