Eko 27. rujna 2021.

Uma Thurman progovorila o svom pobačaju kad je bila tinejdžerica

Uma Thurman o pobačaju kao tinejdžerica: "Odluka da ne zadržim ranu trudnoću omogućila mi je postanem majka kakva sam željela i trebala biti"
Foto: shutterstock Uma Thurman odlučila je govoriti o svom pobačaju zbog novog Zakona u državi Teksas
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uma Thurman otkrila je svoju veliku tajnu u nastojanju da podigne svijest o ekstremnom novom zakonu o pobačaju u Teksasu, pobacila je kao tinejdžerica.

Nakon što je američki Vrhovni sud odbio postupiti po zahtjevu grupe koja zagovara pravo na pobačaj u saveznoj državi Teksas stupio je na snagu Zakon koji zabranjuje pobačaj od šestog tjedna trudnoće. Zakon koji je izazvao protivljenje žena i liječnika, daje i svakom pojedincu pravo da tuži liječnike koji obave pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće.  Takozvani “Zakon o otkucajima srca” potpisao je guverner Teksasa Greg Abbot.

Dakle, zakon 8 Senata, koji je stupio na snagu ranije ovog mjeseca, zabranjuje pobačaje nakon šest tjedana trudnoće - odnosno, prije nego što većina žena uopće shvati da je trudna. Što znači da za žene s normalnim, redovitim menstrualnim ciklusom, s mjesečnicama koje se javljaju svakih 21 do 35 dana, rok od šest tjedana mogao bi biti već dva tjedna nakon izostanka menstruacije, što možda čak i ne primjećuju kao neobično u tom trenutku.

Zakon Senata također propisuje da privatni građani mogu tužiti liječnike u klinikama za koje vjeruju da izvode ilegalne pobačaje, kao i svakoga za koga bi se moglo smatrati da je pomogao u pobačaju. To bi također moglo uključivati ​​nekoga tko vozi ženu na liječnički pregled ili svakoga tko pomaže u plaćanju zahvata. Ako su tužbe prihvaćene, podnositeljima pritužbi može se dodijeliti do 10.000 USD odnosno oko 65.000 kuna.

Za izdanje The Washington Posta, Uma Thurman je u utorak kazala: "Teksaškom zakonu o pobačaju Vrhovni sud je dopustio da stupi na snagu bez argumenata, bez ideološkog diverziteta, a to je podloga za nastanak humanitarne krize kada su ženska prava u pitanju". Uma Thurman također se prisjetila svog strašnog iskustva s pobačajem, govoreći za The Washington Post: "Glumačku sam karijeru započela s 15 godina, radeći u okruženju u kojem sam često bila jedino dijete u sobi. U kasnim tinejdžerskim godinama dogodilo se da sam zatrudnjela s mnogo starijim muškarcem od sebe. Živjela sam u Europi, daleko od svoje obitelji i trebala sam početi raditi. Borila sam se smišljajući što da radim. Htjela sam zadržati dijete, ali nisam znala kako?"

Thurman je napisala da je, kad je nazvala roditelje da razgovaraju o tom pitanju, njezina majka bila teško bolesna i u bolnici te da je to bio prvi put da je uopće razgovarala o seksu s roditeljima. Glumica je također detaljno ispričala razgovore koje je vodila sa svojom obitelji o tome kako dalje te je na kraju u suglasnosti s roditeljima odlučila prekinuti trudnoću. Odradila je zahvat u klinici u Kölnu u Njemačkoj i rekla kako je to bilo jako bolno iskustvo fizički i emocionalno."Užasno me boljelo, ali nisam se žalila", objasnila je Thurman u The Washington Postu.

"Osjećala sam toliko srama da sam znala da zaslužujem bol"

Thurman je također istaknula kako ograničavanje pristupa sigurnim pobačajima često nesrazmjerno pogađa žene niskog socioekonomskog statusa. "Ovaj zakon je još jedno diskriminirajuće oruđe prema onima koji su ekonomski ugroženi. Žene i djeca bogatih obitelji zadržavaju pravo izbora i suočavaju se s malim rizikom jer mogu platiti ono što im treba", rekla je za The Washington Post i dodala: "Uvjeravam vas da se nitko namjerno ne dovodi u situaciju da ide na pobačaj".

Thurman sada ima troje djece: kćer Mayu (23) i sina Levona Roana (19) s bivšim suprugom Ethanom Hawkeom. Također dobila je i kćerku Lunu (9) s bivšim partnerom Arpadom Bussonom. "Pobačaj koji sam imala kao tinejdžerica bila je najteža odluka u mom životu, koja me rastužuje i sada", povjerila se Thurman u The Washington Postu.

"Ali to je bio put u život pun radosti i ljubavi koji sam iskusila. Odluka da ne zadržim tu ranu trudnoću omogućila mi je da odrastem i postanem majka kakva sam željela i trebala biti. Svim ženama ogorčenim što je država uzela prava nad našim tijelima; i svima vama koji ste ranjive i izložene sramu jer imate maternicu poručujem: Vidim vas, predivne ste i budite hrabre."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.