Zdravlje Zdravlje žena 10. rujna 2017.

Smijem li u trudnoći uzimati antidepresive?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trudnica pati od depresije i stanje joj se pogoršava. Ginekologinja joj savjetuje da se javi psihijatru koji će joj propisati lijek čija je korist uzimanja za trudnicu veća od potencijalne opasnosti za plod.

"Posljednje 3 godine pila sam Starcitin 20 mg zbog paničnih napadaja vezanih uz sindrom iritabilnih crijeva. Uz pomoć psihologa i Starcitina stanje je bilo odlično. Sada sam u 13 tj. trudnoće. Starcitin mi je ukinut prema mojoj želji u 6 tj. trudnoće. Razdoblje odvikavanja koje je trajalo tako što sam tjedan dana uzimala po pola tablete, po mojoj procjeni bilo je prenaglo. Naime, nekoliko dana nakon potpunog prestanka uzimanja Stracitina pojavila mi se teška depresija od koje nikada do sada nisam bolovala.

Ona se manifestira u strašnoj razdražljivosti, konstantnim mislima o suicidu i umišljenim prijetnjama (umišljam da mi svi oko mene žele zlo). Životarim tako što spavam i po 16 sati dnevno. Apetita nemam. Otišla sam u 11. tj. kod psihijatra koji mi je rekao da bih se trebala strpjeti s ponovnim uzimanjem antidepresiva još mjesec dana, odnosno do 15. tjedna trudnoće jer „u međuvremenu možda hormoni dođu na svoje i ne bude više potrebe za tabletama“.

Dr.Kuzina Možda te zanima... Antidepresivi - kada su nam potrebni? Zdravlje

Nevoljko sam pristala na to. Psihijatar je otišao na godišnji i vraća se tek kada ću biti već na polovici trudnoće. Na nalazu je napisao da mi moj dr. opće medicine uvede Starcitin u 15.tt ako bude potrebno. Prema svemu sudeći bit će potrebno jer iz dana u dan sam sve lošije.

Ono što mene muči što sam u uputama za lijek Starcitin 20 mg pronašla dio koji govori o upotrebi Starcitina u trudnoći. Moj psihijatar nije me upoznao s rizicima niti bih ja na njih pristala da sam bila s njima upoznata. Pitam se što sada mogu napraviti? Da li mi moj dr. može dati drugi antidepresiv bez savjetovanja s mojim psihijatrom? Napominjem da sam prije i za vrijeme trudnoće pila Normabel, ali mi izaziva mučninu pa uz mučninu od koje patim u trudnoći Normabel sam morala prestati uzimati jer sam pojačano povraćala što me dodatno iscrpilo".

Lea-Dekleva Možda te zanima... Poznate Hrvatice i depresija Psiha i seks

S obzirom na sve što navodite kod vas bi se moglo raditi o težem obliku depresije koji se može i pogoršati kako trudnoća napreduje, a posebno nakon poroda. Budući da ste već prije uzimali terapiju i prolazili psihijatrijsko liječenje, svakako vam je potrebna daljnja terapija i tijekom trudnoće te intenzivni nadzor psihijatra, posebno stoga što i sami navodite da vam se stanje pogoršava.

Vrsta lijeka koja je najmanje štetna u trudnoći

Mi kao ginekolozi nismo nikako mjerodavni propisivati antidepresive već ih isključivo smije propisati specijalist psihijatar (a ne liječnik obiteljske medicine) uzimajući u obzir vrstu lijeka koja je najmanje štetna u trudnoći. Tijekom trudnoće se propisuju samo lijekovi čija je korist uzimanja za vas veća od potencijalne opasnosti za plod.

Depresija_1450X300_1 Možda te zanima... Depresija - unutarnje krvarenje duše Psiha i seks

Kada stanje ne može čekati

Savjetujem vam da se svakako savjetujete sa svojim psihijatrom o uvođenju nekog drugog antidepresiva, a s obzirom da on nije sad dostupan, preporučujem da se javite nekom drugom psihijatru jer mislim da vaše stanje ne može čekati. Ukoliko želite stručno mišljenje o djelovanju navedenih lijekova u trudnoći, predlažem da se obratite Zavodu za farmakologiju KBC Rebro u Zagrebu koje vam jedino može izdati stručno mišljenje o tome.

Možda te zanima... Kolumna: "Depresija nije bolest već izbor!" Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.