Psiha i seks 04. veljače 2013.

Poznate Hrvatice i depresija

Lea-Dekleva
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pjevačica Lea Dekleva godinama je bila na rubu depresije, a prije dvije godine je doživjela panični napad zbog čega se odlučila suočiti sa svojim problemima,  promijenila je svoje životne navike, a promjena navika donijela joj je i vedrije raspoloženje. Maja Vučić, pjevačica i psihologinja prisjetila se nekih svojih manje sretnih dana i dala praktične savjete za borbu protiv depresije

Novi početak zbog paničnog napada

Lea Dekleva kaže da je godinu dana prije napada panike bila anksiozna, a da to nije ni znala: 'Usljedio je napad panike, što je bilo strašno iskustvo, i tek mi je tada dijagnosticirana anksioznost. Kad se to dogodilo odlučila sam pomoći samoj sebi i promijeniti nezdrave životne navike. Kraće vrijeme sam bila na lijekovima, a onda sam izbacila kofein i prešla na čajeve. Sljedeći korak je bio da sam počela umjereno jesti meso, jer sam prije redovito jela tešku hranu, pečenu i masnu (omiljeno mi je bilo pečeno ili prženo meso s krumpirom),a sad na mom tanjuru prednost ima povrće. Počela sam se i kretati, svaki dan vozim bicikl pola sata i mogu reći da sam potpuno nova osoba.

Lea Dekleva kaže da se sada čudi kako prije nije osvijestila koliko stil života može utjecati na stanje psihe. 'Puno sam vremena provodila u zatvorenom prostoru u studiju ili u kući, nezdravo jela ili kad bi me uhvatila jaka potištenost potpuno prestajala jesti, jer bi mi se želudac naprosto "zatvorio". Shvatila sam koliko je bitno izmoriti tijelo i psihu fizičkom aktivnosti, kako psiha ne bi imala vremena biti zaokupljena lošim mislima i raspoloženjima. Zdrav umor je dobar lijek protiv depresije. Zato zgrabi ti nju, kako ona ne bi zgrabila tebe', poručila je Lea Dekleva.

Druženjem protiv depresije

Maja Vučić kaže da je za depresiju specifičan osjećaj bespomoćnosti, potpune beznadnosti, ukratko stanje iz kojeg osoba ne vidi izlaz. 'Bitno je raditi male korake, za početak izaći iz kuće, i otići van s društvom bar jednom tjedno. Za depresiju je tipično da se najteže pokrenuti, i da se depresivne osobe zatvaraju u kuću jer ni u čemu ne nalaze zadovoljstvo. A upravo ih ta pasivnost gura u još dublje ponore depresije. Naravno da je bitno razlikovati i uzrok depresije, je li ona izazvana gubitkom posla, zbog prekida ljubavne veze ili nekih drugih vanjskih okolnosti.

Primjerice, nakon prekida ljubavne veze osobi treba šest mjeseci da joj se vrati životna radost. Ali ako ni nakon tog perioda osoba nije prestala tugovati to onda može preći u ozbiljnu, kliničku depresiju i svakako treba potražiti pomoć.' Maja Vučić objasnila je da nije imala stanje koje bi se moglo u kliničkom smislu nazvati depresivnom epizodom: 'Bila sam turobna i potištena, ali to su više bile mladenačke frustracije i patnje zbog neke promašene ljubavi, ali uvijek su me prijatelji uspjeli nagovoriti da izađem van i onda bi obično sve krenulo nabolje.'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.