Zdravlje 04. kolovoza 2020.

Seks nakon srčanog udara? Evo kako i kada

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nove smjernice kažu da liječnici trebaju savjetovati pacijente koji su imali srčani udar ili moždani udar u vezi s tim kada i kako sigurno nastaviti seksualne odnose.

Osim općenitih preporuka koje daju konkretne pojedinosti o sigurnom seksu nakon srčanog ili moždanog udara, doktori bi po novim smjernicama u preporuke uključiti trebali i smjernice o seksualnim položajima, zajedno s prijedlozima za aktivnosti koje pacijenti mogu obavljati ako nisu spremni za fizički napor seksualnog odnosa.

Nadalje, Live science prenosi kako bi liječnici također trebali s pacijentima raspravljati o zdravstvenim rizicima izvanbračnih odnosa, za koje se pokazalo da povećavaju rizik od umiranja od srčanih problema, u skladu s uputama Američke udruge za srce i Europskog kardiološkog društva.

Možda te zanima... Zašto su srčani i moždani udar češći ujutro? Zdravlje

Također, nakon srčanog udara ili moždanog udara, mnogi pacijenti se brinu da će seks pokrenuti još jedan srčani problem. Dok prethodne smjernice govore o tome koliko dugo pacijenti trebaju čekati na seksualni odnos nakon srčanog udara, pacijenti često imaju određena pitanja o vrstama seksualnih aktivnosti koje su sigurne. "To nas pacijenti stvarno pitaju", rekla je Elaine Steinke, profesorica sestrinstva na Državnom sveučilištu Wichita u Kansasu, koja je pomogla u pisanju spomenutih smjernica.

Svi pacijenti koji su imali srčani udar, transplantaciju srca, moždani udar ili drugo stanje srca ili su dobili implantirani srčani aparat, trebali bi proći neku vrstu seksualnog savjetovanja, kažu smjernice.

Iako je liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima možda malo neugodno razgovarati o takvim detaljima sa svojim pacijentima, ovo nije izgovor za uskraćivanje informacija. "Bavimo se intimnim dijelovima tijela na više načina kao pružatelji zdravstvenih usluga", rekla je Steinke. "Oni koji žele informacije, moraju ih i dobiti."

Seks nakon srčanog udara

Savjet koji pacijent prima, vezan uz seksualne odnose, ovisit će o njegovom stanju i potrebama, navela je Steinke.

  • Pacijenti koji su preživjeli srčani udar i koji nemaju komplikacija te ne osjećaju bol u prsima ili druge simptome kada ubrzano hodaju ili se bave drugim umjerenim fizičkim aktivnostima, obično se mogu uključiti u seksualne aktivnosti već nakon tjedan dana.
  • Oni koji su imali operaciju zaobilaženja koronarnih arterija općenito mogu sigurno nastaviti seksualnu aktivnost nakon šest do osam tjedana ako je njihov rez u cijelosti zacijeljen, kažu smjernice.
  • Ako nije jasno je li pacijent dovoljno zdrav za seksualne aktivnosti, možda će ga trebati podvrgnuti stresnom testu, koji uključuje hodanje po traci za trčanje kako bi se provjerilo koliko srce može podnijeti.
Možda te zanima... Ovoliko cigareta dnevno povećava rizik od srčanih oboljenja Zdravlje

Nadalje, pacijenti bi trebali postupno nastaviti seksualnu aktivnost, a za početak razmisliti bi trebali o aktivnostima poput zagrljaja i poljubaca ili seksualnog dodira prije nego što se upuste u sam odnos, rekla je Steinke. To bi pacijentima moglo omogućiti izgradnju samopouzdanja i procjenu njihove tolerancije prema seksualnoj aktivnosti.

Oni koji tijekom seksa osjete bol u prsima ili druge simptome, trebaju ih prijaviti svom liječniku. Iako spolni odnos povećava rizik od srčanog udara, ukupni rizik za pacijente je prilično nizak. Među onima koji su imali srčane udare, manje od 1 posto se događa tijekom seksa.

Sigurni položaji u seksu

Tijekom seksa treba poticati pacijente da zauzmu svoj uobičajeni seksualni položaj, ili onaj koji im je udoban. Onima koji su imali operaciju zaobilaženja koronarnih arterija preporučuje se da izbjegavaju "biti na vrhu", jer to može zahtijevati više napora, te da koriste jastuke za podršku ako je potrebno.

Također, razgovori o seksualnoj aktivnosti trebali bi započeti prije nego pacijent napusti bolnicu te bi se trebali nastaviti tijekom cijelog procesa rehabilitacije. "To nije samo jednokratni razgovor", zaključila je Steinke.

Možda te zanima... Potvrđeno - udisanje zagađenog zraka uzrokuje moždani i srčani udar Eko Možda te zanima... Otečeni gležnjevi mogu biti znak srčanih oboljenja, problema s jetrom ili bubrezima Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.