Eko 31. listopada 2019.

Potvrđeno - udisanje zagađenog zraka uzrokuje moždani i srčani udar

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanje je pokazalo kako udisanje zagađenoga zraka dovodi do srčanih i moždanih udara, teških napadaja astme te je povezano s rakom pluća.

Šef Nacionalne zdravstvene službe u Engleskoj (HNS) upozorio je na "zdravstvenu opasnost" zagađenoga zraka jer su nove brojke otkrile da stotine djece i odraslih pate od srčanoga i moždanoga udara ili teških napadaja astme zbog navedena zagađenja.

Istraživači, koji su obišli devet gradova u Engleskoj, potvrdili su i povezanost zagađenja zraka i raka pluća, prenosi BBC.

Svake godine sve veće zagađenje zraka dovelo je do dodatna 124 srčana udara kod ljudi koji nisu prethodno bili u bolnici, 231 slučaja moždanog udara te je 193 djece i odraslih primljeno u bolnicu zbog teškog napadaja astme, pokazalo je istraživanje.

Soba-Green2 Možda te zanima... Četiri trika za čišći zrak u tvom domu Eko

"Budući da se takve situacije mogu izbjeći sada, a ne u 2025. ili 2050. - zajedno, moramo djelovati odmah", rekao je Simon Stevens, izvršni direktor NHS-a. "Za NHS to će značiti daljnje sveobuhvatno djelovanje na smanjenju našeg ugljičnog otiska."

Istraživanje će u cijelosti biti objavljeno u studenom, no vijest o njemu izašla je dva dana prije nego što se održao Međunarodni samit o čistom zraku.

Međunarodni samit o čistome zraku održao se u Londonu, a organizirao ga je londonski gradonačelnik Sadiq Khan i UK100.

UK100 je mreža čelnika lokalne uprave, koji su se obvezali da će osigurati budućnost svojim zajednicama prebacivanjem na 100 % čistu energiju do 2050. godine.

Možda te zanima... Biljka koja čisti zrak u stanu i zaustavlja hrkanje Eko

Direktorica UK100-a Polly Billington navela je kako su "lokalnoj vlasti potrebna dodatna ovlaštenja i resursi za rješavanje krize javnog zdravlja."

Na Međunarodnom samitu o čistom zraku potpisnici, 22 politička i korporativna čelnika, predložili su da vlada i tvrtke osiguraju sredstva kako bi se ispunili minimalni standardi Svjetske zdravstvene organizacije za zagađenje zraka kako bi se uklonilo onečišćenje iz kontroliranih izvora.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.