Eko 18. siječnja 2012.

Četiri trika za čišći zrak u tvom domu

Soba-Green2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Često ne razmišljamo o kvaliteti zraka koji udišemo, no s obzirom da 90 posto vremena provodimo u zatvorenom prostoru, čist zrak je jedan od faktora koji utječu na naše zdravlje i okoliš. Saznaj kojim jednostavnim postupcima možeš smanjiti onečišćenje zraka u svom domu

Prema procjeni Američke agencije za zaštitu okoliša oko 90 posto vremena provodimo u zatvorenom prostoru, a zrak u takvim prostorima je čak dva do pet puta zagađeniji od zraka koji udišemo na otvorenome. Stoga zatvorene prostorije mogu biti itekako štetne za nas.

Jedini pravi način da zrak u kući održiš čistim jest da sve "zagađivače" ostaviš s vanjske strane kućnih vrata. A to znači dim cigarete, pretjeranu vlagu i kemikalije.

Druga jednako važna stvar je prozračivanje doma kako bi štetni zagađivači izašli van. Ukoliko možeš, koristi pročišćivač zraka u u kupaonici i kuhinji. Otvori prozore. I koristi kuhinjsku napu prilikom pripremanja obroka.

1. Ne dopuštaj pušenje cigareta u kući

Prema podacima američkih istraživanja, svake godine zbog pasivnog pušenja između 7.500 i 15.000 djece do 18 mjeseci starosti završi u bolnici, prenosi portal The Daily Green. Kod stotine tisuća djece će se ove godine razviti infekcije respiratornog sustava. Starije odrasle osobe i ljudi s plućnim i kardiovaskularnim bolestima također su pod povećanim rizikom od razvoja respiratornih problema zbog izloženosti dimu cigarete.

Kako bi zaštitila zdravlje svoje obitelji, ali i osigurala čist zrak nikad nemoj dopustiti pušenje u svom domu već goste zamoli da izađu van ili na balkon.

2. Zaustavi curenje

Kiša i visoka vlažnost zraka mogu donijeti vlagu i u tvoju kuću i tako stvoriti plijesan koja postaje veliki problem za zdravi zrak. Plijesan se često povezuje s većim rizikom pojave kašlja i simptoma astme - od koje često obolijevaju djeca.

Stoga provjeri svoj krov, temelje kuće i podrum jednom godišnje kako bi na vrijeme uočila curenja, pukotine i probleme s vlagom. Popravi probleme što je prije moguće kako bi spriječila nezdravu vlagu da se uvuče u kuću.

3. Redovito čisti klimatizacijske uređaje i skupljače vlage

Stajaća voda i visoka vlaga potiču razmnožavanje grinja i plijesni - neke od najčešćih okidača koja mogu pogoršati stanje astme. Koristi ovlaživač zraka ili klimu samo kad je to stvarno potrebno i oboje redovito čisti.

Ako te zanimaju pametni savjeti za uštedu električne energije pročitaj članak na portalu pametnakuna.hr

4. Uništi grinje

Alergija na prašinu je zapravo alergija na grinje - mikroskopske štetočine kojima je za preživljavanje potrebna vlaga. Znanstvenici su također došli do zaključka da udisanje grinja može uzrokovati astmu kod djece. Grinje se hrane ljudskom kožom i žive u posteljini, jastucima, madracima, plišanim igračkama i tepisima.

Protiv grinja se možeš boriti tako da:

  • redovito usisavaš i koristiš čistač na paru
  • ukloniš tepihe
  • koristiš pokrivače koji su otporni na grinje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.