Zdravlje Zdravlje žena 11. studenoga 2016.

Prekomjerna tjelesna težina nakon poroda može uzrokovati dijabetes

Foto: Guliver/Shutterstock Oboljeli od dijabetesa skloniji su gljivičnim infekcijama noktiju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vraćanje tjelesne težine prije poroda za mnoge žene koje su rodile je prava muka. Skoro 75 posto njih godinu dana nakon poroda ima više kilograma nego prije trudnoće, utvrdila je studija američkog Sveučilišta Chicago i Metodističke bolnice Houston provedena na 774 žena.

Trećina žena koja je prije trudnoće imala normalnu tjelesnu težinu, nakon poroda je postala pretila. Skoro 25 posto novopečenih majki ostalo je devet kilograma viška, a 47 posto njih nije se moglo riješiti 4,5 kilograma.

Nekoliko činjenica kako debljina utječe na seksualni život

Opasnost od dijabetesa i visokog krvnog tlaka

''Na početku trudnoće žene bi zajedno s liječnicima trebale dogovoriti plan aktivnosti i prehrane. Na taj bi se način kontrolirala tjelesna težina. Isto vrijedi nakon poroda, žene bi trebale što češće ići na preglede jer prekomjerne tjelesna težina može uzrokovati dijabetes i visoki krvni tlak'', istaknula je koautorica studije Loraine Endres.

Trudnica_Lijecnik__Stitnjaca | Author:

U trudnoći se često pretjeruje s hranom zbog uvriježenog mita da se jede za dvoje, iako je potrebno unositi 300 do 400 kalorija više nego inače, upozoravaju stručnjaci.

Više od 50 posto žena ne zna da su imale pobačaj

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.