Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 04. veljače 2022.

Potvrde o cijepljenju protiv covida po novoj odluci vrijede samo 9 mjeseci

Digitalna covid potvrda
Foto: shutterstock Od 1. veljače, covid potvrde unutar EU vrijede devet mjeseci
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što je 16. prosinca dobila zeleno svjetlo od Europskog vijeća, Komisija Europske unije usvojila je nova pravila u vezi s potvrdom o cijepljenju unutar EU, čime ista vrijedi za razdoblje od 270 dana.

Komisija EU napominje da će jedinstveno razdoblje prihvaćanja potvrda o cijepljenju osigurati da države članice koordiniraju mjere putovanja usred covid pandemije. Također tvrde da se razdoblje valjanosti temelji na dostupnim znanstvenim dokazima, kao i na objektivnim kriterijima. Tako će covid potvrde u EU od 1.veljače vrijediti devet mjeseci. 

“Ovo razdoblje valjanosti uzima u obzir smjernice Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, prema kojima se dopunske doze preporučuju najkasnije šest mjeseci nakon završetka prvog ciklusa cijepljenja. Potvrda će ostati važeća u razdoblju odgode od dodatna tri mjeseca nakon tih šest mjeseci kako bi se osiguralo da se nacionalne kampanje cijepljenja mogu prilagoditi i da će građani imati pristup dodatnim dozama”, poručuju iz Komisije

Izdano 807 milijuna covid potvrda

Podaci koje je objavila Komisija pokazuju da je do danas u EU izdano 807 milijuna EU digitalnih COVID potvrda, dok se više od 60 zemalja i teritorija na pet kontinenata pridružilo sustavu putem kojeg se te potvrde provjeravaju i verificiraju.  

Novim rokom važenja potvrda o cijepljenju u potvrde će se upisivati ​​booster doze. Booster doze primljene nakon cijepljenja osnovnim dvjema dozama bit će zabilježene kao "3/3", dok će booster doze primljene nakon cjepiva za koje je potrebna samo jedna doza biti zabilježene kao "2/1". Oni koji su preboljeli covid i primili prvu dozu cjepiva za koje su potrebne dvije doze, će u svojim potvrdama imati zapisano kao “2/1”. 

Potvrde neće imati datum valjanosti, ali će se mobilne aplikacije koje se koriste za provjeru EU digitalnih covid potvrda prilagoditi kako bi se provjerilo je li prošlo 270 dana od posljednjeg datuma cijepljenja ili ne.

Pravila u Hrvatskoj

Svima kojima su potvrde izdane prije 1. veljače će u Hrvatskoj vrijediti godinu dana, bilo da se radi o preboljenju ili cijepljenju. "Postoji i nacionalna komponenta covid potvrda, kod nas je to za djelatnost zdravstva, socijalne skrbi, državne i javne službe. Nakon razgovora smo zaključili da tu ne bismo mijenjali ništa s obzirom na to da je sistem uhodan", rekao je šef Stožera i ministar Davor Božinović

Neke zemlje već provode nova pravila

Komentirajući odluku da potvrde o cijepljenju vrijede samo devet mjeseci nakon primanja zadnje doze, povjerenik za pravosuđe Didier Reynders ponovno je nazvao digitalne covid potvrde uspješnom pričom, dodajući da iste treba prilagoditi promjenjivim okolnostima i novim saznanjima. 

“Razdoblje prihvaćanja potvrda o cijepljenju od devet mjeseci dat će građanima i poduzećima sigurnost koja im je potrebna kada s povjerenjem planiraju svoja putovanja. Sada je na državama članicama da osiguraju booster doze kako bismo zaštitili naše zdravlje i osigurali sigurno putovanje”, rekao je povjerenik.

Komisija EU prvi je put predstavila svoje planove da potvrde o cijepljenju protiv covida vrijede samo devet mjeseci 25. studenog. Od tada je, prema Schengenvisainfo, nekoliko zemalja, uključujući Austriju i Češku, već uvelo takve mjere.

Sada se ostale države članice koje još ne primjenjuju ovakva pravila na potvrde o covidu pozivaju da cijepe svoje građane čije se potvrde o cijepljenju približavaju ograničenju od devet mjeseci.

Podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazuju da je Island zemlja EU s najvećim postotkom primijenjenih booster doza cjepiva protiv covida, budući da je 50,2 % njihove populacije već cijepljeno booster dozom. Austrija je na drugom mjestu s 39,8 % stanovništva koje je uzelo booster dozu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.