Zdravlje Zdrava i produktivna na poslu 06. listopada 2016.

Evo kako možeš imati više energije i biti produktivnija na poslu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za tmurnih jesenskih dana sve je teže ustati ujutro i spremiti se za posao. Manjak energije i povećan umor neizbježni su, ali uz nekoliko savjeta možeš to prevladati i podići energiju te se uspješno nositi sa svakodnevnim obavezama.

Uz užurban raspored i sve veći stres zbog obaveza tko uopće ima vremena brinuti o zdravlju? Danas je teško svakodnevno unositi sve potrebne vitamine i minerale kako bi očuvali imunitet i energiju na optimalnom nivou. Zato postoje dodaci prehrani kao što je Almagea Curcumin Forte za kojima mnogi posežu kako bi nadomjestili one nutrijente koje ne unose dovoljno putem hrane. Iako takvi dodaci čuvaju imunitet, evo nekoliko savjeta kako ga još možeš očuvati, ali i dobiti više energije:

Osiguraj dobar san 

Jednu trećinu života provodimo spavajući, a kako ćemo funkcionirati tijekom dana ovisi i o zdravom snu. Dobro prospavana noć vrlo je važna za normalan rad mozga. Tijekom sna, u mozgu se izmijenjuju čitave kaskade kemijskih reakcija, obnavljaju se veze među neuronima, a informacije koje smo primili tijekom dana traže svoje mjesto u memorijskom sklopu. To je razlog zbog kojeg kvalitetan san ima veliku važnost na naše sposobnosti pamćenja i produktivnost na poslu.

Istegni se kako bi poboljšala cirkulaciju

Ako se baš i nisi odmorila dovoljno tijekom noći, nakupljanju umora u rano popodne doskoči istezanjem. Istraživanja su pokazala da već i takav mali napor diže energiju na bar sat vremena tako što ubrzava puls i pospješuje apsorpciju kisika. Uz istezanje, izvedi nekoliko okreta glavom te podigni i spusti ramena nekoliko puta jer to pomaže cirkulaciji.

Nikako ne preskači doručak 

Uravnotežen doručak uključuje mlijeko ili mliječne proizvode koji su važan izvor bjelančevina i kalcija. Integralna peciva ili žitarice, kao izvor složenih ugljikohidrata, kvalitetan izvor proteina poput jaja te voće ili povrće kao izvor prehrambenih vlakana i vitamina i minerala.

Za ručak odaberi jelo nakon kojeg ti se neće spavati

Prijedlozi za kvalitetan ručak tijekom radnog dana nakon kojeg nećeš biti umorna su: rižoto s piletinom ili povrćem, riblja salata, tjestenina s umakom od rajčice i tune, salata s mahunarkama, pileći file u integralnom pecivu, varivo od mahuna.

Ne preskači obroke i ne zaboravi piti vodu

Zaposleni koji preskaču obroke ili pak posežu za brzom i nutritivno siromašnom hranom slabije koncentriraju i rješavaju poslovne zadatke. Za produktivnost je iznimno bitno unositi dovoljno tekućine jer i najmanje dehidracija vrlo brzo smanjuje moć koncentracije te dovodi do umora i glavobolja. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Izbjegni namirnice od kojih ćeš se osjećati tromo

Rafinirani kruh, pržena i pohana hrana, bijela riža i tjestenina te namirnice s visokim udjelom šećera poremetiti će rad hormona. Naime, kada pretjeraš s unosom hrane koja sadrži velike količine šećera, glukoza u krvi prvo doživi nagli i veliki porast iza kojeg slijedi isto takav pad koji može rezultirati umorom, ali i osjećajem gladi iako smo unijeli dovoljno ili čak i previše kalorija. Stoga izbjegavaj svu hranu koja ima puno kalorija, a malo nutritivnih vrijednosti. 

Grickaj orašaste plodove

Tijekom dana radije grickaj bademe, lješnjake, orahe i indijske oraščiće. Njihove masne kiseline, iz skupine višestruko nezasićenih, potiču bolje pamćenje i koncentraciju. Oraščiće i sušeno voće pogodno je jesti u više navrata dnevno jer svojim nutritivnim sastavom ublažavaju glad te ubrizgavaju dugotrajnu dozu energije

Kavu pij umjereno, a isprobaj čaj od mente

Kava da, ali u umjerenim količinama. Iako kava je vjerojatno najčešći izbor u borbi protiv umora jer kofein iz kave povećava budnost i moć koncentracije, valja biti umjeren jer prevelika konzumacija kofeina može uzrokovati nemir, nesanicu te probavne smetnje poput žgaravice. Umjesto jedne ili dvije kave popij čaj. Čaj od metvice ili mente može ublažiti stres. 

Na poslu radi i kraće pauze

Napravi kratku vježbu razgibavanja vrata i opuštanja ramena tako što polako kružiš glavom 10 puta u lijevu i 10 puta u desnu stranu, a potom ramenima kruži prema natrag te naprijed po 10 puta.  Ova vježba će ujedno poboljšati cirkulaciju glave i opustiti napetost u ramenima. Bar jednom dnevno napravi kratku pauzu i od gledanja u zaslon računala, a umor ukloni tako da protrljaš dlanove i njima prekriješ oči 1 do 2 minute. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.