Zdravlje Simptomi i pomoć 30. srpnja 2016.

Pet savjeta za putovanje bez probavnih tegoba

Parputuje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lako kvarljivu hranu pospremi u hladnjak ili zamrzni u roku dva sata nakon što si je kupila ili pripremila, a ako je jako toplo, u roku jednog sata. Prije nego što staviš kuhanu hranu u hladnjak ili zamrzivač, rashladi je.

  • Tijekom putovanja, pogotovo u mjesta gdje su niži higijenski standardi, mogući je putnički proljev. On traje prvih nekoliko dana i obično ga uzrokuje bakterija Escherichia coli. Nakon nekoliko dana crijevna flora se normalizira. Mjesta na kojima turisti često dobivaju probavne probleme i proljev su Indija, Južna Amerika i Afrika.
  • Simptomi trovanja salmonelom počinju od 12 do 24 sata nakon jela. Salmonelu uništava temeljito kuhanje, no ne i duboko zamrzavanje. Meso uvijek posve odledi te dobro skuhaj ili ispeci.
  • Početna mučnina i simptomi trovanja najčešće će se povući za 48 sati. Kako bi što lakše prošla tu fazu, trebaš se odmarati, pogotovo u prvih nekoliko sati, te izbjegavati tešku hranu i piti male gutljaje vode.
  • Pomiješaj tri žličice mljevene kave s dvije žlice limunova soka i žlicom miješaj dok ne dobiješ kašu. Pojedi, no upozorenje: okus je gorko-kiseo i vrlo neukusan, ali je recept efikasan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.