Zdravlje 06. rujna 2022.

Istraživanje: Paxlovid smanjuje rizik od smrti od covida za 79 % i broj hospitalizacija kod starijih od 60

Foto: shutterstock Paxlovid smanjuje rizik od umiranja od covida za 79 %
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Američka agencija za lijekove je Paxlovid odobrila za hitnu upotrebu u prosincu prošle godine, a mogu je koristiti osobe od 12 godina suočene s visokim rizikom od teškog oblika covida, hospitalizacije i smrti.

Čini se da antivirusni lijek Paxlovid smanjuje rizik od umiranja od covida za 79 % i smanjuje broj hospitalizacija za 73 % kod rizičnih pacijenata u dobi od 65 godina i starijih, prema novoj studiji objavljenoj u The New England Journal of Medicine. "Rezultati studije nedvosmisleno pokazuju da liječenje Paxlovidom značajno smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti od covida", rekao je za The Jerusalem Post Doron Netzer, autor studije i istraživač u Clalit Health Services u Izraelu. 

Netzer dodaje da u Izraelu već daju svojim pacijentima Paxlovid, a medicinski timovi nadzirali su pacijente koji su uzimali lijek. Istraživanje se smatra jednom od najtemeljitijih studija objavljenih do danas o tome koliko dobro Paxlovid djeluje, a iskorišteni su elektronički medicinski zapisi Clalit Health Services. Ta organizacija zdravstvene zaštite pokriva oko 52 % izraelskog stanovništva i gotovo dvije trećine starijih osoba, a više od 30 tisuća pacijenata s covidom u Izraelu je do sada liječeno ovim lijekom piše WebMD.

Prosječna dob bolesnika bila je 60 godina

Netzer i njegovi kolege proučili su podatke o hospitalizaciji i smrti za rizične pacijente s covidom u dobi od 40 i više godina između 9. siječnja i 31. ožujka, kada je izvorna varijanta omikrona bila dominantna vrsta u Izraelu. Tijekom tog vremena više od 1,1 milijun pacijenata Clalita bilo je zaraženo covidom, 109 tisuća pacijenata smatralo se rizičnim, a 3900 pacijenata je primilo lijek.

Prosječna dob bolesnika bila je 60 godina, a 39 % imalo je 65 i više godina. Sveukupno, 78 % pacijenata imalo je prethodni imunitet na covid zbog cijepljenja, prethodne infekcije ili oboje. U dobi od 65 i više godina, stopa hospitalizacije zbog covida bila je 14,7 slučajeva na 100 000 osoba među liječenim pacijentima, u usporedbi s 58,9 slučajeva na 100 000 osoba među neliječenim pacijentima. To je predstavljalo 73 % manje šanse za hospitalizaciju

Možda te zanima... Cjepivo za omikron stiže sutra, docjepljivanje bi trebalo početi krajem tjedna Zdravlje

U dobi od 40 do 64, stopa hospitalizacije zbog covida iznosila je 15,2 slučaja na 100 000 osoba među liječenim pacijentima, u usporedbi s 15,8 slučajeva na 100 000 osoba među neliječenim pacijentima. Rizik od hospitalizacije nije bio značajno manji za ovu dobnu skupinu.

U dobi od 65 i više godina, kod 2484 liječenih pacijenta bila su samo dva smrtna slučaja, u usporedbi sa 158 smrtnih slučajeva kod 40337 neliječenih pacijenata. To je predstavljalo 79 % manje šanse za smrt od covida. U dobi od 40 do 64, bio je jedan smrtni slučaj od covida kod 1418 liječenih pacijenata, u usporedbi sa 16 kod 65 015 neliječenih pacijenata. Rizik od smrti nije bio značajno manji za ovu dobnu skupinu.

Za obje dobne skupine, nedostatak prethodnog imuniteta na covid i prethodna hospitalizacija bili su najsnažnije povezani s visokim stopama hospitalizacija kada je omikron bio dominantni soj. Istraživači su primijetili da nisu analizirali podatke pacijenata u dobi od 40. do 64. godine koji su imali rak i druga teška stanja koja slabe imunološki sustav. Smatraju da će ti pacijenti vjerojatnije imati koristi od Paxlovida, iako će buduće studije morati analizirati podatke. Napomenuli su i da za ovu studiju nisu dobili nikakvu financijsku ili nenovčanu potporu. 

Možda te zanima... Može li covid uzrokovati oštećenje mozga? Evo što trebaš znati Zdravlje Možda te zanima... Kako liječiti srednje jake simptome koronavirusa kod kuće? Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.