Zdravlje 05. rujna 2022.

Cjepivo za omikron stiže sutra, docjepljivanje bi trebalo početi krajem tjedna

Foto: shutterstock Tijekom sutrašnjeg dana 187.200 doza Pfizerova adaptiranog cjepivo bit će distribuirano prema županijskim zavodima za javno zdravstvo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom sutrašnjeg dana 187.200 doza Pfizerova adaptiranog cjepivo bit će distribuirano prema županijskim zavodima za javno zdravstvo, potvrdili su Hini u HZJZ-u., a ovaj tjedan stiže i Modernino cjepivo prilagođeno omikronu

Pfizerovo novo cjepivo protiv omikron varijante covida trebalo bi stići u Hrvatsku u utorak, a docjepljivanje tim adaptiranim cjepivom bit će organizirano do kraja tjedna diljem zemlje, doznaje se u ponedjeljak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). Tijekom sutrašnjeg dana 187.200 doza Pfizerova adaptiranog cjepivo bit će distribuirano prema županijskim zavodima za javno zdravstvo, potvrdili su Hini u HZJZ-u.

U srijedu ili četvrtak u Hrvatsku stiže i 57.000 doza Modernina cjepiva prilagođenog omikron varijanti koronavirusa, koje će se također odmah distribuirati u županijske zavode za javno zdravstvo. Nova Pfizerova i Modernina cjepiva nedavno je odobrila Europska agencija za lijekove protiv omikron varijante koronavirusa, a mogu se primiti samo kao docjepna doza, a ne kao prvo cijepljenje.

Cijepiti se mogu svi građani koji su primili drugu i treću dozu, no u HZJZ-u posebno preporučuju cijepljenje starijima od 60 godina i kroničnim bolesnicima. Nova cjepiva u sebi sadrže glasničku RNA koja u tijelu potiču stvaranje proteina šiljka za originalni Wuhanski soj, ali i za podvarijante BA.1 omikron soja. Što se tiče daljnje dinamike pristizanja novog cjepiva u Hrvatsku, u HZJZ-u kažu da nemaju tu informaciju jer im zasad ništa konkretno nije potvrđeno.

Možda te zanima... Od jeseni nova vrsta cjepiva za omikron varijantu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.