Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 09. lipnja 2022.

Od jeseni nova vrsta cjepiva za omikron varijantu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL⁣⁣ HAZU-a. Predstavljanje prvog vodica za pacijente "Povratak zdravlja i snage nakon covida -19". U brosuri su detaljno opisani simptomi i nacini oporavka najcescih post-covid simptoma
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nove podvarijante omikron virusa BA.4 i BA.5, koje se ubrzano šire iz Južnoafričke Republike, nisu još zabilježene u Hrvatskoj, potvrdio je danas ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak te najavio najesen cijepljenje novom vrstom cjepiva za omikron varijantu.

"Još nismo zabilježili četvrtu i petu podvarijantu omikrona, ali s obzirom da se šire svijetom, svakako će doći i do nas", izjavio je Capak uoči predstavljanja HZJZ-ova vodiča - Povratak zdravlja i snage nakon covida-19. Nove podvarijante, kaže, ponašaju se slično kao "osnovni omikron", odnosno uzrokuju blaži oblik bolesti.

Najavio je i da će vrlo brzo biti registrirana nova cjepiva koja će štititi protiv omikrona i biti na raspolaganju do jeseni. Do sada se nešto manje od milijun ljudi cijepilo trećom dozom, a u HZJZ-u očekuju da će se ta populacija najesen cijepiti i novim cjepivom. Capak se osvrnuo i na relativno visok mortalitet u Hrvatskoj od covida, od kojeg je do sada umrlo nešto manje od 16.000 ljudi.

"Postoje osobe koje to nastoje iskoristiti u političke svrhe pa kažu da je epidemija loše odrađena i da smo zato imali visok mortalitet", ustvrdio je Capak te dodao kako je HZJZ evidentirao deset razloga, a na prvom mjestu je slab odaziv na cijepljenje.

Po procijepljenosti su od Hrvatske u EU lošije samo Bugarska i Rumunjska. Kao druge visokorizične faktore Capak je izdvojio i to što se u Hrvatskoj puno puši, nepravilno hrani, a imamo i više od 60 posto pretilih iznad 60 godina.

Simptomi postcovida

Capak i njegova pomoćnica Marija Bubaš predstavili su vodič kojim žele informirati javnost o postcovid sindromu ili "dugom covidu" kako bi ga građani na vrijeme prepoznali i obratili se liječniku. "Oko 85 posto pacijenata s dugim covidom osjeća umor", kazala je Bubaš.

Postcovid označava niz simptoma koji traju tjednima nakon preboljenja i ne mogu se objasniti drugom dijagnozom. U brošuri su detaljno opisani najčešći kao što su bol u prsima, otežano disanje, suhi kašalj, poremećaj pamćenja i spavanja, bolovi u mišićima i ispadanje kose. Za brži oporavak savjetuju se pravilna prehrana, hidratacija, tjelesna aktivnost i dodaci prehrani. "Postcovid simptomi zahvaćaju sve organske sustave i zahtijevaju multidisciplinarni pristup", istaknuo je Capak. 

Svjetska zdravstvena organizacija tek je 2021. godine uvela dijagnozu postcovid sindroma. Te je godine u Hrvatskoj u primarnoj zdravstvenoj zaštiti evidentirano 12.000 takvih slučajeva, a 200 ih je bilo na bolničkom liječenju. Ove godine uočljiv je značajan porast pa u dva i pol mjeseca 2022. godine imamo 24.000 zabilježenih slučajeva postcovid sindroma u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te više od 400 slučajeva bolničkog liječenja.

Možda te zanima... Kolika je vjerojatnost da se više puta zaraziš koronavirusom? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.