Zdravlje Briga za tijelo i um 06. prosinca 2018.

Ako putuješ ovih blagdana obrati pozornost na ove stvari

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gdje god putovali, uvijek je važno imati na umu to da se nekada mogu dogoditi i neke situacije koje nismo planirali. Zato je važno znati kako najbolje reagirati u tom slučaju

Najgora stvar koja se može dogoditi tijekom putovanja koje smo dugo planirali nije kašnjenje na let ili gubitak prtljage jer to su stvari koje se mogu nadomjestiti. Ali što ako se u nepoznatoj zemlji razbolimo? Naime, u nekim situacijama lijek neće biti od velike pomoći i bit ćemo primorani potražiti hitnu pomoć, što na kraju može rezultirati velikim troškovima liječenja. Primjerice, u Sjedinjenim Američkim Državama samo jedan posjet hitnoj može koštati nekoliko stotina dolara, a ako se u obzir uzme duži boravak u bolnici, cijena je daleko veća.

Osnovne potrepštine svakog putoholičara

Prije svakog putovanja važno je informirati se o tome koje zemlje zahtijevaju cijepljenje, naročito protiv žute groznice jer te bez toga neće pustiti preko granice. Popis navedenih zemalja možeš pogledati na stranici Svjetske zdravstvene organizacije. No, osim cijepljenja, potrebno je napraviti još neke pripreme kako bi tvoj boravak u drugoj zemlji prošao što sigurnije:

  • nosi osnovne podatke koji će biti od pomoći medicinskom osoblju zemlje u kojoj se razboliš: krvna grupa, alergije, lijekovi koje trošiš
  • budi svjesna svih alergija na lijekove na koje si naišla u prošlosti i ako je alergija teška, kao što je anafilaksija uzrokovana penicilinom, trebala bi uzeti u obzir nošenje posebne ogrlice ili narukvice. 
  • informiraj se kod lokalnih ljudi o tome gdje će ti se pružiti najbrža medicinska pomoć umjesto da guglaš jer velike su šanse da su se oni već našli u tvojoj situaciji i znat će kako reagirati. Pritom ti od velike pomoći može biti i besplatna Google Translate aplikacija koja će prevesti nepoznati jezik na engleski ili bilo koji drugi jezik, ovisno o odabiru, kao što je prikazano u donjem videu.
  • sačuvaj račun jer ako imaš putno osiguranje, neke će police pokriti dio troškova i dobit ćeš novce natrag
  • sa sobom nosi i malu kutiju medicinske pomoći s najpotrebnijim lijekovima (analgetici, antipiretici, sredstva za dezinfekciju)
  • obavi stomatološki pregled prije putovanja

Sigurnost ti mora biti prije svega

No, uz navedene savjete, potrebno je imati i ugovoreno osiguranje jer je ponekad nemoguće kontrolirati što će se dogoditi, unatoč našem oprezu.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja - Ako se tijekom putovanja u zemljama Europske unije, Lihtenštajnu, Norveškoj, Švicarskoj ili na Islandu razboliš ili ozlijediš, imaš pravo na uslugu hitne pomoći. Zahvaljujući navedenoj kartici moći ćeš se liječiti pod istim uvjetima i uz iste troškove kao i osigurane osobe u zemlji koju posjećuješ. No, važno je znati da EKZO nije alternativa putnom osiguranju. Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno/izgubljeno vlasništvo. Ona pokriva troškove neodgodive zdravstvene zaštite, za koju liječnik zdravstvene ustanove kojoj se u inozemstvu javiš kaže da se ne može odgoditi do tvog planiranog povratka u Hrvatsku.

 | Author: Pixabay Foto: Pixabay

Polica putnog osiguranja - Prije svakog putovanja možeš ugovoriti policu putnog osiguranja, no imaj na umu to da ti ni ona ne osigurava liječenje apsolutno svih zdravstvenih poteškoća tijekom putovanja, naročito ako imaš osnovni paket

Dodatno zdravstveno osiguranje - Ako želiš bilo kada i bilo gdje biti osigurana, najbolje je odabrati osiguranje kojim dobivaš pokrivenost, gdje god da se nalaziš u svijetu. Tako ćeš izbjeći iznenadne troškove liječenja u drugoj zemlji, a Merkur health4me Premium program omogućuje ti privatno liječenje u renomiranim zdravstvenim ustanovama, kod odabranih liječnika, i to bez dugog čekanja na koje smo se svi već navikli.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.