Zdravlje Simptomi i pomoć 09. travnja 2021.

Opadanje kose dokazana je nuspojava COVIDA-19, ali ima i jedna dobra vijest

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Godinu dana nakon pandemije sada znamo da ona nije samo naplatila danak našem mentalnom zdravlju, već je ubrzala znakove starenja, uključujući gubitak i stanjivanje kose.

Liječnici to pripisuju povišenoj razini hormona stresa kortizola tijekom proteklih godinu dana, ali gubitak kose također može biti dugotrajna nuspojava samog Covid-19. Još u kolovozu dermatologinja Michele Green, rekla je za InStyle da je u svojoj praksi vidjela "ogroman porast gubitka kose od COVID-19", a sada imamo stvarna istraživanja koja to potkrepljuju. U nedavno objavljenom radu u Journal of the Academy of Dermatology, dermatolozi su istražili "nagli porast u slučajevima opadanja dlaka" u ljudi koji su preboljeli Covid-19 sa skokom od čak od 400 %.

Za razliku od muškog ili ženskog gubitka kose, odnosno tipičnog postupnog stanjivanja koje se događa zbog genetike, oblik gubitka kose pacijenata koji su preboljeli COVID poznat je kao telogenski efluvij (TE), difuzniji obrazac gubitka kose koji se iznenada i dramatično događa nakon ozljede, operacije ili bolesti. "Većina pacijenata izgubila je više od 50 % gustoće kose i ima prorijeđena vlasišta", objašnjava dermatolog iz New Yorka, Dendy Engelman, dr. Med.Green dodaje da su nedavni slučajevi povezani s COVID-om najdramatičniji primjeri TE koje je liječila u svojoj karijeri.

Možda te zanima... Osobe koje sporije hodaju u većoj opasnosti od COVIDA-19 bez obzira na tjelesnu masu Zdravlje

"Nikad prije, u 25 godina, nisam vidjela da se takva količina gubitka kose događa tako brzo i u tolikoj mjeri", kaže ona. "Moji su pacijenti ušli s vrećicama punim kose dovoljno kose za izradu perike to je definitivno najteži gubitak kose koji sam ikad vidjela od virusne bolesti."

Mirna Zidarić prošlo ljeto podijelila je kako je zbog Covida skoro potpuno ostala bez kose, a optužili su je da izmišlja

Sportska novinarka Mirna Zidarić koja je preboljela koronavirus također je u kolovozu objavila kako joj opada kosa nakon bolesti te je željela ukazati na brojne posljedice koje Covid - 19 može uzrokovati. No, mnogi joj nisu vjerovali i umjesto razumijevanja doživjela je salve uvreda, a neke od njih su i da joj zbog menopauze opada kosa te da joj je netko platio da to objavi.

"Hvala ti ‘sestro’ što dijeliš iskustva....uglavnom su rekcije na story o jednom od simptoma
postkorona razdoblja, ali s druge strane taj je story trebao biti potpuno nebitan za one koji imaju ‘pametnija’ posla jer valja komentirati svaki tekst na webu i fb status... od Cigija do ulaska u šengenski prostor koristeći pri tome što veći niz uvredljivih i prostačkih izraza...", napisala je Mirna u Instagram objavi u kolovozu vidno iznenađena brojnim uvredljivim komentarima na račun godina i simptoma klimakterija.

Powered by embedinstagramfeed &

Stručnjaci se slažu da osim izravnih posljedica korone, psihološki čimbenici također mogu uzrokovati gubitak kose

I dr. Green i dr. Engelman slažu se da bi visoka vrućica i intenzivni fizički simptomi povezani s bolešću poput Covid-19 bili savršena podloga za TE, ali ako ti ovaj iznenadni i dramatični gubitak kose zvuči poznato, a nisi preboljela COVID, psihološki čimbenici također bi mogli biti u igri. "Bilo koji akutno stresan događaj fizički ili emocionalni može uzrokovati da kosa prelazi iz faze rasta (anagena) ili odmora (katagena) u fazu ispadanja (telogena)", objašnjava dr. Engelman. Autori najnovije studije zaključili su: "Nejasno je je li povećanje broja slučajeva usko povezano sa simptomima zaraze ili ekstremnim emocionalnim stresom."

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

"Nedavno sam vidio ljude s ovom iznenadnom vrstom gubitka kose kojima također nije dijagnosticirana Covid", potvrđuje dermatolog Daniel Belkin iz New Yorka. "Stresori poput dugotrajnog straha, smrti člana obitelji ili gubitka posla, svi su faktori koji mogu pridonijeti gubitku kose." Gubitak kose zbog stresa ili bolesti obično se javlja negdje od tri do šest mjeseci nakon pokretačkog događaja, kaže dr. Engelman, zbog čega je gubitak kose ovo ljeto prvi put postao vruća tema među Covid pogođenim pacijentima.

Možda te zanima... Jesu li dvije maske bolje od jedne za zaštitu od koronavirusa Zdravlje

Primjerice, u anketi iz srpnja u Facebook grupi Survivor Corps više od 27 % od najmanje 1100 ispitanika ankete prijavilo je gubitak kose unatoč tome što Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u to vrijeme nije prepoznao gubitak kose kao simptom. Od studenog 2020. zdravstvena organizacija uključuje gubitak kose kao rjeđu „dugotrajnu komplikaciju“. Dobra vijest je da, iako TE u rijetkim slučajevima može postati kronična bolest, u većini slučajeva prođe sam od sebe. "Može biti potrebno četiri do šest mjeseci da se kosa vrati u normalnu fazu rasta", kaže dr. Engelman.

Dobra vijest je da se kosa oporavi

Srećom, mnogi članovi grupe Survivor Corps izvještavaju o ponovnom rastu kose u spomenutom vremenskom razdoblju. Ako imaš gubitak kose zbog Covid-19 ili stresa, svaka nada nije izgubljena. Mnogi dermatolozi preporučuju plazmu bogatu trombocitima (PRP). "PRP terapija koristi injekcije koncentracije vlastitih trombocita u krvi pacijenta kako bi obnovila i ubrzala rast kose", objašnjava dermatologinja Sapna Palep. "Tretmani se rade jednom mjesečno tijekom tri mjeseca, a nakon toga svakih šest mjeseci radi održavanja. Izuzetno je učinkovit - osobno sam se podvrgao PRP terapiji zbog gubitka kose", kaže dr. Palep.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.