Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 04. veljače 2021.

Jesu li dvije maske bolje od jedne za zaštitu od koronavirusa

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom nedavnog gostovanja u emisiji "Today", dr. Anthony Fauci, glavni američki epidemiolog, rekao je kako nošenje dvije zaštitne maske pruža veću zaštitu od prijenos COVID-19.

Je li nošenje dvije maske uistinu dobra ideja?  Evo što trenutno znamo. U teoriji, dvostruko maskiranje pomaže u kontroli širenja COVID-19. Prema Dr. Firasu Zabanehu, direktoru prevencije i kontrole sistemskih infekcija, dvostruko maskiranje moglo bi pomoći. Zabaneh je rekao da je racionalno riješenje nošenja dviju maski dodavanje dodatnih slojeva filtracije. Učinkovitost filtracije povećana je, rekao je Zabaneh, pa manje čestica prodire kroz maske.

Međutim, upozorava da nošenje dviju maski ljudima može dati lažni osjećaj sigurnosti. Ako osoba nosi dvije niskokvalitetne maske jednu na drugoj to možda neće biti vrlo učinkovito. 

Zašto je kvaliteta maske važna?

Docent dr. Scott Schiffres sa strojarstva Sveučilišta Binghamton, koji radi na ispitivanju maski od početka pandemije COVID-19, rekao je da povećana zaštita nije samo dodavanje dodatnih slojeva filtracije. Primjerice, nošenje dvije kirurške maske neće biti bolje od jedne, rekao je Schiffres. "Nije sposobnost filtra ono što ograničava performanse", rekao je, "već pravilno uklapanje u lice (koliko zraka ulazi na rubovima). "Sam materijal za kiruršku masku je vrlo dobar, ali u praksi će oko 20 posto zraka kliznuti između maske, pa bi učinkovitost bila oko 80 posto", Rekao je Schiffres.

"Ako biste samo stavili dvije kirurške maske jednu na drugu, više zraka bi zapravo iscurilo jer se povećava otpor kroz maske, a još manje zraka bi se filtriralo", rekao je. Kombiniranje pamučne maske s kirurškom maskom također može biti problematično. "Pamučni materijali su skromni filtri u usporedbi s kirurškim maskama", rekao je Schiffres, "pa bi kombiniranje pamuka s kirurškom maskom povećalo otpornost disanja i dovelo do još većeg curenja zraka." "Najvažnije je", rekao je Schiffres, "ne imati lažni osjećaj povjerenja u filtraciju maske, jer ona može biti onoliko dobra koliko vam prianja uz lice."

Možda te zanima... Koliko slojeva trebaju imati maske iz kućne proizvodnje da štite od virusa? Zdravlje

Kada je dobra ideja nositi dvije maske?

"Iako postoje podaci koji pokazuju razlike u učinkovitosti filtracije prema vrsti maske i sastavu, do danas nije bilo pouzdanih podataka koji bi pokazali prednosti dvostrukog maskiranja", rekao je Zabaneh.

"Vjerujem da će nošenje kvalitetne maske koja je čvrsto pripijena na lice i izrađena od više slojeva odgovarajućih materijala pružiti odgovarajuću zaštitu". Međutim, svatko tko nosi masku s ventilom za izdisanje (uključujući respirator N95 s ventilima za izdisanje) trebao bi nanijeti sekundarnu masku na vrh primarne", rekao je Zabaneh.

"Ovo je namijenjeno pružanju zaštite drugima, ako je nositelj maske s ventilom za izdah zaražen SARS-CoV-2", rekao je. Dakle, Zabaneh ne smatra da je potrebno dvostruko maskiranje osim, ako postoje problemi s kontrolom izdisanja. Ipak, sugerira da ako nosiš dvostruku masku, trebala bi odabrati masku dobre kvalitete koja maksimizira filtraciju, izgrađenu na način da stvara dobar pečat na tvom licu kako nefiltrirani zrak ne bi curio oko maske. Uz to, trebala bi biti svjesna da dvostruko maskiranje potencijalno može otežati disanje. Predlaže traženje maski koje dobro filtriraju, a da pritom previše ne sputavaju disanje. "Trenutno je na tržištu mnogo takvih maski", rekao je Zabaneh.

Možda te zanima... Jesu li bolje papirnate kirurške maske ili one od tkanine? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.