Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 23. lipnja 2020.

Jesu li bolje papirnate kirurške maske ili one od tkanine?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Različite vrste maski nude različite razine zaštite. Filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila N95 pružaju najviši stupanj zaštite od Covid-19 infekcije, nakon čega slijede kirurške maske. Međutim, ove su maske skupe, teže su dostupne i neugodno ih je dugo nositi.

Čak i zemlje koje su uvele obvezno nošenje maski općenito su predložile da takve maske trebaju biti rezervirane za zdravstvene radnike ili osobe koje su pod visokim rizikom. Dokazi o zaštitnoj vrijednosti papirnatih maski za jednokratnu uporabu ili platnenih maski za višekratnu upotrebu nisu još do kraja jasni, no upućuju da maske za lice mogu pridonijeti smanjenju prijenosa Covid-19. Analiza Kraljevskog društva potvrđuje da se to odnosi i na maske kućne izrade.

 
 

Kako odabrati masku?

Dokazi o dobrobiti upotrebe bilo kojih maski, osim kirurških, još uvijek se utvrđuju, piše The Guardian. Čini se da ima neke koristi, ali se još uvijek utvrđuju točni parametri koji su maske bolje i u kojoj mjeri štite korisnika i osobe iz njegove okoline. Maska koja čvršće prianja oko lica je bolja, ali CDC sugerira da je bilo kakvo prekrivanje, uključujući i maramu, bolje nego nikakvo.

Jedna američka studija istražila je koji materijali iz kućanstava najbolje sprečava prodor čestica promjera 0,3 -1,0 mikrona, tipičnu veličinu virusa i bakterija i zaključili su da dobre osobine pokazuju vrećice za usisavače od gustog pamuka ili maske od više slojeva materijala. Šalovi su bili manje učinkoviti, ali su svejedno zadržali dio čestica.

 

Kako pravilno staviti masku?

Prije nego što staviš masku, dobro operi ruke sapunom i vodom. Pokrij usta i nos maskom i pazi da ne ostanu praznine između lica i maske. Izbjegavaj dodirivanje maske tijekom njenog korištenja, ako je ipak dodirneš operi ruke. Zamijeni masku kad je vlažna. Kad skidaš masku, pazi da ne dodiruješ njezin prednji dio gdje su ti bili nos i usta te je baci u koš za smeće i zatvori ga. Ako je maska za višekratnu upotrebu baci je izravno u perilicu rublja.

 

Koliko često treba prati maske?

Treba ih oprati nakon svake uporabe, preporučuje CDC.

Kako maske utječu na okoliš?

Mnoge komercijalno dostupne maske izrađene su od slojeva plastike i dizajnirane su za jednokratnu upotrebu. Prema analizi znanstvenika sa University College London, ako bi svaka osoba u Velikoj Britaniji koristila jednu masku za jednokratnu upotrebu svakog dana tijekom godine, stvorilo bi se dodatnih 66.000 tona kontaminiranog plastičnog otpada. Kada bi građani upotrebljavali maske za višekratnu upotrebu značajno bi umanjili stvaranje plastičnog otpada. Prema UCL-ovom timu, koji predvodi prof. Mark Miodownik. Kažu da prema dokazima, maske za višekratnu upotrebu obavljaju većinu zadataka maski za jednokratnu upotrebu bez stvaranja otpada, navodi The Guardian.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.