Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 23. ožujka 2021.

Osobe koje sporije hodaju u većoj opasnosti od COVIDA-19 bez obzira na tjelesnu masu

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema timu istraživača iz Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja s Leicester Biomedical Research Center u Velikoj Britaniji, osobe koje sporo hodaju imaju četiri puta veću vjerojatnost da umru od posljedica zaraze koronavirusom. Istraživanje je vodio prof. Tom Yates sa Sveučilišta u Leicesteru koji se bavi proučavanjem tjelesne aktivnosti i sjedilačkog načina života na zdravlje.

Ispitana je povezanost indeksa tjelesne mase (BMI) i tempa hodanja s rizikom od smrtnosti od COVID-19. Analizom je utvrđeno da je kod sporih šetača normalne težine gotovo 2,5 puta veća vjerojatnost da će razviti teški COVID-19 i 3,75 puta veće vjerojatnosti da će umrijeti od virusa nego kod brzih šetača s normalnom težinom, piše Medical Xpress.

Profesor Yates, rekao je: "Već znamo da je pretilost ključni čimbenik rizika za ishode COVID-19. Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da spori šetači imaju mnogo veći rizik od teških ishoda COVID-19, bez obzira na njihovu težinu. Budući da pandemija nastavlja neviđeno opterećivati zdravstveni sustav, otkrivanje pojedinaca s najvećim rizikom i poduzimanje preventivnih mjera za njihovu zaštitu presudno je."

Možda te zanima... Kako liječiti srednje jake simptome koronavirusa kod kuće Zdravlje

Sljedeći ključni nalaz ovog istraživanja bio je da su spori šetači normalne težine više izloženi riziku od  smrtnosti od COVID-19 od pretilih brzih šetača. Nadalje, rizik je bio jednoliko velik u sporih šetača s normalnom težinom i pretilih sporih šetača.

Možda te zanima... Jesu li dvije maske bolje od jedne za zaštitu od koronavirusa Zdravlje

Profesor Yates nastavio je: "Pokazalo se da brzi šetači općenito imaju dobro zdravlje kardiovaskularnog sustava i srca, što ih čini otpornijima na vanjske stresore, uključujući virusnu infekciju, ali ova hipoteza još nije utvrđena za zarazne bolesti. Iako postoje podaci  iz baza podataka o povezanosti pretilosti s ishodima COVID-19, rutinske kliničke baze podataka trenutno nemaju podatke o povezanosti kondicije i ishoda COVIDA-19. Moje je stajalište da bi tekuće studije javnog zdravstva i nadzora trebale razmotriti mogućnost uključivanja jednostavnih mjera tjelesne spremnosti, poput samostalnog prijavljivanja tempa hodanja, uz BMI, kao potencijalnih prediktora rizika ishoda COVID-19 koji bi u konačnici mogli omogućiti bolje metode prevencije i spasiti živote."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.