Zdravlje 08. svibnja 2016.

Razlike između ulja krila i ribljeg ulja

Razlike
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za zdravlje srca i krvožilnog sustava jako je bitno koje masne kiseline unosiš u svoj organizam, a omega-3 masne kiseline imaju veliku ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Morski organizmi najbogatiji su izvor tih kiselina, a potrebno ih je unositi hranom ili dodacima prehrani, jer ih ljudski organizam ne može sam sintetizirati.

Kao dodatak prehrani često se koristi riblje ulje, međutim zadnjih nekoliko godina otkriveni su novi revolucionarni izvori omega-3 masnih kiselina poput ulja račića Krila. To su antarktički račići koji obitavaju na dubljim predjelima hladnih mora,te se nalaze na dnu hranidbenog lanca. Time osiguravaju i veću čistoću ulja i manju mogućnost onečišćenja teškim metalima zbog njihovog relativno kratkog životnog vijeka.

Veliko otkriće u nutricionizmu

Jedna od bitnih razlika je što ulje krila sadrži i astaksantin, jedan od najboljih antioksidansa koji ne nalazimo u ribljem ulju. Visoka antioksidativna vrijednost ulja kril uvjetovana je sinergijskim učinkom omega-3 masnih kiselina, astaksantina i vitamina E, te je skoro 50 puta veća od ribljeg ulja.

Omega-3 masne kiseline vezane za fosfolipide u ulju kril imaju značajno bolju apsorpciju i viši stupanj ugradnje u ciljana tkiva. Znanstvenici upravo tom činjenicom objašnjavaju zašto je za pozitivan učinak potrebna gotovo dvostruko niža doza ulja krila u usporedbi s onima iz ribljeg ulja.

Ulje krila ima veću iskorištenost u organizmu

Poznato je da omega-3 masne kiseline imaju povoljan učinak na razinu triglicerida u krvi, a potvrđeno je i njihovo protuupalno djelovanje. Zanimanje znanstvenika za usporedbu ulja krila i ribljeg ulja je tek novijeg datuma, no već je sada jasno da ulje krila ima veću bioraspoloživost (iskorištenost u organizmu). Prema nekim znanstvenim istraživanjima ona iznosi više od 30%.

Dodatno, zbog prirodnog sadržaja astaksantina, ulje krila je zaštićeno od oksidacije i degradacije. Sve to upućuje na superiornost ulja ovog sitnog morskog račića i daje naslutiti važnost koju može imati u osiguravanju blagotvornih omega-3 masnih kiselina.

Opća je preporuka prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, a srčanim bolesnicima i osobama koje ne konzumiraju dovoljno masne ribe svakako se preporučuje dodatak prehrani koji sadrži najbolju kombinaciju i dovoljnu količinu omega-3 masnih kiselina.

Pročitaj koja hrana ima visoki udio omega 3 kiselina!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.