Zdravlje Simptomi i pomoć 07. srpnja 2016.

Odrezak, bademi i jaja tjeraju migrenu, a sir i crno vino je potiču

Glavobolja_2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako još nije u potpunosti ustanovljen uzrok migrene, određeni čimbenici, tzv. okidači (trigeri), pogoduju nastanku napadaja. Stoga svaka osoba kod koje se češće javlja migrena treba ustanoviti koji su to, za nju, specifični trigeri da bi ih mogla izbjegavati.

Kaže neurologinja, prof. dr. sc. Vida Demarin, autorica knjige “Pobijedimo migrenu i druge glavobolje”. Dodaje kako se kao trigeri migrene najčešće spominju određene vrste hrane koje tada treba izbjegavati, na primjer crno vino, kofein, neki začini, agrumi, zreli sirevi, morski plodovi ili banane. 

Kemijski spojevi u određenim namirnicama uzrokuju suženje krvnih žila

"Utvrđeno je da su glavni prehrambeni pokretači migrene kemijski spojevi vazoamini jer uzrokuju suženje krvnih žila. Jedan od njih je tiramin kojeg ima u jogurtu, kiselome mlijeku i sirevima s plemenitom plijesni te u crnom vinu, jetricama i suhomesnatim proizvodima. No lavinu migrene mogu pokrenuti i crna čokolada, kava, čaj te sušeno meso i sušena riba, šljive, ananas, avokado, lješnjaci i kikiriki, češnjak, luk te špinat, celer, cikla i zelena salata", dodaje naša sugovornica.
 
Čak i temperatura hrane može utjecati na pojavu glavobolje, odnosno najbolje je da hrana bude sobne temperature ili malo toplija. Ako se sluznica usne šupljine naglo zagrije ili ohladi, može se javiti kratkotrajna glavobolja koja se naziva “sladoledna glavobolja”.
 

Preskakanje obroka jedan od uzroka

I dijete za mršavljenje te preskakanje obroka, a posebno preskakanje doručka, pogoduju nastanku migrene, kao i previše intenzivni mirisi te jako svjetlo, posebno ako bljeska. Emocionalni stres, napetost i depresija također su opisani kao okidači migrenskog napadaja. Važan je i utjecaj hormona - dani prije mjesečnice ili u sredini ciklusa - zatim promjene vremenskih zona kod interkontinentalnih putovanja, vrlo visoka nadmorska visina, zagađenost zraka, kao i metereološki faktori. Okidač za migrenu može biti i pušenje, zatim premalo ili previše sna, fizička iscrpljenost i pretjerano tjelesno vježbanje. I dehidracija može uzrokovati glavobolju, pa je važno voditi računa da pijemo od dvije do tri litre vode na dan i to prije nego što osjetimo žeđ, tj. prije nego što osjetimo pomanjkanje vode u tijelu.   

 

Potrebno je voditi dnevnik prehrane

Pritom neka hrana migrenu može izazvati odmah nakon konzumiranja, a neka i do 36 sati nakon toga, pa je korisno voditi dnevnik prehrane kako bismo utvrdili poslije kojih se namirnica napadaji javljaju, kaže poznata hrvatska akademkinja.
Svakako si možemo pomoći hranom - namirnicama koje sadrže određene vitamine i minerale koji pomažu redukciju migrenskih napadaja. U takve namirnice ubraja se gotovo sve zeljasto povrće, sjemenke i orašasti plodovi, crveno meso, te jaja. B vitamini igraju veliku ulogu u prevenciji i liječenju migrene: doze od 200 ili 400 miligrama riboflavina (vitamina B2) dnevno vrlo su učinkovite u smanjenju učestalosti glavobolja. Dva velika jaja sadrže 24% preporučene dnevne vrijednosti riboflavina. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.