Zdravlje 08. veljače 2023.

O ova dva zdravstvena problema se ne priča, a češća su nego mislite

Foto: Unsplash, Icons 8team
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nadutost, bolovi i grčevi u trbuhu, plinovi, zatvor ili dijareja, a ponekad i njihova nejasna izmjena, česti su simptomi koje je gotovo svatko barem jednom iskusio. I dok se povremena pojava ovih neugodnih simptoma može smatrati normalnom, njihovo uporno ponavljanje tijekom perioda od nekoliko mjeseci može prouzrokovati daljnje probleme te zahtijeva odlazak liječniku. 

Moderna bolest o kojoj se premalo zna

Dijagnoza koja se može pojaviti jest sindrom iritabilnog crijeva (IBS), bolest od koje boluje preko 400.000 Hrvata, a posljedično može dovesti do oštećenja sluznice anusa zbog čestih ili otežanih pražnjenja. Uzroci IBS-a često proizlaze iz suvremenog načina života koji uključuje dugotrajno sjedenje, lošu prehranu, manjak fizičke aktivnosti i stres. 

 | Author: Pexels, Ivan Samkov Foto: Pexels, Ivan Samkov

Hemoroidi su češći nego što mislite

Učestali problemi sa stolicom, pogotovo kod problema sa zatvorom zbog kojeg dolazi do snažnog napinjanja pri pokušaju pražnjenja jedan su od uzroka pojave hemoroida. Javljaju se i tijekom trudnoće, zbog genetike, hormona ili pod utjecajem psihoemocionalnih faktora poput stresa. Ova neugodna pojava može se nalaziti unutar anusa i izvan pa se tako dijeli na unutarnje i vanjske hemoroide. Važno je znati da su analne boli ili proktalgije puno širi pojam od samih hemoroida. Pojavljuju se kao pratitelj konstipacija, analnih fisura, pucanja kože na analnoj sluznici, analnih fistula i apscesa, upalnih ili malignih bolesti crijeva. 

Kod pojave bilo koje vrste proktalgija, važno je reagirati što prije, konzultirati se s liječnikom te uz saniranje i liječenje uzroka odabrati odgovarajući proizvod koji će ubrzati zacjeljivanje sluznice i umanjiti peckanje, svrbež i bol.

Butiratna kiselina povezuje najnovija rješenja 

Za sindrom iritabilnog crijeva u Hrvatskoj se pojavilo rješenje pod nazivom COLOSAL®. Njegova kombinacija trostruke moći butiratne kiseline, bifidobakterija i fruktooligosaharida ima vrlo važnu ulogu za probavni sustav, a međusobno se nadopunjujući, postižu sinergijsko djelovanje i maksimalan učinak. 

Odnedavno su na tržištu dostupne i PROCTOSAL rektalna krema i rektalna mikroklizma, posebno formulirane za rektalni ekosistem. Savršeno se nadopunjuju s tabletama Colosal®, a sadrže patentiranu molekulu Ithabut®. Hijaluronska kiselina vlaži rektalnu sluznicu, dok hvaljena butiratna kiselina pomaže u njenom obnavljanju, zacjeljivanju fisura, krvarenja te joj vraća funkciju i cjelovitost. Dimetikon, kao dodatna tvar, stvara mukoadhezivni gel te djeluje kao barijera na sluznici štiteći tkivo rektuma od daljnjih oštećenja, primjerice, tijekom pražnjenja crijeva.

Želučanootporne tablete COLOSAL® te PROCTOSAL rektalna krema i mikroklizma dostupne su u svim ljekarnama i online.

Izvori

1. Čurlin, I. (2022) Sindrom iritabilnog crijeva (dostupno na: https://pontus-pharma.com/strucni-kutak/sindrom-iritabilnog-crijeva).

2. Kamenjašević, M. (2014) „Hemoroidi u generalnoj populaciji i kod sportaša“, Hrvatski športskomedicinski vjesnik, vol. 29: 95–98 (dostupno na: https://hrcak.srce.hr/file/201877).