Zdravlje 09. lipnja 2023.

Novo cjepivo pokazalo dobre rezultate protiv dva najsmrtonosnija raka

cjepivo
Foto: Unsplash Cjepivo se pokazalo 100 % efikasno u ranoj fazi istraživanja, no potrebno je provesti dodatna testiranja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cjepivo protiv raka moglo bi pomoći u sprječavanju recidiva kod pacijenata s dva najsmrtonosnija i najbrže rastuća raka u svijetu, a namijenjeno je pacijentima čiji je rak uzrokovan mutacijom KRAS što čini do devet od 10 slučajeva bolesti.

U ranoj fazi kliničkog ispitivanja znanstvenici su testirali učinke cjepiva kod ljudi s rakom debelog crijeva i gušterače. Prvo istraživanje na ljudima pokazalo je da cjepivo, koje je razvila mala tvrtka Elicio Therapeutics, pokazuje potencijal za smanjenje rizika od recidiva kod 100 posto pacijenata koji su imali operaciju uklanjanja tumora, ali su još uvijek imali markere raka u krvi, navodi Daily Mail

Unatoč tome što su im tumori uklonjeni i nije bilo dokaza o bolesti na snimkama, gotovo svi pacijenti su na početku ispitivanja pokazivali znakove povratka raka. Znanstvenici koji provode studiju rekli su za Daily Mail da bi, iako su potrebne mnogo veće studije da se potvrdi njegova učinkovitost, ovo cjepivo moglo poboljšati stopu preživljavanja kod raka debelog crijeva (za koji se očekuje da će biti broj jedan uzrok smrti od raka do 2030.) i raka gušterače (koji ima stopu preživljavanja od samo 12,5 posto nakon pet godina).

Za razliku od drugih eksperimentalnih cjepiva protiv raka u razvoju, injekcija se neće morati prilagoditi svakom pacijentu, što ga čini dostupnijim i jeftinijim. "Primarni cilj ovog istraživanja bio je pokazati da je to sigurno i izvedivo i to vrlo sigurno i vrlo izvedivo", rekla je za DailyMail dr. Eileen O'Reilly, gastrointestinalna onkologinja u Centru za rak Memorial Sloan Kettering u New Yorku i glavna autorica studije. 
 

lijek Možda te zanima... Otkrili kako blokirati dotok hrane raku gušterače! Nova nada u liječenju Zdravlje
 

Ova faza istraživanja je uključivala 25 pacijenata koji su imali rak gušterače ili debelog crijeva. Svima su kirurški odstranili tumore i nisu pokazivali znakove raka na snimkama. Međutim, još uvijek su imali biomarkere raka u krvi, uključujući cirkulirajuću tumorsku DNA ili ctDNA što dolazi izravno iz stanica raka. To znači da je rak još uvijek prisutan, što dovodi do gotovo neizbježnog rizika od povratka tumora. "To je vrijeme u kojem osoba, koja nažalost nije izliječena, ima prisutnu najmanju količinu raka u tijelu", rekao je dr. Pashtoon Kasi, jedan od autora studije. "Radi se o vrlo rizičnim pacijentima. Zapravo, visoki rizik vjerojatno nije točan izraz koji bi uistinu opisao koliko je situacija loša. To su pacijenti koji nisu izliječeni unatoč svim naporima liječnika", dodao je. 

Novo cjepivo koristi dva peptida, G12D i G12R, koji se vežu za albumin, protein u tijelu koji prenosi masne kiseline do limfnih čvorova. Albumin pomaže cjepivu da putuje izravno do limfnih čvorova, aktivirajući imunosni sustav. Ovakav mehanizam se razlikuje od drugih peptidnih cjepiva, rekao je dr. Kasi, jer slična cjepiva slijede drugi put, putujući tako do nepotrebnih organa i degradirajući se u procesu. "Albumin je u ovom slučaju poput svemirskog broda koji slijeće na planet. Prisiljava cjepivo da sleti na limfne čvorove", zaključio je. Peptidi zatim stvaraju vrstu bijelih krvnih stanica poznatih kao T stanice za borbu protiv preostalih tragova raka. 
 

bol u trbuhu Možda te zanima... 4 simptoma raka debelog crijeva kod mlađih od 50 Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.