Zdravlje 13. lipnja 2022.

Nove studije otkrile da bi konzumiranje ribe moglo povećati rizik od raka kože, a mliječnih proizvoda od raka prostate

Foto: shutterstock Žena jede na plaži
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova istraživanja pokazuju da bi konzumiranje ribe dvaput tjedno moglo povećati vjerojatnost za razvoj raka kože - melanoma, a mliječni proizvodi bi kod muškaraca mogli povećati rizik od razvoja raka prostate.

Iako se često preporučuje konzumiranje ribe ili školjki dva puta tjedno, znanstvenici su proučavali ljude koji su se držali tih smjernica i otkrili su da jedna petina njih ima veću vjerojatnost da će razviti melanom. Oni koji su jeli preporučenu količinu uspoređivani su s ljudima koji su konzumirali mnogo manje te su zbog toga bili pod manjim rizikom od razvoja raka. 

Studija, koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Brown i objavili u časopisu Cancer Causes & Control u četvrtak, pratila je 491 367 sudionika tijekom 15 godina, izvještavajući o više od pet tisuća slučajeva malignog melanoma. Osim toga, prijavljeno je više od tri tisuće slučajeva melanoma in situ, što znači da su stanice raka pronađene u površinskom sloju kože ili epidermi te se radi o najranijem stadiju melanoma. Potvrdili su međusobnu povezanost između većeg tjednog unosa ribe i morskih plodova i prisutnosti stanica raka te su zaključili da su ispitanici koji su konzumirali ribu dva puta tjedno imali 22 % veću vjerojatnost za razvoj malignog melanoma i 28 % veću vjerojatnost da će imati melanom in situ. Međutim, kod konzumiranja pržene ribe nisu pronašli istu povezanost. 

Kontaminanti u ribi

U studiji nisu specificirali jesu li ribe i morski plodovi koje su proučavali, uključujući iverak, bakalar, škampe, školjke, rakove, jastoge i druge, bili sirovi. Vodeća autorica studije i dermatologinja Eunyoung Cho rekla je da je potrebno dodatno istraživanje rezultata piše New York post. Cho smatra da bi rezultate studije mogli pripisati kontaminantima u ribi, kao što su poliklorirani bifenili, dioksini, arsen i živa. Prethodna istraživanja su otkrila da je veći unos ribe povezan s višim razinama tih zagađivača u tijelu te su identificirala povezanost između tih kontaminanata i većeg rizika od raka kože.

Ipak, studija nije istraživala prisutnost ili koncentraciju bilo kakvih kontaminanata u ljudskim tijelima. Istraživači su gledali težinu ispitanika, prehranu, pušenje i konzumaciju alkohola, kao i njihovu izloženost UV zračenju u njihovoj geografskom području, ali nisu uzeli u obzir broj madeža, prošlo izlaganje suncu i opekotine, boju kose ili jesu li koristili kremu za sunčanje. 

Prirodno svjetlija boja kože, koža koja lako izgori ili ima pjege te osobe s plavim i zelenim očima, plavom ili crvenom kosom, veći broj madeža, obiteljska anamneza raka kože i dob imaju ulogu u povećanom riziku od raka kože, prema američkom Centru za kontrolu bolesti. Iako je genetika nepromjenjiva, aktivno nošenje kreme za sunčanje može smanjiti izloženost UV zračenju. 

Istraživač Michael Jones s londonskog Instituta za istraživanje raka, koji nije bio uključen u ovu studiju, smatra da su rezultati malo vjerojatni zbog slučajnosti te da je potrebno još istraživanja. Smatra da bi općenita zdrava uravnotežena prehrana trebala uključivati ​​ribu, a rezultati ove studije ne mijenjaju tu preporuku. Dodaje da su ljudi koji su imali povećan rizik od raka kože mogli imati i druge nepoznate navike koje su tome pridonijele. 

Možda te zanima... Prije sunčanja provjeri imaš li od ovih 10 ijedan faktor rizika za melanom Zdravlje

Druge studije o konzumiranju mliječnih proizvoda

Još jedna najnovija studija otkrila je da je konzumiranje otprilike 430 grama mliječnih proizvoda povezano s većim rizikom od raka prostate kod muškaraca u usporedbi s onima koji su konzumirali samo 20 grama ili manje. Studija, koju je provelo Loma Linda University Health u Kaliforniji, proučavala je više od 28 tisuća muškaraca u SAD-u koji su u početku bili bez raka. Osam godina kasnije, 1254 muškarca imali su dijagnosticirani rak. 

Sudionici koji su u prosjeku konzumirali više mliječnih proizvoda imali su 62 % veći rizik od razvoja raka od onih koji su ih rijetko konzumirali, rekli su istraživači u svojoj studiji koja je objavljena u American Journal of Clinical Nutrition. Ipak, tim je rekao da sir i mlijeko nisu povezani s rakom prostate. Američka uprava za lijekove savjetuje odraslima da konzumiraju tri šalice mliječnih proizvoda dnevno kako bi unijeli kalcij i vitamin D koji su potrebni tijelu, što uključuje mlijeko, sir, jogurt, pa čak i hranu i piće obogaćene kalcijem. U studiji znanstvenici nisu pronašli vezu između raka i bilo kojeg izvora kalcija nemliječnih proizvoda, kao što su obogaćene žitarice, orašasti plodovi, sjemenke i povrće, što bi moglo sugerirati da kalcij nije krivac.

Voditelj studije Gary Fraser, koji je također sveučilišni stručnjak za internu medicinu i kardiovaskularne bolesti, rekao je da je mliječna hrana "slučajno" povezana s rakom. Pretpostavio je da bi uzrok mogli biti prisutni spolni hormoni budući da tri četvrtine mlijeka dolazi od oplođenih krava, a rak prostate je karcinom koji reagira na hormone. Istraživači su također otkrili da postoje minimalne promjene u riziku od raka između nemasnog i punomasnog mlijeka, a otkrili su da povećana konzumacija mliječnih proizvoda ne znači jednako povećan rizik od raka. “Ako mislite da ste pod većim rizikom od prosječnog, razmislite o alternativama sojinog, zobenog, indijskog i drugih nemliječnih mlijeka”, rekao je Fraser za Daily Mail, upozoravajući muškarce s većim rizikom da budu oprezni. 

Možda te zanima... 5 stvari koje bi ti se mogle dogoditi, ako se odrekneš mliječnih proizvoda Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.